Sari la conținut

150 de molecule noi și molecule cu indicații noi, pe lista medicamentelor compensate și gratuite

Un nou proiect de lege cu privire la farmacii! Ce prevede?
Sursa foto: arhiva Docotorul Zilei
Farmacie

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, până pe 27 martie, o listă cu medicamente compensate și gratuite care conține 150 de molecule noi sau cu indicații noi.

Potrivit președintelui Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimie, aproximativ 20% dintre moleculele noi aflate pe listă sunt pentru tratarea cancerelor, iar pentru tripla terapie (tratarea hepatitei C), două molecule.

„Lista nu a mai fost actualizată de șase ani. Au fost copii și adulți care ar fi avut șansă de supraviețuire și care din cauza lipsei acestor medicamente au murit. Dintre cele 150 de molecule, foarte puține sunt cu indicații noi”, a susținut președintele FABC.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe baza de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate cuprinde peste 1.300 de substanțe active (denumiri comune internaționale) dintre care 157 fiind compensate cu 90% și 241 cu 50%.

În ceea ce privește programele naționale, lista cuprinde aproape 340 de substanțe active, dintre care 100 sunt destinate pentru oncologie, iar 152 sunt pentru copii sau tineri dacă aceștia sunt studenți, elevi sau gravide și lehuze.

„După anul 2008, la noi în țară, pacienții nu au mai avut acces, în regim compensat, la tratamente noi. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor acestora la tratamente de ultima generație. Este prima dată când se propune o listă nouă de medicamente compensate, elaborată după o metodologie de evaluare agreată la nivel internațional, ceea ce a impus activități suplimentare de organizare și funcționare. Lista va fi completată cu un număr important de medicamente destinate, în principal, tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiovasculare, afecțiunilor psihice, hepatitelor cronice de etiologie virală, precum și bolilor rare fără a se limita doar la aceste patologii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Analiza de impact bugetar a estimat un impact pozitiv de 592 de milioane de lei pentru anul 2014, sumă care va fi acoperită prin implementarea politicilor de reducere a cheltuielilor cu medicamentele (taxa claw-back, revizuirea prețurilor la medicamente, acorduri de partajare a riscurilor între finanțator și producător, audit al prescripției medicale), mai precizează sursa citată.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: