Ai întrebări legate de administrarea antibioticelor sau tratarea stafilococilor? Întreabă expertul!

Ai întrebări legate de administrarea antibioticelor sau tratarea stafilococilor? Întreabă expertul!
Ai întrebări legate de administrarea antibioticelor sau tratarea stafilococilor? Întreabă expertul!

Începutul sezonului de gripe și răceli coincide și cu perioada în care riscul de a se face exces de antibiotice este mult mai mare.

Ultima statistică făcută publică săptămâna trecută, cu ocazia European Antibiotic Awareness Day,  arată că românii sunt campioni la consumul de antibiotice. Cei mai mulţi îşi administrează aceste pastile în caz de răceli, deşi medicii atrag atenţia că antibioticele nu au niciun efect asupra infecţiilor virale.

Mai exact, România, alături de Cipru se află pe locul doi la consumul de antibiotice, după Malta. 47% din populaţie şi-a administrat în ultimul an pastile sau siropuri pe bază de antibiotice, mai mult decât media europeană de 35%. Femeile sunt „consumatoare” mai mari decât bărbaţii – 54% dintre acestea iau antibiotice, faţă de 40%, procentul bărbaţilor.

Îngrijorător este că 18% dintre români încă iau medicamentele fără prescripţie medicală, mult peste media europeană de 3%.

Nu le dați copiilor antibiotice dacă au stafilococi în nas!

De asemenea, copiii care merg în colectivitate răcesc mult mai des în această perioadă, și pot ajunge să facă  analize și li se dea tratamente total inadecvate. „De multe ori, părinților li se cere să aducă rezultatele unor analize precum exudat nazal și faringian. Acestea sunt inutile pentru eliberarea avizului epidemilogic și, mai grav, deschid poarta pentru abuz de antibiotice. Trebuie să tratăm copii cu manifestări de boală și nu rezultatele unor analize”, atenționează conf. dr. Gabriel Popescu, medic specialist boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Expertul, care este și președintele subcomisiei din Ministerul Sănătății pentru limitarea rezistenței microbiene, vă răspunde la orice nelămurile legată de subiectul administrării antibioticelor și posibilele reacții adverse.

* Trimiteți întrebările dvs pe doctorulzilei.ro, în zona de comentarii de la finalul articolului, iar medicul  vă răspunde la ele.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

3 Comments

  1. Dan Manolescu says:

    Buna ziua, dle doctor. Fetita mea are 6 ani. Inainte de implinirea a 2 ani, in fiecare sezon rece, are aceeasi problema: puroi pe amigdale. De cateva ori a fost si internata, inclusiv la Bals (unde, in acelasi salon era un baietel neizolat, cu rotavirus!). E acelasi pattern, incepe cu rosu in gat, febra 38-39, ii administram supozitoare (culmea, le prefera in defavoarea siropurilor) Nurofen si Panadol, alternativ la cate 4h. Febra scade foarte putin, ii mai facem impachetari etc. Nu cedeaza dupa 24 h, febra ajunge si la 39.5. Maximum a avut 40.1 (temperatura luata rectal). Ideea este ca fara antibiotic Augumentin sau Zinat nu scade febra. Atat eu cat si sotia suntem impotriva antibioticelor, dar la fel suntem si un pic reticenti la ideea de inlaturare a amigdalelor. Ce ar trebui sa facem? Multumesc. Dan M

  2. Dragi doctori, nu mai dati antibiotic pt raceli

  3. Buna ziua!in 2007 dupa ce am nascut baiatul am depustat stafilococul auriu in ambele urechi si sincer nu am facut nici un tratament ca alaptam copilu si de atunci ma lupt cu el si mi am repetat analiza azi am scos rez si mi a iesit iar si luni merg la orl sa mi dea tratament dar sunt fff ingrijorata e posibil sa mi fi afectat si alte organe in interior? Stie cineva cat e de periculos? Va rog sa mi dati un rasp.multumesc

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *