Sari la conținut

Analiza pe care ar trebui să o facă orice femeie

Ecografia mamară, anuală, începând cu vârsta de 20 de ani și mamografia, după 40-45 de ani sunt obligatorii pentru depistarea unui eventual cancer mamar, în stadiu incipient, când boala e vindecabilă. 

”Orice femeie peste 45 de ani, indiferent de alți factori de risc, ar trebui să facă, anual un examen care să fie reprezentat de o ecografie mamară și o mamografie. În funcție de modificările găsite, de modificările sânilor, de factorii de risc, de caracteristicile pacientei, se poate decide ritmicitatea acestor investigații. În principiu, o mamografie între unul și doi ani, pentru populația generală și dacă e vorba de persoane care nu au născut și sânii sunt mai denși, o ecografie în acest interval e extrem de utilă. Din când în când, la nevoie, un examen RMN mamar”, a explicat, pentru doctorulzilei.ro, prof. dr. Alexandru Blidaru, Președintele Societății Române de Chirurgie a Sânului și Oncologie.

Potrivit profesorului Blidaru, screeningul prin mamografie poate să reducă mortalitatea prin cancer mamar pentru că boala poate fi diagnosticată devreme și tratată mai ușor, cu rezultate mult mai bune.

Cei mai importanți sunt sexul feminin și înaintarea în vârstă, de aceea e foarte important ca orice femeie să meargă, anual, să-și controleze sânii. Alți factori de risc ar putea fi: dacă femeia nu a născut niciodată, dacă femeia a efectuat tratamente cu estrogeni îndelungat, dacă are un istoric familial în care multe rude au avut cancer mamar sau ovarian, dacă are niște mutații genetice.

”De asta e important ca screeningul să se facă la toată populația feminină pentru că mai mult de jumătate dintre femeile cu cancer mamar, nu au niciun factor de risc cunoscut. Nu poți să-i impuți pacientei că a făcut ceva rău sau că ceva din genele ei poartă acest risc. E bine ca până la 45 de ani, în afară de palparea lunară a sânilor care poate pune în evidență niște modificări, dar de obicei le pune în evidență târziu, ecografia mamară, anuală e o atitudine foarte bună, preventiv, începând cu 20 de ani”, a punctat profesorul Blidaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel