Sari la conținut

Această bacterie cu transmitere sexuală dificil de diagnosticat face sute de mii de victime

Dacă ai dureri pelviene sau atunci când urinezi, dar toate testele ies „curate”, e posibil să suferi de o boală cu transmitere sexuală greu de identificat și diagnosticat.

Sute de mii de oameni au fost depistați recent cu această bacterie care se manifestă aproape la fel ca BTS-urile (Boli cu Transmitere Sexuală) clasice (clamidia, gonoree etc.) și medicii ridică semnale de alarmă asupra unei viitoare „epidemii” și asupra faptului că aceasta, dacă rămâne netratată, duce la probleme serioase precum infertilitate, naștere prematură și inflamație uterină.

Sandra Sălăgean

Cercetătorii au pus în alertă medicii după ce au descoperit că există o boală cu transmitere sexuală care face din ce în ce mai multe victime: Mycoplasma genitalium (MG). Un grup de oameni de știință din Australia au analizat sute de mii de probe pentru a descoperi dacă aceasta bacterie se regăsește în culturile prelevate de la pacienți și șocul a fost dublu atunci când au descoperit că MG era prezentă în majoritatea cazurilor – peste 400 de mii -, cât și faptul că această boală capătă foarte rapid rezistență la antibiotice.

Sute de mii de cazuri

Studiul s-a extins în Marea Britanie și SUA, unde au fost descoperite alte sute de mii de cazuri de MG și s-a constatat că unul din 100 de oameni poartă această bacterie. În Australia medicii estimează în viitorul apropiat un caz de Mycoplasma genitalium la 50 de pacienți. Având în vedere rata de tranzit foarte mare a oamenilor între țări, în scurt timp această BTS va ajunge să facă un număr alarmat de victime în toată Europa.

De ce e greu de descoperit?

De ce ginecologii nu reușesc să pună diagnosticul corect?Se pare că analizele clasice de laborator nu cuprind ramurile MG și manifestările acestei infecții sunt inexistente sau, în rarele cazuri când apar, asemănătoare clamidiei. De aceea, atunci când rezultatul testelor vine negativ, medicii consideră că pacientul este vindecat, ori suferă de o banală boală inflamatorie care trece de la sine.

Simptomele MG cel mai des întâlnite la femei sunt: infertilitate, sângerări după un act sexual sau durere în timpul acestuia, balonare, durere în timpul urinării.

Potrivit directorului unui program de cercetare de la Universitatea Monash, , Dr. Catriona Bradshaw, acum boala poate fi diagnosticată și tratată imediat, cu medicamente țintă: ”Mulți doctori nu au nicio informație despre această boală, deci nu cer analize pentru a o depista. E incredibil numărul cazurilor nediagnosticate sau diagnosticate greșit”.

Ce este și cum acționează ea

MG este o bacterie parazitară cu transmitere sexuală, care poate infecta atât femei cât și bărbați. Mai rău, această bacterie reușește să migreze și prin atingeri intime. MG a fost descoperită în anii 80, dar a fost clasată ca BTS după ce în 2015 cercetătorii au demonstrat că se transmite sexual. Infecția se regăsește la 90% dintre bărbații care au prezentat simptome și la 66% dintre femei. Pacienții de regulă au vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel