A fost descoperită o activitate care produce la fel de multă plăcere ca sexul

A fost descoperită o activitate care produce la fel de multă plăcere ca sexul
A fost descoperită o activitate care produce la fel de multă plăcere ca sexul

Experiența dragostei este un schimb de supremă plăcere fizică și emoțională.

Recent, cercetătorii au descoperit încă o activitate care produce aceleași senzații ca o partidă de sex.

Oamenii de știință de la Universitatea MxGill susţin că ascultarea muzicii noi activează aceleaşi zone din creier asociate cu o noapte pasională sau o gustare delicioasă. Mai mult, cu cât ascultătorului îi place mai mult ceea ce ascultă, cu atât devin mai puternice conexiunile din zona cerebrală asociată cu recompensarea. 

În studiu, participanţii supuşi unei scanări cu fRMN (rezonanţă magnetică funcţională ) au ascultat 60 de fragmente muzicale pe care nu le mai auziseră până atunci şi apoi au declarat cât de mult ar licita pentru fiecare în parte. 

„Atunci când oamenii ascută o bucată muzicală pe care nu au mai auzit-o până atunci, activitatea lor cerebrală ne poate indica dacă le place sau dacă o vor cumpăra. Acest lucru se observă la nivelul nucleului accumbens care este implicat în formarea aşteptărilor cu potenţial recompensator. Tocmai această creare a aşteptărilor face ca muzica să fie atât de puternică din punct de vedere emoţional. În studiul nostru am constatat că nivelul de activitate produs de o melodie în nucleului accumbens determină suma de bani pe care individul este dispus să o plătească pentru a obţine bucata muzicală”, a explicat coordonatorul studiului, Valorie Salimpoor. 

Nucleul accumbens interacţionează cu regiunea numiră cortexul auditiv, o zonă care stochează informaţiile legate de sunetele la care suntem expuşi. Cu cât un numit fragment muzical este mai recompensatoare, cu atât cele două regiuni comunicau mai mult între ele. Legături similare au fost observate şi între nucleul accumbens şi alte regiuni din creier implicate în secvenţiere la nivel înalt, recunoaştere a modelelor complexe, atribuirea emoţionale şi stabilirea ră spatei în funcţie de stimuli. Cu alte cuvinte, creierul atribuie valori muzicii folosind un mecanism străvechi de recompensare, al dopaminei, prin care se sunt susţinute comportamentele necesare pentru supravieţuire, precum sexul sau mâncarea. 

Unele dinte cele mai evoluate regiuni din creiere implicate în procesele cognitive avansate se întâlnesc doar la oameni. 

„Este foarte interesant deoarece muzica este alcătuită dintr-o serie de sunete care atunci când sunt luate separat nu au nicio valoare, însă aranjate împreună după modele pot acţiona ca recompense. Activitatea integrată a circuitelor cerebrale implicate în recunoaşterea modelelor şi a emoţiilor ne permit să experimentăm muzica drept pe o recompensă intelectuală”, a explicat doctorul Robert Zatorre. 

„Aceste constatări ne ajută să ne explicăm de oamenii au preferinţe muzicale diferite – fiecare om are cortexul auditiv format într-un anumit fel, pe baza sunetelor şi a muzicii pe care a auzit-o de-a lungul vieţii”, a adăugat şi medicul Salimpoor. 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

9 Comments

 1. Cred ca activitatea care este cel putin egala ( sa nu zic mai mare) care produce placere este frecatul subalternilor de un sef incompetent. Bine’nteles placerea este a sefului…..

 2. Sincer, prefer sexul clasic. Cu uvertura de rigoare cu simturile aduse la varf, cu relaxarea de dupa… Am impresia ca astia de la McGill au prea multe fonduri si nu stiu pe ce sa le cheltuiasca.

 3. BOZGAN GHEORGHE says:

  Inseamna ca nu stiti ce inseamna numaratul banilor (preferabil in bacnote mici,ca sa tine mai mult).Pe la 50.000 euro eu am orgasm.(oare cum s-o numi orgasmul care apare inainte de a finaliza numaratul banilor,ceva cu …precoce,banuiesc )

  • Si daca dupa finalizare afli ca banii numarati sunt falsi,cazi in depresie profunda urmata de tentativa de suicid?

 4. Titlul articolului e total fals si folosit doar pt. a atrage cat mai multi cititori. In articol se poate citi clar ca muzica stimuleaza aceleasi zone din creier precum sexul, dar in nici un caz la aceeasi intensitate !… Daca lucruirile ar sta precum in titlul articolului atunci ascultarea muzicii preferate s-ar numi onanism :)

 5. dac intrebati femeile sa-ar putea sa descopetiti mai mult decat o activitate…………..

 6. mai buna-i berea decat adzip,,,berea o savurezi cu placere,adzip se termina repede

 7. Camelian Propinatiu says:

  Placerea muzicii noi repeta de fapt ce simti cu un audiobook, deci placerea cea mai stabila este cititul listelor de carti bune, multe din ele chiar despre sexul de calitate.

 8. NIMIC NU SE COMPARA CU URMARIREA CU ATENTIE A DISCURSURILOR PARLAMENTARILOR !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *