Alarmant – boala de care suferă 400.000 de români

Alarmant – boala de care suferă 400.000 de români
Alarmant - boala de care suferă 400.000 de români

Aproape 400.000 de mii de români suferă de obezitate morbidă, conform prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

“Singura soluţie pentru care suferă de obezitate morbidă este chirurgia metabolică”, susţine într-un comunicat emis de Agerpres dr. Maria Moţa.

“În jur de 400.000 de adulți din România au obezitate morbidă, la care răspunsul terapeutic mai poate fi așteptat decât prin așa-numita chirurgie metabolică, prin intervenții chirurgicale, care sunt extrem de costisitoare și care nu sunt asigurate nici ca și coplată, la ora actuală, de statul român”, a declarat doctorul, în prima zi a Congresului Național de Diabet

“Chirurgia metabolică (…) se adresează “eșecurilor” terapiei nutriționale. Indicația actuală este de indice de masă ponderală peste 35 %, peste 35 de kilograme pe metru pătrat (…) sau peste 40 (…) acea obezitate numită morbidă. Este o intervenție dificilă și cu multe complicații posibile postoperatorii. Necesită îngrijiri speciale și nu este decontată de sistemele publice de asigurări de sănătate, nicăieri în lume. Deocamdată, se discută foarte aprins în SUA dacă și cum să se deconteze și mi se pare în Suedia. Mai nou, din câte îmi spun colegii care lucrează în centrele private, (…) există mulți oameni care confundă chirurgia bariatrică cu cea estetică”, atrage atenția prof. univ. dr. Cristian Serafinceanu, președintele Asociației pentru Studii Reno-Metabolice și Nutriționale.

În urmă cu câţiva ani, boala se putea trata chirurgical doar într+un singur centru privat, iar costurile erau de aproape 10 000 de euro.

“La ora actuală, în București sunt mai multe centre. S-a deschis un centru de excelență în Timișoara. Aceste intervenții — dar nu sunt foarte informată, știu că se fac și în Cluj, în Iași. În Craiova s-au făcut câteva intervenții cu o echipă internațională. Operațiile nu pot continua la stat. Ele nu pot fi făcute la ora actuală decât în sistem privat, pentru că, deși s-au redus costurile, sunt în funcție de tehnica chirurgicală. Sunt numeroase tehnici, între 3 și 10.000, dacă nu apar probleme. Dacă apar complicații postoperatorii, costurile pot să fie mai mari”, a explicat prof. univ. dr. Maria Moța.

A.

Sursa – Agerpres

20 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook