Alimente pe care mulți le consumă zilnic cresc riscul unuia dintre cele mai periculoase tipuri de cancer

Alimente pe care mulți le consumă zilnic cresc riscul unuia dintre cele mai periculoase tipuri de cancer
Alimente pe care mulți le consumă zilnic cresc riscul unuia dintre cele mai periculoase tipuri de cancer

Un studiu suedez a scos la iveală că doar două felii de șuncă sau un cârnat pe zi pot crește riscul de cancer pancreatic.

Potrivit cercetării realizate la Institutul Karolinska din Stockholm, 3,5 grame de carne procesată pe zi crește cu 19% riscul acestui tip mortal de cancer.

Un studiu din 2006 publicat în Clinical Cancer Research a arătat că numărul de cazuri de cancer pancreatic a crescut și principala cauza este expunerea la carcinogeni.

Cancerul de pancreas este una dintre afectiunile maligne cele mai dificil de tratat si cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata pentru ca de cele mai multe ori este diagnosticat în stadii avansate.

Anual, in intreaga lume sunt diagnosticate peste 200,000 de noi cazuri de cancer de pancreas, cu o rata a mortalitatii de 98%. Peste 80% dintre pacienti sunt diagnosticati in stadiul avansat al bolii, si doar 15% – 20% sunt eligibili pentru interventia chirurgicala, la momentul diagnosticului. Chiar si dupa interventia chirurgicala, prognosticul pacientilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar intre 10% si 30% dintre cei operati supravietuiesc 5 ani.

Factorii de risc
Cauza exacta a aparitiei cancerului de pancreas nu este cunoscuta. Totusi, o serie de factori de risc cresc sansa de aparitie a acestei boli:

Fumatul. Sansele de aparitie a cancerului de pancreas la fumatori sunt de 2-3 ori mai mari decat la nefumatori.

Varsta. In aproximativ 70% din cazuri, cancerul de pancreas este diagnosticat la persoane cu varsta peste 60 de ani.

Alimentatia bogata in grasimi. O alimentatie bogata in grasimi si carne poate creste riscul de cancer de pancreas.

Pancreatita cronica. Inflamatia de durata a pancreasului a fost asociata cu cresterea riscului de aparitie a cancerului de pancreas

Diabetul. Atat diabetul de tip 1, (insulino-dependent) cat si cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas.

Antecendentele in familie. Persoanele care au in familie cazuri de cancer de pancreas pot avea un risc marit de a dezvolta aceasta boala.

Expunerea la anumite substante chimice. Expunerea la pesticide, coloranti industriali si alte substante chimice poate creste sansa de aparitie a cancerului de pancreas.

Semne si simptome ale bolii
Majoritatea semnelor si simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adica ele se pot intalni si in alte boli. De aceea este deosebit de important ca cei care prezinta urmatoarele manifestari, sa se prezinte imediat la medic:

Ingalbenirea pielii si albirea ochilor

Urina inchisa la culoare

Scaune deschise la culoare

Durere in partea superioara a abdomenului si spatelui

Stari de slabiciune

Lipsa poftei de mancare

Greata si stari de voma

Pierderi inexplicabile in greutate

Constipatie

Cum cancerul pancreatic este dificil de detectat din timp, cheia pentru prevenirea lui este alimentația sănătoasă.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Un studiu suedez …care nu are nume de cercetator, institutia/laboratorul care a scos „perla” , inca o mancare de kko in presa de 1 leu. Nu contesta nimeni ca lactatele si carnea procesate contin o groaza de tampenii si ca mancam prea mult …dar DOMNILOR …PUTINA DECENTA !

  2. Costas Pandu says:

    Una este sa mananci produse de carne facute/procesate in gospodaria proprie, alta este sa mananci mizeriile din comert.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *