Sari la conținut

ACID ACETILSALICILIC TAMPONAT 500 mg

Compozitie:

Un comprimat contine acid acetilsalicilic 500 mg, gluconat de calciu 150 mg si excipienti: amidon de porumb, Macrogol 6000, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, amidon de cartofi, stearat de magneziu.

Indicatii:

Ca analgezic si antipiretic:

– combaterea durerilor de intensitate slaba sau moderata, in cefalee, mialgii, dureri reumatice articulare si periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree

– combaterea febrei

Ca antiinflamator:

– combaterea fenomenelor inflamatorii in reumatismul poliarticular acut

– atenuarea inflamatiei articulare in poliartrita reumatoida

Contraindicatii:

– hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipientii produsului

– ulcer gastric sau duodenal activ

– diateza hemoragica

– antecedente de astm bronsic indus de administrarea salicilatilor sau a substantelor cu actiune similara, in special antiinflamatoare nesteroidiene

– ultimul trimestru de sarcina

– insuficienta hepatica grava

– insuficienta renala grava

– insuficienta cardiaca necompensata

Reactii adverse:

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regula, bine suportate.

Au fost semnalate sangerari diverse – hematemeza, melena, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feripriva), epistaxis, gingivoragii, purpura. Riscul hemoragic chirurgical este crescut.

Favorizarea hemoragiilor se mentine timp de 4-8 zile dupa oprirea administrarii acidului acetilsalicilic.

Fenomenele de iritatie gastrica (dureri abdominale, pirozis, greata, varsaturi) sunt rare daca tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.

Sunt posibile reactii alergice, manifestate indeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm bronsic sau reactii anafilactice. Au fost semnalate reactii de tip anafilactoid la pacienti idiosincrazici.

Au fost semnalate complicatii infectioase, inclusiv sindrom Reye (encefalopatie si afectare hepatica), la copiii tratati cu acid acetilsalicilic in scop analgezic si antipiretic.

Mod de administrare:

Comprimatele se inghit intregi, cu o cantitate suficienta de apa, de preferinta dupa mese.

Adulti: Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza un comprimat Acid acetilsalicilic – Richter 500 mg (500 mg acid acetilsalicilic), repetand in functie de necesitati la intervale de 4 ore. Pentru efectul antiinflamator se administreaza 6-8 comprimate Acid acetilsalicilic – Richter 500 mg (3-4 g acid acetilsalicilic) pe zi, in administrare fractionata la intervale de 6 ore.

Copii sub 12 ani: Administrarea pentru efectul analgezic si antipiretic din cadrul afectiunilor virale se face la indicatia medicului si sub stricta lui supraveghere.

Copii peste 12 ani: Pentru efectul analgezic si antipiretic se administreaza care 1/2 comprimat Acid acetilsalicilic – Richter 500 mg (250 mg acid acetilsalicilic, repetand in functie de necesitati la intervale de 4-8 ore. Pentru efectul antiinflamator in reumatismul poliarticular acut se administreaza 85-100 mg acid acetilsalicilic/kg si zi (fara a depasi 3 g pe zi), fractional la intervale de 4-6 ore, timp de 20-30 zile; in continuare se administreaza 2/3 din doza de atac 10-20 zile, apoi 1/2-1/3 alte 30-40 zile.

Precautii:

Medicamente care contin acid acetilsalicilic se pot administra la copii sub 12 ani care nu au afectiuni virale numai la recomandarea medicului, datorita posibilitatii aparitiei sindromului Reye, o boala rara, dar grava.

Sarcina si alaptarea: Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen in studii experimentale, la animale de laborator. Studii epidemiologice la femeia insarcinata nu au evidentiat efecte teratogene si fetotoxice in conditiile administrarii in primele 2 trimestre de sarcina, dar experienta este limitata pentru utilizarea cronica de doze mari. Folosirea in ultimul trimestru de sarcina a fost asociata cu toxicitate cardiorpulmonara si renala la fat, inchiderea precoce a canalului arterial, intarzierea si prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) si cresterea frecventei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).

In primele doua trimestre de sarcina se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicatia medicului; se recomanda evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. In ultimul trimestru de sarcina acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu exceptia utilizarii punctuale pentru anumite indicatii cardiologice si obstetricale foarte limitate). Deoarece acidul acetilsalicilic se excreta in laptele matern, folosirea in timpul alaptarii trebuie evitata, sau alaptarea se intrerupe, in functie de raportul risc/beneficiu potential la sugar.

Forma de prezentare:

Cutie cu 5 folii termosudate din hartie/ polietilena a cate 6 comprimate.

DCI: ACIDUM ACETYLSALICYLICUM

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: