ANALIZĂ DOCTORUL ZILEI: O modă îngijorătoare: româncele nu mai vor nașteri naturale, 80% din nașterile din privat sunt prin cezariană

ANALIZĂ DOCTORUL ZILEI: O modă îngijorătoare: româncele nu mai vor nașteri naturale, 80% din nașterile din privat sunt prin cezariană
ANALIZĂ DOCTORUL ZILEI: O modă îngijorătoare: româncele nu mai vor nașteri naturale, 80% din nașterile din privat sunt prin cezariană

Geta Roman

Româncele nasc prin cezariană pe bandă rulantă: în ultimii cinci ani frecvența acestor operații s-a dublat, ajungându-se în 2012 ca jumătate din copii să nu mai vină pe lume pe cale naturală. Cu 20 – 30 de ani în urmă, orice medic ți-ar fi explicat că „un copil născut prin cezariană nu poate lua 10 în scorul Apgar, din motive bine întemeiate”. Acest scor cuantifică mai mulți parametrii estențiali precum respirația, bătăile inimii, reflexele, culoarea pielii.Un copil născut în urma unei operații nu poate respira normal și corect imediat după naștere, așa că nota lui va fi mai mică.
Însă, scorul 10 se dă pe bandă rulantă pentru că e doar un motiv de a gâdila orgoliul mămicii, dar și al medicului.

82% din nașterile la privat, prin cezariană

^Numărul nașterilor prin cezariană este
extrem de mare mai ales în clinicile private

În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă o frecvență a cezarienelor de 10%, din totalul nașterilor contorizate în Romania, în anul 2012, 41,2% au fost prin cezarienă. La acestea se adaugă nașterile din clinicile private (necontorizate oficial), unde rata cezarienelor este de 60% din totalul nașterilor.
Spre exemplu, în Timișoara,  82% din copiii născuți în maternitățile private vin pe lume prin cezariană. Medicii recunosc că e la modă.  Tot ei au ajuns să modifice scorul Apgar și să dea notă de 10 unui copil care nu se naște pe cale naturală.
Orice asistentă medicală sau moașă știe că   un bebe născut prin cezariană nu poate respira automat corect – ca atare nu poate primi punctajul maxim la capitolul „respirație”.
Când se dă 10 pe merit
Dacă sarcina a fost fără probleme și nașterea naturală lipsită de complicații, copilul vine pe lume cu toți parametri maximi și ia un 10 meritat. „În momentul travaliului declanșat există niște hormoni care se transmit prin placentă la făt și care îi «spun» acestuia că în câteva ore va fi independent de corpul mamei și că trebuie să se descurce”, explică medicul Ioana Vârtosu.
Se întâmplă două modificări majore. Pe de o parte, la nivel respirator începe să se resoarbă din lichidul amniotic pe lângă alveolele pulmonare – lăsând alveolele libere astfel încât prin nașterea naturală a fătului acestuia să i se inițieze prima respirație. Acest lucru se întâmplă și la copiii care sunt născuți prin cezariană, dar după declanșarea travaliului. În al doilea rând, la nivel circulator, artera care face șuntarea între circulația mare și circulația mică intrauterin, se închide natural în timpul travaliului.
Acest lucru se întâmplă mult mai târziu la copiii născuți prin cezariană programată (n.r. înainte de declanșarea travaliului), ne-a mai explicat medicul Ioana Vârtosu.
E sau nu pregătit bebelușul pentru naștere
Neonatologul Adrian Sorin Crăciun pune punctual pe i. „Ca neonatologi nu punem foarte mare preț pe scorul Apgar. La maternitățile private  se fac cele mai multe cezariene la rece (fără declanșarea travaliului), iar în aceste cazuri notele se mai umflă. Medicul gândește că nu poți să îi spui mamei pe care tu ai chemat-o și i-ai făcut cezariană că bebelușul ei nu era pregătit de naștere, așa că notează nou-născutul cu un 10 nerealizat în realitate”, afirmă Crăciun.
Însă nu putem omite adevărul că acest punctaj oferă primele informații despre cum s-a prezentat fătul la venirea sa pe lume, și de aceea e firesc și bine ca „nota” să fie dată corect.

Ce este scorul Apgar și de ce este important

Imediat după naștere, chiar în primele 60 de secunde, se face o apreciere a stării de sănătate a nou-născutului, prin evaluarea funcțiilor vitale și a capacității de adaptare la condițiile din mediul extrauterin. Astfel, simultan cu acordarea primelor îngrijiri, medicul neonatolog va nota starea clinică și comportamentul nou-născutului, cuantificând funcțiile vitale cu ajutorul scorului sau indicelui Apgar (pus la punct în 1952 de medicul Virginia Apgar, ca o metodă simplă pentru evaluarea rapidă a stării de sănătate a unui nou-născut). Sunt cinci parametri care se punctează cu maximum două puncte – respirația spontană (și țipătul), frecvența cardiacă (peste 100 de bătăi pe minut), tonusul muscular (mișcarea membrelor), excitabilitatea reflexă (copilul țipă, tușește sau strănută când i se introduce sonda nazală pentru curățarea căilor respiratorii), culoarea roz a tegumentului.

„Medicii scapă de malpraxis, mamele-de durere”

Operațiile cezariene sunt pe placul medicilor, dar și al viitoarelor mămici. Durează puțin, pot fi programate și îi scapă de multe griji

Deşi legislaţia românească nu le permite medicilor să facă operaţii de cezariană la cerere, totuşi, dacă există riscul pentru mamă sau bebeluş să apară complicaţii prin naşterea naturală, se poate opta pentru această intervenţie chirurgicală. Sunt anumite categori de afecțiuni în care chiar se impune operația (miopie, boli transmisibile, hepatite). Sub paravanul acestor riscuri, cezarienele au devenit regula. „Există și cezariană electivă (așa dorește pacienta), însă conduita o impune medicul. Eu fac meseria asta de 40 de ani. La începuturile carierei mele erau între 10 și 13% cezariene. Acum, în țările civilizate acest procent nu sare de 15%, în timp ce  la noi ajunge la 80% la privat și 50% la stat”, afirmă conf. dr. Petre Brătilă, medic primar obstetrică – ginecologie.  Şi medicii din maternităţile din Timişoara preferă naşterile prin cezariană. Doru Anastasiu, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternităţii Bega, afirmă că, în acest moment, 62 % din naşteri au loc prin cezariană pentru că este la modă.
„Ajutorul” presei
Cauzele numărului mare de cezariene țin, pe de o parte, de educația medicală a mamei, iar pe de altă parte, de atitudinea medicilor. „Și mass-media a jucat un rol important în această degradare prin mediatizarea cazurilor de feți morți sau născuți cu diverse probleme. Apoi, mamele își iau de pe forumuri informații neprelucrate și vin la medic cerând să li se garanteze că totul va ieși bine. Ori medicul nu poate face asta, biologia nu e matematică, are multe variabile”, comentează conf. dr. Petre Brătilă.
Spaima de eșec și de represalii a modificat și comportamentul medicilor.  „Există riscul ca în timpul naşterii naturale să aibă loc o ruptură uterină, femeia poate să îşi piardă vederea sau dacă apar alte complicaţii, pacienta poate da medicul în judecată pentru că nu i-a recomandat să nască prin cezariană, şi atunci este normal ca şi medicii să opteze pentru naşterile prin cezariană”, crede şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternităţii Bega. De asemenea, o naștere prin cezariană este mai comodă pentru medici, pentru că, de cele mai multe ori, femeia este programată la o anumită oră.
Soluțiile medicilor
În țările civilizate nu se duce medicul să asiste nașterea, gravida e urmărită de moașă, iar doctorul vine doar în caz de complicații. „Este nevoie de o campanie pentru promovarea nașterii pe cale naturală, cu doctori care să vorbească că e un act natural”, este de părere profesorul Petre Brătilă.

^ „Nașteți natural! Așa este fiziologic”

”O directivă pentru a scădea numărul cezarienelor nu e o soluție, e nevoie de o campanie pentru promovarea nașterii pe cale naturală”, crede
Conf. dr Petre Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie

Medicul Doru Anastasiu le recomandă mămicilor să opteze pentru nașterea pe cale naturală pentru că „așa este fiziologic și normal. Plus că femeile care nasc prin cezariană se recuperează mai greu, nu pot să ridice greutăți o perioadă ca să nu se deschidă rana”. O primă operație de cezariană face ca, în general, și celelalte nașteri să aibă loc tot prin aceeași metodă. Nu în ultimul rând, o mamă care a născut pe cale naturală își poate alăpta imediat bebelușul, în timp ce după cezariene laptele vine mult mai greu, iar copiii sunt hrăniți de multe ori cu lapte praf.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

24 Comments

 1. Acesti medici, Petre Bratila, Doru Anastasiu sa se alinieze medicinii din mileniul trei, sau sa aleaga sa se „screama” ei pana le sar ochii din cap incercand sa-si bage in fundurile alea de dobitoci macar o minge de oina desi majoritatea tartacutelor de copii sunt mai mari, apoi sa sustina nasterile naturale. Daca medicina a evoluat de ce sa nu beneficiem de acest lucru, pentru 90% dintre nasterile naturale lasa traume pe viata la femei, desi majoritatea ascund acest lucru(nu este o rusine, nu inteleg) si incearca sa controleze urmarile cu tone de medicamente

  • Ti-as da 100 de „like” daca as putea! Asta cu „nasteti natural ca asa e bine” vine doar si doar si doar de la barbati care nu vor trece nici 10 minute prin asa ceva! niste nemernici misogini!

  • Femeie, esti in mare eroare. Am nascut 2 copii sanatosi, pe cale naturala.Dupa ambele nasteri , la o ora de la nastere, mergeam fara probleme prin salon, m-am simtit foarte bine , iar ochii imi sunt la locul lor. Dar daca ceea ce zici te face sa te simti mai putin vinovata, poti sa crezi prostiile alea in continuare. Diferenta intre cele doua nasteri a fost data de atitudinea medicilor si a asistentelor, absolut execrabila la prima nastere, care a avut loc in Romania, desi am cotizat la greu, si atitudinea omenoasa, respectuasa si profesionista a personalului medical la a doua nastere care a avut loc aici, in alta tara, una civilizata, in care locuiesc acum.

   • Eu am nascut natural un baietel de 3 kg si pot sa zic ca nu as mai naste natural niciodata in viata mea.In primul rand ca am avut incizie facuta jos si nu am putut sta in fund 2 sapt,nu am putut mrge normal o sapt de durere,nu puteam ridica nimic ca toata greutatea se lasa acolo jos,si nu am putut merge la baie fara durei de parca nasteam de fiecare data timp de 5 luni.Fiecare nastere difera de la organism la organism,daca se poate naste fara incizie,cred ca poti fi fresh dupa nastere!

 2. Femeia s-a rasvratit, nu mai vrea sa duca pedeapsa prin care ar fi venit si iertarea. Oare daca n-a primit-o aici va scapa de ea?

  Facerea 3,16 „Voi înmulţi mereu necazurile tale, mai ales în vremea sarcinii tale; în dureri vei naşte copii; atrasă vei fi către bărbatul tău şi el te va stăpâni”.
  Barbatul insa duce mai departe ceea ce ia fost dat sa duca

  Facerea 3,17 „Pentru că ai ascultat vorba femeii tale şi ai mâncat din pomul din care ţi-am poruncit: „Să nu mănânci”, blestemat va fi pământul pentru tine! Cu osteneală să te hrăneşti din el în toate zilele vieţii tale!
  Spini şi pălămidă îţi va rodi el şi te vei hrăni cu iarba câmpului! Din sudoarea fetei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce „

 3. Ca mama ajungi sa alegi cezariana in orice conditii pentru ca nu ai incredere ca medicul sau medicii si personalul auxiliar care te asista au rabdarea necesara pentru a fi acolo cu tine cat e nevoie sa nasti natural, apoi nu stii care e reactia ta la ce urmeaza. Medicii nu te pregatesc pentru asta. Cand ii vezi cat sunt de nerabdatori sa scape de tine si sa iti ia banii, vrei sa scapi mai repede de prezenta lor. Iar daca la primul copil ai facut cezariana banuiesc ca urmatoarele nasteri sunt asemenea….

 4. Cezariana impune cu totul si cu totul alt tarif pentru doctor si personal. Asa ca e categoric preferata de acestia. Asta e singura explicatie. Daca n-ar fi asa fiti siguri ca toate femeile ar fi lasate sa impinga singure. Ganditi-va ca e suficient ca la ultimul consult doctorul sa faca niste aluzii sau sa nu-si exprime pronosticul cu privire la certitudinea unei nasteri naturale „fara probleme”. Ce pot sa zica parintii? Cezariana. Medicii conduc parintii sa faca aceasta alegere „singuri” fiindca scot mai multi bani. Pacientii sunt niste pusculite pentru doctori. Acum 20 de ani, sora-mii, dupa o prima sarcina avansata pierduta (~8 luni), i-a fost injectat analgezic pe cand intra in travaliu tocmai ca sa inceteze si pt. ca sa se impuna cezariana. Noroc ca a aflat alt doctor si i-a dat un stimulator si totul a decurs natural. Neli de sus e vai de capul ei.

 5. Unele femei nu ar merita sa nasca sub nicio forma , nici prin cezariana si nici pe cale naturala. Poate se va lansa o asemenea moda , in felul asta pitipoancele se vor alinia trendului si scapam societatea de o generatie de buzate.

 6. Neli, te rog sa te mai documentezi nitel si abea dupa, sa iti dai cu parerea!

 7. 1. Personalul medical are mai multe avantaje materiale de pe urma unei cezariene decat de pe urma unei nasteri naturale.
  2. Cazurile de copii nascuti natural care raman cu sechele grave din cauza greselilor facute de medici, copii perfect sanatosi in sarcina care devin ”legume” (vezi cazul Sebastian Lungu … si cu siguranta au fost si alte cazuri asemanatoare)…. aceste cazuri pot fi doar statistici pentru marele public – dar pentru familiile lor sunt realitati crunte.
  3. Nu orice nastere naturala e floare la ureche, dupa cum nu orice cezariana e de blamat pentru ca vezi doamne bolesti o luna dupa ce te taie.
  Dupa parerea mea astea ar fi motivele pentru care medicii romani si femeile de la noi prefera cezariana. Sincer, n-am auzit de nou nascuti nenorociti pe viata din cauza ca mamele lor au optat pentru operatie.

 8. „În țările civilizate nu se duce medicul să asiste nașterea, gravida e urmărită de moașă, iar doctorul vine doar în caz de complicații.” – in care tari se intampla asta???????????

  • In foarte multe. Dar moasa nu e ca in Ro, ci e o persoana extrem de competenta si cu studii – de fapt si pe timul sarcinii nu esti urmarita de un medic, ci de moasa.

  • Franta

  • Belgia ,
   Moasa inseamna 3 ani de studii superioare , dupa bac, Cel ce urmareste sarcina este ginecologul + medicul specialist , to el(gineco) asista si la nastere la cererea pacientei.
   Nasterea prin cezariana nu poate fi facuta decat la indicatiile medicului in cazul in care se constata complicatii. Cezariana la moft cost cam vreo 4-5000 mii de euro.

 9. Proasta e aia care says:

  … nu ar vrea cezariana. Nu simte nimic, naste ziua, la ce ora vrea ea, nu se chinuieste si nu expune nici copilul, nici pe ea la riscuri inutile. Cine nu e de acord cu asta, probabil ca e de acord cu „nu te opera de apendicita, mai bine zii niste rugaciuni, ca doar asa era si pe vremea lui Isus”. Suntem in sec. 21, retrograzilor! Daca voi vreti inapoi la pestera, duceti-va si stati acolo, nu mai incurcati locul pe aici.
  Iar poanta cu mostenitorul coroanei britanice e propaganda pura. Ala a fost nascut, prin cezariana, de o mama surogat. S-o puna dracu’ sa spuna si pateste ca soacra-sa Diana.

 10. Se exagereaza mult in acest articol inflamat si inflamant, si evident, domnii doctori nici usturoi n-au mincat, nici gura nu le pute! Ce sa-ti spun, femeile sunt de vina, si ele aleg singure cezariana pt ca …e la moda???? Ce timpit poate veni sa spuna asta public? Ce tupeu tre sa ai ca medic sa minti cu asa nerusinare? Eu personal m-am rugat de 3 doctori sa admita sa nasc natural, si nici unul nu a vrut asta, si erau somitati, care mai de care. Absolut toti, dupa o virsta si daca ai cel mai mic defect de vedere te trimit la cezariana, ca n-au nici un chef sa se complice – de fapt asta e realitatea, ei nu vor nasterile naturale, ca nu le pot controla deloc, probabil nici nu prea au mari competente, si intr-un final, pina la urma bine fac – macar sa se nasca copilul sanatos si normal, nu semiasfixiat, dupa 18 ore de travaliu, cu riscul sa nu mai fie niciodata normal. Nu mai spun ca indiferent ce metoda ai alege, in majoritatea spitalelor de stat te captusesti cu stafilococ si alte infectii frumoase, de iti trece greata urgent, nu mai vrei decit sa scapi cu viata, indiferent de metoda.

 11. Ce nu spune acest medic este ca in occident se naste pe cale naturala DAR cu anestezie daca mama o doreste !
  Cand in Romania medicii anestezisti vor fi formati sa faca anesteezii in coloana si vor fi suficienti ca numar in fiecare spital atunci va scade si cererea mamicilor de a naste prin cezariana !

 12. @persona:ai perfecta dreptate! In Timisoara,cezariana nu e o moda ci,pur si sinplu (am vorbit cu tinere cunostinte),te indeamna sa faci cezariana,la 22 ani!!! Este o modalitate perversa de a scoate bani de la tinere naive! Le prostesc ca va fi o nastere grea,cu probleme,dureri,bla,bla,bla! Asa ca,tov.doctori,mai bine taceti,opriti-va si nu va mai murdariti meseria cu scuzele enumerate!

 13. Eu sunt insarcinata in 13 saptamani.Abia am facut primul set de analize si sper sa fie totul ok..Pe bebe l-am vazut la eco si e in regula(grasun si vioi),insa daca medicul ar spune pt o secunda faptul ca e mai bine sa nasc prin cezariana,nu as sta pe ganduri!Am 23 de ani,deci as fi o candidata buna pentru nastere naturala,dar decat sa stiu ca o sa ma rup pana la D-zeu…sau ca or sa ma taie „moasele”…si apoi ca ma vor coase pe viu-cum se practica…mai bine o cezariana…de 1000000 de ori mai bine.
  Sa nasca natural fara nicio problema femeile curajoase…mie mi-e teama de moase si de durere si de ce s-ar putea intampla cu bebe daca ceva nu ar merge ok.

 14. Am nascut natural o fetita superba si sanatoasa. Am miopie, -5 combinata cu astigmatism. Medicul ginecolog nici n-a vrut sa mi spuna despre cezariana. Mi-a zis din start ca la clinica se naste natural, iar cezariana doar in cazuri de urgenta. In ziua cand a inceput totul am ajuns de 2 ori la spital cu contractii. Dimineata au fost false, dar cele de dupa amiaza au fost pe bune. Am avut un travaliu scurt, doar 6 ore, si cu anestezie peridurala n-am simtit durerea la cotele la care trebuia simtita. Dupa ce m-am dilatat 10 cm, cred ca a mai durat 10 min si am nascut.
  Si chiar daca m-a taiat medicul ca sa nu ma rup, si mi-a fost greu sa stau jos in primele 2 zile, maine daca ar trebui sa nasc din nou, as face-o. (Bine, n-am nascut in Romania ci in Luxembourg).

 15. eu nu sunt pentru sau contra cezarienei,dar nici pt nasterea naturala. Am nascut o fetita de 3,6kg pe cale naturala,cu scorul Apgar 9. Am avut o sarcina care am dus-o cu tratament de mentinere pana in luna a 9-a, pe motiv ca puteam sa o pierd din cauza durerilor si a colului deschis, cu 2 zile inainte sa nasc vb cu dr. si m-a programat pt cezariana 4 zile mai tarziu, eram distrusa de gandul ca nu pot sa imi tin copilul in brate din cauza operatiei, dar socoteala de acasa nu se potriveste cu ce-a din oras, ajung la urgenta cu 2 zile inainte de data programarii cezarienei cu dilatatie 9 si fara sa fi avut dureri mari (travaliu) insuportabile, auzind dr. ca am ajuns cu 2 zile inainte de data de cezariana dr a ajuns intr-un suflet la spital si nu a putut decat sa imi faca epiziotomie si sa ma ajute sa nasc natural, dar i-a fost teama,asta se vedea din agitatia ei, am trecut cu bine peste acest moment, dar repercusiunile epiziotomiei le resimt si acum dupa 3 ani de la nasterea naturala in zona suturii in moment ce fac sex cu sotul, pentru ca acolo au fost lezati anumiti musti care nu s-au sudat ,doar s-au unit. Durerea prin care am trecut la nastere si dupa vre-o jumate de an ,m-a facut sa nu-mi mai dorec al copil, nici natural, nici prin cezariana. Repercursiuni sunt si de la una si de la cealalta.

 16. SOTIA MEA A NASCUT PRIN CEZARIANA (ALEGEREA NOASTRA)….FETITA A LUAT SCOR APGAR 10….PRECUM VEDETI IN POZA, MERITA….SFATUIESC TOATE MAMICILE SA NASCA PRIN CEZARIANA….AM INTRAT CU FORTA LA CEZARIANA
  SOTIEI MELE SI AM TAIAT CORDONUL OMBILICAL….AM FOST OBLIGAT SA FAC ASTA….IN ROMANIA NU TE INVITA MEDICII IN SALA DE NASTERI……..NOI TOTI TATICII SI ,MAI ALES, VIITORII TATICI TREBUIE SA
  LUPTAM PENTRU PROMULGAREA UNEI LEGI CARE SA OBLIGE GINECOLOGII SA NE
  INVITE IN SALA DE NASTERI….DOAR IMPREUNA VOM REUSI….

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *