Alertă ALIMENTARĂ! Un studiu relevă ce cantități URIAȘE de zahăr se ascund în cele mai populare sucuri, mai mult decât în ciocolată. Diabet la pahar!

Alertă ALIMENTARĂ! Un studiu relevă ce cantități URIAȘE de zahăr se ascund în cele mai populare sucuri, mai mult decât în ciocolată. Diabet la pahar!
Alertă ALIMENTARĂ! Un studiu relevă ce cantități URIAȘE de zahăr se ascund în cele mai populare sucuri, mai mult decât în ciocolată. Diabet la pahar!

Colegiul Pacientilor a realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, primul studiu privind continutul de zahar al bauturilor racoritoare din Romania, studiu care va fi reeditat anual.

Este cunoscut faptul ca foarte multe dintre alimentele pe care le consumam zilnic contin zahar adaugat, cea mai comuna sursa fiind bauturile racoritoare si sucurile de fructe.

“Acest studiu face parte din campania de informare a populatiei si cresterea gradului de constientizare asupra factorilor de risc ca urmare a consumului de produse alimentare si bauturi racoritoare cu continut mare de zahar. Studiul a fost realizat cu ajutorul voluntarilor asociatiei, studenti la medicina, in perioada octombrie-noiembrie 2017” a declarat doamna Marilena Nicolae, director de operatiuni a Colegiului Pacientilor.

La acest studiu s-a avut in vedere analiza cantitatii de zahar regasita in compozitia celor mai cunoscute bauturi racoritoare existente in supermarket, informatiile fiind preluate de pe etichetele produselor si site-urile producatorilor.

In ceea ce priveste continutul de zahar, conform rezultatului studiului, cele mai dulci bauturi racoritoare sunt Cappy de pere, avand un continut de 14,5 g zaharuri/100ml, urmat de Fanta Madness si Santal de struguri cu 14,3g, respectiv 14 g zaharuri/ 100ml. Pe locurile urmatoare se situeaza Mirinda de struguri cu un continut de 13,8 g zaharuri/100ml, Regal Thai fructul pasiunii cu 13.7g zaharuri/100ml si Santal nectar de piersici cu 13.6g zaharuri/ml produs.

Din tabelul de mai jos se poate observa, ca in top 10 bauturi racoritoare care contin cel mai mult zahar, sunt si sucurile asa zis “naturale”, sucuri de fructe, precum Santal strugure, Santal nectar de piersici, Granini juice& nectar coacaze, Pfanner de zmeura, toate cu un continut de zaharuri de peste 13g/100ml produs.

Nr crt Producator  Denumire Produs  Cantitate Zahar(g)/100ml

1         Coca Cola     Cappy Pere                                                  14.5

2         Coca Cola     Fanta Madness                                          14.3

3         Parmalat Romania Santal strugure zmeura               14

4         Pepsi Co        Mirinda struguri                                      13.8

5         distribuitori  Regal Thai fructul pasiunii                    13.7

6         Parmalat Romania Santal piersici nectar                   13.6

7         Coca Cola     Cappy Pulpy piersici                                 13.4

8         Coca Cola     Fanta exotic                                                13.2

9         Parmalat Romania Santal rodie                                    13.1

10       United Romanian Breweries Bereprod           Granini juice &nectar coacaze                                                                                                                                                                              13

10       Pepsi Co        Montain Dew                                              13

10       Cyrom Romania     Pfanner zmeura                              13

10       Romaqua Group Borsec  Giusto struguri                     13

10       Perla Harghitei SA Allegria piersica                              13

Constatăm că o doza de fanta madness 330 ml conține 47.19 g zaharuri, in timp ce un Snikers de 75 g contine 45 g zaharuri!

In medie sucurile “naturale” contin 12.85g zaharuri/100ml, bauturile carbogazoase si necarbogazoase 12.6 g zaharuri/100ml, iar sucurile pentru copii 10.61 g zaharuri/100ml produs,

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda consumul a cel mult 6 lingurite (30g) de zahar pe zi pentru un adult sic el mult 3-4 lingurite pentru copii.

Acesta este clasamentul bauturilor racoritoare in functie de continutul de zahar, impartite pe categorii:

Bauturi racoritoare carbogazoase

Nr crt Producator  Denumire Produs  Cantitate Zahar(g)/100ml

1         Coca Cola     Fanta Madness                          14.3

2         Pepsi Co        Mirinda struguri                      13.8

3         Coca Cola     Fanta exotic                                13.2

4         Pepsi Co        Montain Dew                             13

5         Perla Harghitei SA Allegria piersica             13

6         European Drinks    Frutti Fresh-struguri     12.9

7         Coca Cola     Schweppes Bitter Lemon         12.6

8         distribuitori  Loux limonada                          12

9         distribuitori  Laimon fresh                             11.8

10       Pepsi Co        7 up                                              11.6

Bauturi racoritoare necarbogazoase

Nr crt Producator  Denumire Produs  Cantitate Zahar(g)/100ml

1         Coca Cola     Cappy Pere                                                14.5

2         distribuitori  Regal Thai fructul pasiunii                  13.7

3         Coca Cola     Cappy Pulpy piersici                              13.4

4         Romaqua Group Borsec  Giusto struguri                  13

5         Coca Cola     Cappy Pulpy grapefruit                         12.1

6         Coca Cola     CAPPY Nectar de piersici                      12

7         Romaqua Group Borsec  Giusto soc si lamaie          12

8         distribuitori  Regal Thai mango                                  12

9         Pepsi Co        Prigat merisoare Nectar                       11.8

10       Pepsi Co        Prigat capsuni si banane                       11.6

10       Pepsi Co        Prigat visine                                            11.6

Bauturi racoritoare naturale

Nr crt Producator  Denumire Produs  Cantitate Zahar(g)/100ml

1         Parmalat Romania Santal strugure zmeura                  14

2         Parmalat Romania Santal piersici nectar                      13.6

3         Parmalat Romania Santal rodie                                       13.1

4         United Romanian Breweries Bereprod           Granini juice &nectar coacaze   13

5         Cyrom Romania     Pfanner zmeura                                  13

6         Parmalat Romania Santal nectar de pere                       12.9

7         United Romanian Breweries Bereprod           Granini juice& nectar piersica   12.8

8         Tymbark Maspex   Tymbark nectar piersici                  12.2

9         United Romanian Breweries Bereprod           Granini-visine         12.2

10       Mega Image Gusturi Romanesti-suc natural de mere        11.7

Bauturi  racoritoare pentru copii

Nr crt Producator  Denumire Produs  Cantitate Zahar(g)/100ml

1         Tymbark Maspex   Tedi multivitamine                          12.4

2         Tymbark Maspex   Tedi morcov portocala mar           11.8

3         Tymbark Maspex   Tymbark portcale                            11.1

4         Cyrom Romania     Capri Sonne Safari fruits                 11

5         Cyrom Romania     Capri Sonne Mystic Dragon          10.4

6         Cyrom Romania     Capri Sonne Orange                        10.1

7         Tymbark Maspex   Tymbark fructe de padure               10.1

8         distribuitori  Disney Minnie Mouse                                 10

9         distribuitori  Disney Cars                                                   10

10       Distribuitori San Benedetto Baby Drink                         9.9

Consumul frecvent de alimente si bauturi  cu continut ridicat de zahar duce la probleme grave de sanatate cum ar fi : riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, obezitatea, care conduce la randul sau la alte afectiuni, hipertensiune arteriala si diabet zaharat.

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra prevalentei in crestere a diabetului zaharat la toate grupele de varsta.

Statisticile arata ca Romania se afla printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat, 11.6% ( la populatia intre 20 si 79 ani),conform Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice in 2014.

Specialistii avertizeaza si o crestere alarmanta in ultimii ani a obezitatii infantile in Romania. Principala cauza pentru care s-a ajuns la astfel de situatii ingrijoratoare este lipsa educatiei nutritive in randul populatiei.

“Diabetul zaharat este o boala cronica complexa care necesita ingrijiri medicale costisitoare si genereaza costuri foarte mari pentru sistemul medical si asa cronic subfinantat. Limitarea consumului de zahar ar fi un pas important pentru schimabarea stilului de viata.” a declarat dl. Dorin Rata, presedintele sucursalei Colegiului Pacientilor Timis.

Asociatia Colegiul Pacientilor a cerut Ministerului Sanatatii taxarea urgenta a produselor cu continut mare de zahar, astfel incat sa se reduca consumul masiv de zahar.

“Colegiul Pacientilor insista asupra urgentei unei astfel de reglementari cu privire la taxarea produselor cu continut mare de zahar,  care ar avea dublu rol si anume educativ dar si de sustinere a sistemului public de asigurari de sanatate care nu face fata nevoilor pacientilor”, a declarant dl.Cristian Sas, presedintele asociatiei.

COLEGIUL PACIENTILOR este probabil cea mai mare asociație de pacienti cu peste 6000 membri si 12 sucursale in teritoriu. Fondată in 2015, asociatia și-a propus să identifice și să monitorizeze permanent rezolvarea de catre instituțiile abilitate a problemelor cu care se confruntă cetațenii in accesarea serviciilor medicale și a beneficiilor legate de sanătate. Contribuim activ cu propuneri și soluții alternative la politicile de sanătate publică.

Pentru mai multe informatii despre colegiul pacientilor puteti accesa www.colegiulpacientilor.org

35 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook