Sari la conținut

Aromaterapia. Ce mirosuri te fac mai sănătos și mai deștept

Mirosul este un simț de 10.000 mii de ori mai precis decât gustul, datorită multimudinii de receptori olfactivi din nasul uman. Când aceștia percep un miros, transmit informația mai departe, la creier. Puțini știu însă că partea creierului responsabilă cu amintirile și emoțiile este poziționată în apropierea celei care gestionează mirosul. Așa se face că o cină poate reprezenta preludiul unei nopți de amor. Totodată, unele mirosuri scad nivelul de stres, îmbunățățesc funcțiile cognitive și performanțele fizice. Cercertătorii au alcătuit o listă cu aromele cele mai benefice pentru sănătate.

Mirosul de măr verde pune capac poftelor alimentare necontrolate, susține doctorul Alan Hirsch, din Chicago. Acesta le-a dat pacienților săi obezi să miroasă arome de banană, măr și mentă și a observat că aceștia au slăbit în timp mai mult decât cei care nu au beneficiat de acest tratament.

Un studiu australian a demonstrat că și mirosurile de portocală sau lavandă au proprietăți miraculoase, mai ales când vine vorba de stres, având puterea de a reda calmul și relaxarea.

Rozmarinul acționează mai ceva ca lecitina, spun cercetătorii britanci de la Universitatea Northumbria. După expunerea la aroma rozmarinului, peste jumătate dintre studenții participanți la experiment au trecut cu brio un test de memorie

Menta nu doar că împrospătează respirația, dar poate reduce vizibil durerea, cred profesorii de la Centrul Medical al Universității din New York. Aceștia spun că menta funcționează cel mai bine în cazul durerilor de cap.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: