Artroza. Ce este, cum se trateaza si cum te afecteaza

Artroza. Ce este, cum se trateaza si cum te afecteaza
Artroza. Ce este, cum se trateaza si cum te afecteaza

Cunoscuta si sub alte denumiri precum osteoartrita sau artrita hipertrofica, artroza este o boala cronica care face parte din grupa reumatismelor degenerative, caracterizata clinic prin dureri, greutate in miscare, impotenta functionala. Mai precis, artroza este o suferinta a cartilagiului articular, tesutul elastic care acopera extremitatile oaselor.

Cartilagiile articulare au in mod normal o suprafata neteda care permite mobilitate si in acelasi timp absoarbe socurile. Pe masura ce artroza isi “intra in drepturi”, aceste cartilagii devin poroase, suprafata lor neregulata si apar excrescente osoase, noduri care ingreuneaza miscarea. Efectul este resimtit exponential in articulatiile mari, cele de la picioare sau de la coloana vertebrala, care sustin greutatea corpului. Odata cu instalarea osteoartritei, suprafetele articulare se freaca intre ele si pe masura ce boala evolueaza, ele ajung in imposibilitatea de a culisa fin. Cele mai afectate articulatii in cazul artrozei sunt cele ale umerilor, cotului, incheieturii pumnului, genunchilor si gleznelor, de aici si diferitele tipuri de artroza precum cea a pumnului, a genunchilor etc.

Simptome

In cazul artrozei, simptomele sunt multiple si usor de detectat. In primul rand apare durerea, primul simptom al bolii. Durerea se instaleaza imediat la incercarea de folosire a articulatiei afectate, iradiind chiar in alte regiuni, mai ales in cazul in care articulatia respectiva nu a fost folositao perioada mai lunga de timp, cum ar fi de exemplu la trezirea din somn. Un alt simptom important este rigiditatea, care apare dupa repaus si in special dimineata. Insotita de dureri, aceasta stare dispare dupa cateva minute.

Pe masura ce boala evolueaza, suferindul devine din ce in ce mai limitat in miscari, uneori pierzandu-si capacitatea de a opera functii banale de natura motrica precum incheierea nasturilor sau deschiderea unui borcan.

Continuarea pe lyla.ro. 

171 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook