Aproape jumătate dintre glucometrele aflate pe piaţă prezintă riscul unor rezultate eronate

Aproape jumătate dintre glucometrele aflate pe piaţă prezintă riscul unor rezultate eronate
Aproape jumătate dintre glucometrele aflate pe piaţă prezintă riscul unor rezultate eronate

Specialiștii reuniți la cel de al 39-lea Congres Național al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice desfășurat la Sibiu au discutat rezultatele a două studii independente privind corectitudinea rezultatelor oferite de aparatele de automăsurare a glicemiei – denumite și glucometre – disponibile pe piață.

Pe piața din Europa, deci și din România, aparatele de măsurare a glicemiei trebuie să îndeplinească obligatoriu standardul DIN EN ISO 15197:2013 pentru a putea fi comercializate.

Prin marcajul « CE » – Conformité Européenne – se dorește garantarea siguranței dispozitivului comercializat, însă din nici un punct de vedere acesta nu reprezintă o confirmare independentă a calității sale.

Două studii independente au evidențiat faptul că nu toate glucometrele pe care apare marca « CE »  îndelinesc criteriile de calitate, existând astfel riscul unor rezultate ale valorilor glicemiei ce pot fi eronate.

Studiile au arătat că peste 40% dintre aparatele de automăsurare a glicemiei analizate nu îndeplinesc criteriile ISO obligatorii, prezentând deci riscul unor rezultate eronate.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat de asemenea importanța calității benzilor de testare utilizate de diversele glucometre, care diferă chiar în funcție de loturi, pentru același aparat.

Aparatele de automăsurare a glicemiei cu prețuri reduse au tendința de a prezenta ambele probleme evidențiate de studii.

Automonitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrelor permite persoanelor cu diabet să ia decizii importante cu privire la modul în care își țin sub control diabetul zaharat – implicând totul de la dietă și exercițiu fizic până la determinarea dozei de insulină care urmează să fie administrată.

Specialiștii atrag atenția că rezultatele inexacte ale glucometrului conduc la dozarea inexactă de insulină. Administrarea unei doze prea mari de insulină poate rezulta în scăderi periculoase ale nivelului de glucoză din sânge, ce pot genera un eveniment hipoglicemic care poate duce chiar la spitalizare. În mod similar, o doză insuficientă de insulină atrage după sine un eveniment hiperglicemic care poate pune viața pacientului în pericol si creste probabilitatea de a dezvolta complicatii pe termen lung.

Uniunea Europeană a aprobat în luna mai a acestui an noul standard de calitate DIN EN ISO 15197:2013, care definește cerințele de performanță pentru sistemele de automonitorizare ale glicemiei, oferind o atenție specială preciziei pe care aceste aparate trebuie să o îndeplinească.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

  1. Am constatat pe pielea mea diferenta de valoare dintre 2 glucometre la aceeasi masuratoare; diferenta maxima a fost de 29 unitati. Cine trebuie sa reglementeze aceasta situatie doarme in papuci iar statul incaseaza 24% TVA de la fiecare fraier care cumpara glucometre sau teste. Urmatoarea magarie este ca la un cartus de insulina se da un singur ac, caz unic in Europa. Rusine astora care trebie sa reglementati aceste situatii si va luati salariile de pomana ca sa nu faceti nimic pentru semenii vostri.

  2. Urmarea aderarii la UE: primim gunoaiele lor !

  3. buna ziua . doresc sa imi achizitionez un glucometru .
    ce marca imi recomandati ?

  4. OneTouch Select Plus sau Accu-chek Active sunt cele mai folosite in cabinetele medicilor de diabet si in spitale. Din asta reiese ca ar fi cele mai sigure. Am mai auzit lucruri foarte bune despre Omron, firma japoneza, serioasa. Insa bandeletele de testare sunt mai scumpe decat la Accu-chek sau OneTouch.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *