Sari la conținut

Alimente aparent inofensive, dar care pot da organismul peste cap. Ce se ascunde în compoziția lor DĂ DEPENDENȚĂ

Este vorba de alimente pe care nu le consumăm la desert, dar care ascund o cantitate semnificativă de zahăr. Atenție la produsele cu zahăr ascuns, creează dependență.

Dacă vreți să consumați mai puțin zahăr, ar fi bine să renunțați și la anumite mezeluri, sosuri, murături, salate și chiar sortimente de pâine produse industrial.

Medicii le numesc alimente cu “zahăr ascuns” și ne avertizează că dependența de dulce se creează în timp, deși consumăm mâncăruri așa-zis sărate. Producătorii sunt obligați să scrie pe etichete orice adaos de îndulcitori, însă este esențial ca oamenii să le și citească.

Puțini știu că în alimente fără nicio legătură cu desertul se ascunde foarte mult zahăr. În loc de două lingurițe, poți primi 6-7, la o singură masă.

Dacă citim ingredientele, aflăm că salată boeuf are 14 grame de zahăr la suta de grame. Salamul și pasta de ficat conțin 2 la sută zahăr adăugat.

În murături și conserve de fasole găsim până la 15 la sută, zahăr adăugat. În sosuri, și peste 20 la sută. Dintr-o lingură de ketchup sau pastă de tomate, o linguriță poate fi zahăr sau îndulcitor, spun nutriționiștii, potrivit stirileprotv.ro.

Paradoxal, producătorii de alimente folosesc zahărul că agent de maturare, de conservare, dar și colorant, pentru că da o nuanță intensă pastei pentru cârnați și crenvurști.

Dana Tănase, director executiv Asociația Română a Cărnii: “Mezelurile din România nu sunt dulci, dar el contribuie la aromatizare. Acest adaos de zahăr se face în scop tehnologic și nu pentru a da gustul dulce.”

Tendința de a folosi zahărul tot mai frecvent în produsele procesate are un efect nociv, spun medicii, pentru că zahărul acționează ca un drog și poate da dependență.

Doctor Simona Tivadar, specialist nutriție și boli metabolice: “Instinctual, noi preferăm bombele calorice, alimentele bogate în zahăr și în grăsimi. Ulterior, toate acestea se traduc într-un comportament alimentar ulterior profund modificat, foarte greu de corectat.”

Organizația Mondială a Sănătății ne recomandă să consumăm cel mult 50 de grame de zahăr, adică maximum 8 lingurițe.

Chiar dacă reușim să ținem sub control deserturile, când vine vorba despre mâncare este imposibil să socotim zahărul din mesele zilnice. Apoi mulți constată că s-au îngrășat, chiar și fără să mănânce dulciuri.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: