Așa afli dacă faci diabet de tip 2

Acum poți afla dacă o să faci diabet de tip 2 cu 10 ani înainte să debuteze boala. O simplă analiză de sânge poate identifica riscul dezvoltării bolii, potrivit unui nou studiu.

Scopul testului e de a indentifica persoanele la risc pentru ca acestea să își schimbe stilul de viață și să evite îmbolnăvirea.

A simple blood test could identify who is at risk of developing diabetes 10 years before the disease strikes, allowing individuals to change their lifestyles and potentially avoid diagnosis

Oamenii de știință au descoperit că nivelul acizilor grași nesaturați din sânge sunt markeri ai pre-diabetului, nivelul crescut al glicemiei care poate prezice diabetul de tip 2.

Acest nivel al acizilor grași se poate schimba cu 10 ani înainte de dezvoltarea diabetului.

Coordonatoarea studiului, dr. Wei Jia, de la Universitatea din Hawai a aspus: ‘În prezent nu există teste clinice care să arate dacă ești predispus la diabet, doar examinări care pot arăta dacă cineva cu pre-diabet are un nivel crescut al glicemiei sau insulinei. Să știi dacă vei face diabet în următorii ani e o descoperire importantă.”

Deși obezitatea este asociată cu diabetul de tip 2, ficatul gras, bolile de inimă și cancerul, aproximativ 25-40% dintre obezi sunt sănătoși, din punct de vedere metabolic și nu arată semne de boală.

Dr Wei și echipa sa au lucrat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Jiao Tong din Shanghai. Ei au urmărit persoane obeze sănătoase și nesănătoase, din punct de vedere metabolic, și au observat dezvoltarea ppre-diabetului.

Experții au descoperit că un nivel crescut al acizilor grași nesaturați, din sânge sunt markeri ai pre-diabetului. Nivelul acestora se poate schimba în 10 ani înainte ca subiecții să fie diagnosticați cu diabet de tip 2.

Prin simpla analiză a unei mostre de sânge, se poate prezice riscul unui individ de a dezvolta pre-siabet, diabet și sindrom metabolic. Astfel, medicii vor putea avertiza oamenii în legătură cu riscul de diabet, cu mulți ani înainte de apariția bolii.

The test could also identify people who are overweight but are not in any danger of developing the disease

 

56 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook