Sari la conținut

7 mituri despre cum sa ramai insarcinata

Multor femei cred ca, odata cu trecere anilor, stiu mai multe despre ce implica sa ramana insarcinate. Insa multe mituri despre conceptie continua sa ne urmareasca, indiferent de varsta, facandu-ne sa credem informatii false despre sarcina.

MITUL 1: ciclul neregulat nu afecteaza sansele de a ramane insarcinata

Spune-mi cat de neregulat iti este ciclul si-ti voi spune cat de greu vei ramane insarcinata! Afirmatia este, evident, valabila in cazul medicilor, fiind dovedita de numeroase studii medicale. Practic, cu cat ciclul este mai neregulat sau daca ai mai putin de 12 menstruatii pe an (cate ar trebui sa aiba o femeie perfect sanatoasa), cu atat sansele tale de a ramane insarcinata scad. Principalul motiv? Neregularitatile in menstruatie indica neregularitati in ovulatie, asadar este mult mai dificil sa identifici momentul in care ovulezi.

MITUL 2: daca faci sex de mai multe ori pe zi iti cresti sansele de a ramane insarcinata

Mai mult sex pe zi nu echivaleaza cu sanse sporite de conceptie, ci doar mai multa placere sexuala. Spre deosebire de o femeie, care elibereaza cate un ovul in fiecare luna (daca are ciclul regulat si nu prezinta probleme ginecologice), un barbat elimina, la fiecare ejaculare, milioane de spermatozoizi. Insa dintre acestia este necesar (si suficient) unul singur pentru a fecunda ovulul. Cu cat un barbat ejaculeaza mai des, cu atat numarul de spermatozoizi scade. Asadar, scopul partidelor multiple de sex pe zi trebuie sa fie pura placere, nu conceptia.

MITUL 3: o boala venerica nu ti-a afectat gradul de fertilitate al femeii

Putine femei sunt constiente de impactul pe care il are o boala cu transmitere sexuala asupra fertilitatii. Multe dintre afectiunile venerice, precum infectia cu Chlamydia, gonorea sau boala inflamatorie pelvina, pot crea blocaje in tuburile falopiene, chiar daca au fost tratate in timp util. Cand aceste tuburi sunt blocate, sansele ca spermatozoidul sa ajunga la ovul scad. Chiar si in cazurile in care spermatozoidul intalneste ovului, o boala venerica creste riscul unei sarcini extrauterine. O femeie care a suferit, la un moment dat, de astfel de probleme genitale ar trebui sa-si expuna „istoricul medical” ginecologului pentru a identifica „daunele” create de vechea afectiune si pentru a-i imbunatati sansele de conceptie.

 

Continuarea pe Lyla.ro

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: