Sari la conținut

Afrin aerosol 0,05%, 20ml

Imagine creată cu AI
Mercur retrograd

Afrin 0,5 mg/ml spray nazal, solutie

Afrin Mentol 0,5 mg/ml spray nazal, solutie

Afrin Lemon 0,5 mg/ml spray nazal, solutie

Afrin Musetel 0,5 mg/ml spray nazal, solutie

Clorhidrat de oximetazolina

Cititi cu atentie si in intregime acest prospect deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.

Acest medicament este disponibil fara prescriptie medicala. Cu toate acestea, trebuie sa utilizati Afrin cu prudenta pentru a obtine cele mai bune rezultate.

– Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.

– Intrebati farmacistul daca aveti nevoie de mai multe informatii sau recomandari.

– Daca dupa 7 zile nu va simtiti mai bine sau va simtiti mai rau, trebuie sa va adresati unui medic.

– Daca oricare dintre reactiile adverse devine grava, sau daca observati orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

 

In acest prospect:

1. Ce este Afrin si pentru ce se utilizeaza

2. Inainte sa utilizati Afrin

3. Cum sa utilizati Afrin

4. Reactii adverse posibile

5. Cum se pastreaza Afrin

 

6. Alte informatii

1. CE ESTE AFRIN SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA

 

Afrin este utilizat pentru ameliorarea simptomelor de congestie nazala cauzata de rinita alergica, raceala si sinuzita. Se administreaza la fiecare 12 ore. Substanta activa este clorhidratul de oximetazolina.

 

2. INAINTE SA UTILIZATI AFRIN

Nu utilizati Afrin

– daca sunteti alergic (hipersensibil) la substanta activa clorhidrat de oximetazolina sau la oricare dintre celelalte componente ale Afrin

– daca luati inhibitori de monoaminooxidaza (inhibitori de MAO, utilizati in tratamentul bolii Parkinson si al depresiei). Inhibitorii de MAO pot accentua efectul de crestere a tensiunii arteriale al oximetazolinei

– daca aveti glaucom cu unghi inchis

– daca vi s-a efectuat hipofizectomie transfenoidala

– daca aveti inflamatie a pielii si a mucoasei vestibulului nazal si cruste (rinita sicca)

– daca aveti boli coronariene acute sau respiratie suieratoare asociata cu insuficienta cardiaca congestiva. Nu utilizati Afrin la copii cu varsta sub 6 ani (vezi punctul 3 Cum sa utilizati Afrin).

Aveti grija deosebita cu Afrin

Inaintea tratamentului cu Afrin, intrebati medicul dumneavoastra daca aveti:

– boli ale arterelor coronare

– tensiune arteriala mare

– functie crescuta a glandei tiroide

– diabet zaharat

– dificultati la urinare cauzate de cresterea glandei prostate.

Daca Afrin este utilizat o perioada de timp indelungata poate determina senzatia de nas infundat. Nu este recomandata utilizarea mai mult de o saptamana. Contactati medicul dumneavoastra daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza dupa 7 zile.

Utilizarea impreuna cu alte medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Efectele de crestere a tensiunii arteriale ale oximetazolinei se pot accentua atunci cand este utilizata impreuna cu:

– anumite tipuri de antidepresive: antidepresive triciclice, maprotilina, inhibitori de monoaminooxidaza (inhibitori de MAO).

 

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a utiliza Afrin daca utilizati oricare dintre medicamentele mentionate mai sus. (vezi si “Nu utilizati Afrin” in punctul 2).

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicamente.

Sarcina

Oximetazolina nu a fost asociata cu efecte adverse asupra fatului. Afrin poate fi utilizat la femei gravide daca este administrat conform recomandarilor. Se recomanda prudenta la pacientele cu tensiune arteriala mare sau semne de scadere a circulatiei sangelui la nivelul placentei. Utilizarea frecventa sau prelungita de doze mari poate scadea circulatia sangelui la nivelul placentei.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca oximetazolina se elimina in laptele matern. In absenta datelor privind utilizarea oximetazolinei in timpul alaptarii, Afrin nu trebuie utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost observate efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Afrin

Clorura de benzalconiu (un conservant) este iritanta si poate determina reactii la nivelul pielii.

Propilenglicolul poate determina iritatii ale pielii.

3. CUM SA UTILIZATI AFRIN

Utilizati intotdeauna Afrin exact asa cum este recomandat in acest prospect. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doze

Adulti, copii si adolescenti cu varsta > 10 ani: 1-2 pulverizari in fiecare nara, la fiecare 12 ore.

Copii cu varsta cuprisa intre 6 si 10 ani: 1 pulverizare in fiecare nara, la fiecare 12 ore.

Nu se recomanda administrarea a mai mult de 8 pulverizari la adulti (4 pulverizari la copii) in interval de 24 de ore. Nu trebuie depasita doza recomandata.

Afrin nu trebuie utilizat mai mult de 7 zile, decat daca medicul dumneavoastra v-a recomandat acest lucru. Un interval liber de cateva zile trebuie pastrat inainte de readministrarea medicamentului.

Mod de administrare

Inainte de prima administrare, pregatiti flaconul prin apasarea pompei de cateva ori pana cand prima pulverizare completa este eliberata. In timp ce tineti flaconul in pozitie verticala, introduceti pompa de pulverizare pe rand in fiecare nara si apasati ferm de 1-2 ori, in timp ce inspirati profund.

Dupa utilizare curatati pompa. Utilizarea acestui medicament de catre mai mult de o persoana poate duce la raspandirea infectiei.

Daca utilizati mai mult Afrin decat trebuie

Daca utilizati mai mult Afrin decat trebuie, adresati-va medicului dumneavoastra sau mergeti imediat la cel mai apropiat spital; luati cu dumneavoastra flaconul.

Daca uitati sa utilizati Afrin

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. REACTII ADVERSE POSIBILE

Ca toate medicamentele, Afrin poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse posibile sunt:

Mai putin frecvente (apar la mai putin de 1 din 100 persoane): stranut, senzatie de uscaciune sau iritare la nivelul nasului, gurii si gatului.

Rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane): anxietate, oboseala, iritabilitate, tulburari de somn la copii, batai rapide ale inimii, palpitatii, tensiune arteriala crescuta, senzatie de nas infundat, umflarea mucoasei de la nivelul nasului, durere de cap, greata, inro?ire tranzitorie a fetei, eruptii trecatoare pe piele si tulburari de vedere.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. CUM SE PASTREAZA AFRIN

A se pastra la temperaturi sub 25°C. A nu se pastra la frigider sau congela.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Afrin dupa data de expirare inscrisa pe flacon dupa Exp. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Utilizati medicamentul in decurs de 30 de zile de la prima deschidere.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. INFORMATII SUPLIMENTARE

Ce contine Afrin

Afrin

– Substanta activa este clorhidratul de oximetazolina 0,5 mg/ml

– Celelalte componente sunt edetat disodic, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, povidona K 29-32, clorura de benzalconiu, polietilenglicol 1450, apa purificata, alcool benzilic, celuloza microcristalina si croscarmeloza sodica, aroma de lamaie.

Afrin Mentol

– Substanta activa este clorhidratul de oximetazolina 0,5 mg/ml

– Celelalte componente sunt edetat disodic, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, povidona K 29-32, clorura de benzalconiu, polietilenglicol 1450, propilenglicol, apa purificata, alcool benzilic, celuloza microcristalina si croscarmeloza sodica, cineol, camfor racemic, levomentol.

Afrin Lemon

– Substanta activa este clorhidratul de oximetazolina 0,5 mg/ml

– Celelalte componente sunt edetat disodic, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, povidona K 29-32, clorura de benzalconiu, polietilenglicol 1450, apa purificata, alcool benzilic, celuloza microcristalina si croscarmeloza sodica, aroma de lamiae, glicerol.

Afrin Musetel

– Substanta activa este clorhidratul de oximetazolina 0,5 mg/ml

– Celelalte componente sunt edetat disodic, fosfat disodic anhidru, dihidrogenofosfat de sodiu monohidrat, povidona K 29-32, clorura de benzalconiu, polietilenglicol 1450, apa purificata, alcool benzilic, celuloza microcristalina si croscarmeloza sodica, glicerol, aroma de musetel.

 

Cum arata Afrin si continutul ambalajului

Afrin este o solutie vascoasa, de culoare alba pana la aproape alba, in flacon din plastic de inalta densitate de culoare alba, rezistent la lumina, a 15 ml inchis cu un pulverizator din plastic alb.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:

MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L.

Bucharest Business Park

Sos. Bucuresti-Ploiesti Nr. 1A, Cladirea C1, Etaj 3,

Sector 1, Bucuresti, Romania

Fabricant:

Schering-Plough Labo NV Industriepark 30,

Heist-op-den-Berg, Antwerpen B-2220,

Belgia

Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:

AFRIN: Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Slovaca, Slovenia, Romania

RESPIR FIX: Spania

Acest prospect a fost aprobat in Februarie 2013.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: