Ai încercat să te lași de țigări și ai dat greș? A cincea oară poate fi cu noroc

Ai încercat să te lași de țigări și ai dat greș? A cincea oară poate fi cu noroc
Ai încercat să te lași de țigări și ai dat greș? A cincea oară poate fi cu noroc

Potrivit unui studiu al British Heart Foundation a scos la iveală faptul că 82% dintre fumători nu reușesc să renunțe la viciu de la prima încercare, ci după aproximativ 4 tentative nereușite.

Conform Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, 90% dintre oamenii care s-au lăsat definitiv de fumat au apelat la metoda „totul sau nimic”.

„Reducând numărul zilnic de țigări nu faci decât să trăiești într-o continuă stare de sevraj. Sunt păstrate țigările cele mai «dulci», de la cafea, de după masă etc. și nu va fi decât o chestiune de timp până când se va reveni la consumul inițial”, demontează expertul mitul renunțării la tutun în trepte. Înainte de a exclama triumfător „De mâine mă las!”, asigurați-vă că sunteți pregătit să faceți față unor diverse obstacole pornind de la stări accentuate de greață în primele trei-patru zile și până la creșterea nivelului de stres pe termen lung.
Partea bună este că, din punct de vedere biologic, dependența dispare complet în maximum două săptămâni. „Apogeul simptomelor neplăcute are loc la circa-șase zile de la ultima țigară fumată. După asta, stare ex-fumătorilor începe să se stabilizeze”, arată medicul. De mare ajutor pot fi și medicamentele pe bază de bupropion și vareniclină, menite să țină poftele în frâu, dar fără beneficii în plan mental.

Drumul spre renunțarea la tutun nu este deloc ușor, dar specialiștii spun că succesul este garantat dacă țineți cont de trei factori: dorința reală de schimbare, mersul la psiholog și învățarea unor mecanisme noi de a face față stresului. „Dependența de nicotină este o boală, n-ai cum să o iei cu binișorul”, explică dr. Magda Ciobanu, coordonatoarea Programului Național Anti-Fumat.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

8 Comments

 1. Pai daca ‘psihologul’ zice ca e o boala, du-te, poate te mai trezesti si cu o dependenta la psihotropice. Multi sant dependenti de cafea sau de alergare, de sex si multe altele. Si duse la exces si alea fac rau, poate chiar mai rau. Sau au o adictie la ‘mancarea sanatoasa’ si cred ca se otravesc cu o felie de parizer sau un ou. Este orice dependinta o boala? 90% din populatie e bolnava deci!

 2. Pai daca ‘psihologul’ zice ca e o boala, du-te, poate te mai trezesti si cu o dependenta la psihotropice. Multi sant dependenti de cafea sau de alergare, de sex si multe altele. Si duse la exces si alea fac rau, poate chiar mai rau. Sau au o adictie la ‘mancarea sanatoasa’ si cred ca se otravesc cu o felie de parizer sau un ou. SAU AU O MANIE DE A-I CENZURA PE ALTII CU OPINII DIFERITE. Este orice dependinta o boala? 90% din populatie e bolnava deci!

 3. Domnilor, v-ati documentat inainte de a scrie acest articol?Sunt atat de multe efecte neplacute care insotesc renuntarea la fumat incat nu v-ar ajunge cateva pagini bune sa le enumerati. Stiu ca prin acest articol incercati sa promovati programul national anti-fumat ,dar nu este corect sa nu scrieti informatiile corecte .

  • Ochiul Drept says:

   Enumeră tu… nu o pagină, ci doar 10 „efecte neplăcute care însoțesc renunțarea la fumat”! Te provoc! Poți măcar 5?

 4. dupa 16 ani de fumat acum doi ani am luat o pauza. la inceput eram speriat asteptand „sa vina sevrajul” si sa ma lupt cu el. n-am avut nicio problema, sevrajul nu a venit… iar eu acum sunt mai sanatos :)

 5. dupa 13 ani de fumat m-am lasat acum 2 luni brusc fara sa am vreo simptoma din cele enumerate mai sus.totul depinde de tise si sa ai vointa.

 6. Ochiul Drept says:

  tentative de-a mă lăsa înainte de asta. N-am avut niciun fel de grețuri sau alte stări ciudate, nu mănânc mai mult, nu mă deranjează că se fumează în jurul meu, mă simt foarte bine și n-am de gând să mă reapuc vreodată de fumat. Ceea ce m-a făcut să-mi fie atât de ușor a fost faptul că am citit cartea lui Allen Carr, „În sfârșit nefumător”, pe care o recomand din suflet tuturor celor care doresc să se lase de fumat. Am fost sceptică atunci când mi-a recomandat-o și mie cineva, dar pe cuvânt că merită citită (o găsiți pe net)! Secretul ei e felul în care se pune problema renunțării la fumat și metodelor folosite. Succes tuturor!

 7. allen car – in sfarsit nefumator!!!! e extraordinara.va face sa intelegeti intradevar ca nu aveti nevoie de tigari. Sub nici o forma nu vreau sa ii fac campanie.Nu va costa nimic

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *