Sari la conținut

Adevăratul pericol care te paște dacă mergi cu avionul

Unii oamenii sunt foarte speriați când vine vorba să meargă cu avionul. Pe bună dreptate, având în vedere tragediile aviatice de anul acesta. Pe 20 ianurie, avionul YR-BNP a executat o aterizare forțată în Munții Apuseni. În accident au murit pilotul și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și patru medici au fost răniți. În martie, zborul MH370 al Companiei Malaysia Airlines decolase de la Kuala Lumpur, cu destinaţia Beijing, având la bord  227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului. Avionul a dispărut însă în mod bizar. Un alt avion al companiei Malaysia Airlines, s-a prăbușit joi, în apropierea orașului Saktiorsk. Aeronava de tip Boeing 777, care avea la bord 298 de persoane, nimeni nu a supraviețuit.

Aceste evenimente se întămplă foarte rar, însă. Adevăratul pericol care te paște când mergi cu avionul sunt radiațiile.

Începând cu trecerea prin scanner, în aeroport, suntem iradiați. Se pare că e nevoie de 50 de scanari ca să aduni cantitatea de radiații pe care o primim la o radiografie dentară.

Unii cercetatori se tem că radiațiile scannerelor din aeroporturi sunt subestimate și că ele pot crește riscul de cancer. Radiațiile acestor aparate sunt dozate în cantități mici, însă majoritatea sunt concentrate în piele și țesuturile cutanate. David Brenner, directorul Centrului de Cercetări Radiologice de la Universitatea Columbia, sustine că doza de radiații în piele este de fapt de 20 ori mai mare decât cea din estimările oficiale.

Odată urcați în avion, cresc și pericolele la care ne expunem. Cu cât zburăm la altitudini mai mari, cu atât ne vor afecta mai tare radiațiile.
De exemplu, un zbor din Europa până în SUA, dus-întors, echivalează cu o radiografie pulmonară. Poate nu întâmplător, numărul cazurilor de cancer este mai mare în rândul personalului aviatic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel