Adevărul despre grăsime și zahăr. Un cardiolog explică de ce grăsimile sunt cel mai bun medicament pentru sănătatea noastră

De zeci de ani ni se tot spune că dacă mâncăm grăsimi, o să ni se blocheze artele și o să murim mai repede, în timp ce alimente precum pastele sunt văzute ca fiind sănătoase. 

Însă tot mai multe cercetări recente dezaprobă această teorie și plasează zahărul în topul celor mai de temut”inamici” ai sănătății.

Mai mult decât atât, cardiologul Aseem Malhotra susține că grăsimile sunt un adevărat medicament și că sunt esențiale sănătății.

Fuel: Dr Malhotra, a cardiologist, says he eats a three-egg omelette cooked in coconut oil for breakfast, having ditched his former diet of For decades we were told that eating fat would lead us to early grave. But research increasingly shows sugar is public energy number one, says Dr Aseem Malhotra, who who works in Surrey.

Dr Malhotra susține că o omletă din trei ouă gătită în ulei de cocos, e cel mai sănătos mic dejun.

”În această dimineață, am mâncat la micul-dejun o omletă din trei ouă, gătită în ulei de cocos și o cafea cu lapte integral, la fel cum fac aproape în fiecare zi. La masa de prânz mănânc o felie de brânză grasă, iar la cină adaug ulei de măsline peste salată. Între mese ronțăi nuci, alune, migdale, fistic. Pe scurt, mănânc o grămadă de alimente bogate în grăsimi, deși sunt cardiolog și tratez oamenii bolnavi de inimă”, a adăugat medicul.

După ce mult timp ni s-a spus că grăsimea blochează arterele și îngrașă, mulți dintre noi am început să ne ferim de alimente grase și să le înlocuim cu cele light sau degresate. O greșeală, spune cardiologul care susține că o dietă săracă în grăsimi nu doar că nu ne ferește de boli de inimă și kilograme în plus, dar că face tocmai opusul.

”De fapt, aș merge chiar mai departe și aș spune că epidemia de obezitate de azi e rezultatul acelor sfaturi din 1977 care prevedeau reducerea consumului de grăsimi”, a completat cardiologul.

Far from being the enemy, fat is good for us and should be our medicine, claims Dr Malhotra

”De ce îmi încurajez pacienții să mănânce grăsimi”

Iată ce spune dr. Aseem Malhotra despre efectul grăsimilor.

În ultimul timp, mi-am făcut un obicei din a le spune pacienților mei cu boli grave de inimă să evite tot ce conține eticheta”degresat” sau ”cu puține grăsimi”.

În schimb, le spun să consume lactate integrale și alte grăsimi saturate, pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate.

Cât despre colesterol, în unele cazuri, scăderea nivelului acestuia poate crește riscul cardiovascular și de mortalitate. În cazul oamenilor sănătoși, un colesterol mai mare de 60 este asociat cu un risc mai mic de mortalitate.

Până de curând și eu credeam că grăsimea este inamicul sănătății și siluetei și le evitam pe cât posibil. Dieta mea se învârtea în jurul carbohidraților și mâncam cereale cu zahăr, pâine prăjită, suc de portocale, sandvișuri, paste. Mâncare sănătoasă și solidă, mai ales că fac multă mișcare. Cu toate astea, nu reușeam să scap de colacul de pe burtă și exercițiile extenuante nu schimbau asta.

Acesta a fost motivul pentru care am început să caut o explicație și o soluție.

ADEVĂRUL TOXIC DESPRE ZAHĂR

Toate acestea se întâmplau în 2012 când am început să citesc un articol denumit ”Adevărul toxic despre zahăr”, scris de Robert Lustig în revista Nature.

În acest articol, Lustig,  Profesor de Pediatrie care lucra și la Centru Universitar de Obezitate din California, spunea că alimentele care conțin zaharuri adăugate sunt la fel de periculoase ca alcoolul. Acest articol mi-a deschis ochii. Fiind doctor, știam că orice lucru în exces face rău, însă iată că cineva spunea că un produs pe care îl consumăm zilnic, fără să ne gândim, ne omoară încet dar sigur.

Cu cât am început să caut mai mult despre asta, cu atât am găsit mai multe dovezi că zahărul, nu grăsimea cauzează atâtea probleme.

LEGĂTURA DINTRE GRĂSIME ȘI COLESTEROL 

În 2013, un grup de oameni de știință au analizat date nepublicate dintr-un studiu australian făcut la începutul anilor 70. Aceștia au descoperit că pacienții cu boli cardiace care au înlocuit untul cu margarina și-au crescut riscul de mortalitate, în ciuda faptului că și-au scăzut nivelul colesterolului cu 13%.

A landmark Australian study found cardiac patients who replaced butter with margarine had an increased mortality, despite a 13 per cent reduction in total cholesterol. Dr Malhotra claims this is because a lower cholesterol is not in itself the mark of success, it only works in parallel with waist size and blood sugar levels 

Un studiu australian a scos la iveală că pacienții cu boli de inimă care au înlocuit untul cu margarina și-au crescut mortalitatea, deși colesterolul lor era mai scăzut. Dr Malhotra susține că acest lucru se întâmplă deoarece un colesterol scăzut nu e neapărat un succes în tratarea bolilor cardiovasculare.

 Și un studiu publicat în revista Lancet în 2001 a scos la iveală că un colesterol total mai mare de 60 scade riscul cardiovascular. Doar scăderea colesterolului nu înseamnă că riscul bolilor de inimă e mai scăzut, ci trebuie completat și de scădere în greutate și de diminuarea markerilor diabetici din sânge.
Majoritatea oamenilor știu că alimentele bogate în grăsimi sănătoase, precum peștele, nucile, uleiul de măsline, contribuie la sănătatea cardiovasculară, însă ce mulți nu înțeleg încă e că și grăsimea din lactate e la fel de benefică.

Aboneaza-te la newsletter-ul DOCTORULZILEI.RO

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *