„Am 51 de ani și nu mai pot avea relaţii sexuale. Nu știu cum să trec de rușinea asta”

„Am 51 de ani și nu mai pot avea relaţii sexuale. Nu știu cum să trec de rușinea asta”
„Am 51 de ani și nu mai pot avea relaţii sexuale. Nu știu cum să trec de rușinea asta”

Vă răspunde Roxana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti

Mihai, 51 de ani: În ultima vreme, nu mai pot să am relaţii sexuale (ori termin foarte repede, ori nu pot să fac nimic). Soţia mea e supărată pe mine şi crede că am pe cineva, dar nu e adevărat. Vreau să nu mai trec prin ruşinea asta şi nu ştiu ce am. E o boală, e bătrâneţe? E şi nevasta mea vinovată?

Vârsta de 50 de ani e critică din punct de vedere biologic, dar şi psihologic. E vârsta la care se declanşează o serie de boli legate de „rodajul” organismului. Iese la suprafaţă felul în care ne-am purtat cu corpul nostru de-a lungul timpului. Până nu demult se credea că tulburările de dinamică sexuală au cauze mai mult psihologice. În prezent, datorită multiplelor studii efectuate s-a dovedit că în jumătate din cazuri există un determinism organic. De aceea ar fi foarte indicat să vă faceţi analize pentru a exclude o cauză organică a problemei.

Cel mai frecvent, la aceasta vârstă, poate interveni o scădere a secreţiei de testosteron care poate determina diminuarea sau chiar dispariţia apetitului sexual, sau erecţii nesatisfăcătoare. Ea se poate redresa cu tratament de substituţie hormonală prescris de endocrinolog.

De asemenea, se pot instala diverse afecţiuni cardiovasculare, cu efect asupra erecţiei. Şi acestea se pot redresa cu tratamente din gama vasodilatatoarelor.

În plus, mai pot debuta diverse afecţiuni ale organelor sexuale (testicule, prostată, penis). Un consult urologic ar putea exclude astfel de cauze. Şi nu în cele din urmă, poate debuta o tulburare depresivă cu răsunet asupra apetitului sexual, erecţiei şi a ejaculării, care ar avea rezolvare printr-un tratament antidepresiv.

Dacă nu există vreo dereglare, atunci cel mai probabil cauza e în cuplu. În acest caz e oportună o discuţie cu soţia, care ar scoate la suprafaţă o eventuală perturbare a sexualităţii ei. Dacă rămâne cauza psihologică, situaţia nu e foarte simplă, dar se poate rezolva, cu o singură condiţie: să-şi dorească ambii parteneri. În acest caz, disfuncţiile sexuale sunt cauzate de perturbarea relaţiei generale (certuri, lipsă de comunicare) sau în relaţia sexuală (plictiseală, monotonie, lipsă de interes, atitudini negative).

Ar trebui să faceţi o lista cu ce aţi dori să schimbe soţia în atitudine şi să discutaţi fiecare punct cu ea. Apoi trebuie întrebată unde ar dori să faceti dvs unele amendamente şi discutat ce puteţi schimba.

Aceste lucruri se pot discuta şi negocia în aşa fel ca fiecare să fie mulţumit în cuplu şi să apară acea schimbare care să improspateze şi să reaprindă focul pasiunii. În acest sens se pot folosi jocurile erotice, schimbat cadrul (motel, hotel, spa, baie), costume sexy, sport, foarte multă mişcare şi mai puţine dulciuri.

  • Aşteptăm întrebările dv. la adresa doctorevz@evz.ro sau telefonic la numărul 021/202.20.44.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

  1. nene, inainte sa te duci matale la cohortele de medici si psihologi insirati aici, incearca cu o d-ra de 19-20 de ani. abia atunci vezi daca este sau nu cazul sa nu mai mananci dulciuri.

    • Corect Cornele!!! Problema e ca si Viagra trebuie vanduta..cu una de 20 nu mai ai nevoie de ea!!! :)))

  2. draga Mihai,dupa 50 de ani aceste probleme sunt aproape generale si sunt cauzate cate un pic din tot ce spune d-na doctor.; mai grav este cand apar la vasta de 30 sau 40 de ani.

  3. BOZGAN GHEORGHE says:

    Mihai,tare prostuz mai esti.Pentru chestia asta nu trebuie sa ceri sfatul sexologului ori psihiatrului. Trebuie doar sa reiei dialogul cu „organelul”tau.Ati fost buni amici,v-ati distrat cindva impreuna,acum el te ignora.Inseamna ca ai gresit fatza de el. „Organelul”e orgolios de felul lui.Trebuie sa incepi cerindu-i scuze.Public.(preferabil prin scrisori in care sa-ti recunosti ticalosia fatza de el adresate lui Ponta si Antonescu).Apoi sa-ti inviti „organelul”la o masa la restaurant si sa-l prezinti tuturor (tu probabil te jenezi si il ti ascuns) Sa vezi succes la public atunci.Din pacate nu iti pot spune acum mai multe,ca niste bunaciuni stau acum pe capul meu si nu imi pot risipi timpul cu tine

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *