Acneea la adulți: de ce apare și cum se tratează corect?

Acneea la adulți: de ce apare și cum se tratează corect?
Acneea la adulți: de ce apare și cum se tratează corect?

Nu doar adolescenții pot avea probleme cu pielea, studiile arată că mulţi adulţi sunt afectaţi de acnee chiar şi până la vârsta de 50 de ani.

Acneea la vârsta adultă afectează în special femeile. Adesea aceasta apare pe fondul fluctuațiilor hormonale provocate de ovulație, menstruație, sarcina, pre-menopauza și menopauză. De asemenea, acneea mai apărea și ca efect secundar al unor pilule contraceptive.

„Acneea este o boală care poate debuta la orice vârstă, fie pe fondul unor dereglări hormonale, fie din cauza folosirii unor produse cosmetice sau substanţe medicamentoase care deregleză activitatea glandei sebacee”, explică prof. dr. Anca Zbranca, de la Catedra de dermatologie a Universităţii de Medicină „Gr. T. Popa”, din Iaşi.

Între adolescenţi şi adulţi diferă însă forma sub care acneea se poate prezenta. Astfel, la adulţi, acneea se manifestă sub formă de pete roşii, mai ales în jurul gurii, iar la adolescenţi sub formă de co şuri albe sau negre, în special pe frunte, nas şi obraji.

Potrivit medicului Cătălin Popescu, tratamentul este în linii mari similar acneei adolescentţilor, cu menţiunea că este mai frecvent necesar tratamentul oral (contraceptive orale, anumite tipuri de antibiotice administrate în doză mică, isotretinoin). Apariţia acneei nu este legată decât arareori de ceea ce aplică un pacient pe piele, mai spune medicul. Nici regimul alimentar, în majoritatea cazurilor, nu influenţează în niciun fel acneea.

„Sunt unele studii care arată ca excesul de lactate sau de glucide ar putea avea un rol agravant la unii dintre indivizi, dar subliniez că vorbim de excese majore şi nu de consumul obişnuit al unor asemenea produse”.

Fiti foarte atenți și la produsele de curățare a tenului, cremele, produsele de machiaj și îngrijire a părului pe care le folosiți. Unele dintre ele, în special cele pe bază de ulei, pot astupa porii și afecta foliculii. Încercați să evitați produsele cosmetice pe bază de ulei și înlocuiți cât mai des ustensilele pe care le folosiți la aplicarea machiajului

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. da-mi voie sa-ti spun ce cred eu care lucrez mult cu mediici de prin spitale, nu de la privat.Sunt relativ putini medici slabi/nepregatiti/prosti. Sunt multi medici buni, multi pacienti care nu pricep mesajul medicului pentru ca si acesta, la randul lui, nu poate sa se exprime pe intelesul omului. Sunt multi medici ocupati, multi care nu stiu ce sa faca mai intai, multi pentru care banii primeaza, desi n-ar trebui. Dar medici slabi mai rarut si, de obicei, afli despre ei usor: nu au pacienti la usa.Legat de dermatologi, trebuie sa tii cont de un lucru: fiecare om reactioneaza altfel la tratamentele prescrise. Dermatologii imi spun ca multe tratamente reusesc prin incercari , pentru ca pielea tuturor este altfel. Asa cum o crema poate fi senzationala pentru tine, mie imi poate provoca o alergie, desi avem varste apropiate, culoarea si tipul tenului la fel si acelasi regim de viata. Deci cu dermatologii trebuie sa incerci si sa ai rabdare. Roaccutane nu e chiar asa dramatic, internetul te sperie maxim, poti lua creme, nu pastile. Dermatologul bun este si scump, de obicei. Prof Nedelcu, are site, 170 de lei consultatia, o gramada de pacienti si nu degeaba. Dr Chirita, Spitalul Militar, mai merge pe la MedCenter. Medic din policlinica, Ghinea Grania sau Aursulesei Dana, policlinica Panduri. Despre prima am auzit numai de bine, nu are ifose si mi-am trimis doua verisoare la ea, le-a rezolvat. Prof Giurcaneanu, Elias. And so on!Endocrinologi ehe daca nu vrei sa platesti consultatia, mergi la Parhon, ai sa vezi ca mai bine dai banii, decat sa astepti pe holuri. Si 100 de lei e un pret mediu pentru consultatie, in general. Goldstein Daniela (Pol Panduri), Balmes Elena (Parhon), Diaconu Nicolae, Mazilu Adina (Militar), Serpoi G (CF2) ETC!Alergologie si imunologie clinica: Berghea Camelia (Obregia), Bumbacea Roxana (Elias), Conf Popescu Florin (Malaxa).Mare parte din medici solicita analize. N-ai ce sa faci, ajuta la diagnostic. Endocrinologul are nevoie sa vada cum stai cu glandele si trebuie urmarite, nu e suficient sa mergi o singura data sa te intepi. Alergologul iti face teste pe mana, dar poate fi vorba si de chestii mai complicate, deci e nevoie sa te intepi. Dermatologul well..pielea, de multe ori, da indicii cu privire la alte probleme interne, deci tot ai nevoie de analize de sange. Ca-s mai multe sau mai putine, depinde de medic.Am scris o gramada! Sper sa iti fie de folos!

  2. Eu m-am luptat cu o acnee foarte urata, nu numai pe fata si singura mea scapare au fost produsele pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai-tea tree de la Thursday Plantation.
    Inca de la 15 ani aveam cosuri si puncte negre dupa ce am consultat atatia doctori de nu am degete la maini si la picioare si am incercat absolut orice, am ajuns la cea mai buna doctorita din Romania cred . Si a avut dreptate sa imi prescrie aceste produse naturale. Asa ca am folosit zilnic de la ei o spuma naturala de spalat pe fata, o lotiune tonica, o crema hidratanta si un gel medicinal anti-acnee. Le recomand cu mare incredere, rezultate au fost super bune.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *