Sari la conținut

Noul efect pe care îl are soarele asupra noastră! Avertismentul MEDICILOR. La ce semne trebuie să fiți atenți!

Oftalmologie
Medicul oftalmolog Speranta Schmitzer

Afecțiunile la nivelul ochilor – de la tumori la degenerescențe – sunt mult mai frecvente decât în urmă cu 20 de ani, atenționează dr. Speranța Schmitzer, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București. Medicul explică semnele care ar trebui să alarmeze.

Geta Roman

În 20 de ani de activitate, dr. Speranța Schmitzer are la activ nu mai puțin de 20.000 de operații oculare și titlul de primul medic din România căruia Ministerul Sănătății i-a acordat competență pentru operații oftalmologice plastice și reconstructive. Efectele pe care mediul le are asupra ochilor sunt din ce în ce mai agresive, este de părere expertul, care atenționează că e nevoie de intervenții rapide pentru a scăpa de complicații ce pot fi mortale.

operatie ochi
operatie ochi

Doctorul zilei: Ce înseamnă mai exact competență pentru operații oftalmologice plastice și reconstructive?
Dr. Speranța Schmitzer: Este o supraspecialitate apărută în anii ’80, care este la limita dintre chirurgia plastică și oftalmologie și se ocupă cu zona perioculară. Noi, când spunem oftalmologie ne gândim la ochi, însă ochiul are o serie de componente: pleoape,  sprâncene, orbită, căi lacrimale. Aceste zone au și o patologie. Cine se ocupă de această patologie? Dermatologul – pentru că avem piele în această zonă, chirurgul plastician – care se ocupă de partea estetică, oftalmologul – care cunoaște aparatul vizual, ORL-istul – fiindcă este vorba despre căile lacrimale? Pornind de la aceste dileme s-a ajuns la concluzia că oftalmologul ar trebui să se ocupe. Pielea de la nivelul pleoapelor este cea mai fină din organism. Pe de altă parte, în spatele acestui tegument al pleoapelor sunt structuri anatomice cu rol funcțional de ridicare a pleoapelor, dar și estetic. Eu am avut șansa în anii ’90, când am început rezidențiatul, să lucrez cu profesorul Olteanu, care s-a ocupat și de partea de estetică, de reconstrucție a zonei perioculare.
– În ce gen de afecțiuni se pot folosi aceste tehnici estetice?
– Mai întâi, în tulburări de statică palpebrală – o pleoapă prea căzută, prea ridicată, se răsfânge în interior, exterior. În spate pot fi probleme. Trebuie rezolvată problema ținând cont de ansamblul aparatului vizual. Sunt, spre exemplu, persoane cu mai multe rânduri de gene care se răsfrâng spre interior.
Apoi, tehnica se folosește și când este vorba despre formațiuni tumorale. În zona perioculară, pot fi de la tumori benigne până la forme canceroase foarte grave. Drama acestor tumori este că nu dor deloc. Sunt pacienți care se prezintă în primele faze pentru că le crește ceva pe o pleoapă sau în jurul zonei. Alții neglijează problema ori se tratează empiric, merg la dermatolog și cauterizează. La oftalmolog, ajung cu o tumoră mare care ocupă jumătate de pleoapă sau mai mult. Unii, de teamă, nu fac operație și vin când e foarte târziu. Când îi întrebi: „De ce ați venit așa târziu?”, răspunsul este: „Mi-a fost frică”. Însă, cu cât e mai mică tumora cu atât operația și reconstrucția sunt mai simple şi vindecarea este mai rapidă.
– Se poate muri de la aceste tumori?
– Da. Și mai e o chestiune: am învățat că nu trebuie să te conduci după fler. În ultima vreme, aspectul clinic al formațiunilor tumorale pe care le văd nu coincinde cu examenul anatomo-patologic sau histopatologic. De unde diferența asta? Nu știu. Ai o formațiune care zici că e benignă, la anatomie patologică ai surpriza să fie ceva extrem de grav. Sunt forme de cancer la nivelul pleoapelor care au durată de supraviețuire destul de mică, cinci ani, există forme extrem de mutilante, cum este melanomul – care poate să apară pe pleoapă, în ochi. Sunt și forme care pot  duce la metastaze, intră în sinusuri, nas. În astfel de situații, intervenția este laborioasă și mutilantă şi necesită colaborare cu chirurgi de alte specialităţi.
– Poate avea soarele vreo legătură cu aceste tumori?
– În ultima vreme, am remarcat creș­terea incidenței unor forme mai agresive de cancer. Eu cred că sunt cauzate de intensitatea crescută a radiaţiilor UV, a factorilor poluanţi fizici şi chimici cu care venim în contact. Poate fi de vină și soarele, pentru că nu mai e soarele sănătos de acum 20 de ani. Au crescut exploziile solare, iar asta se reflectă și în această incidență crescută.

 Consultații gratuite în zone defavorizate
Prin Fundația Schmitzer, pe care o conduce, au fost făcute mii de consultații în mediul rural și s-au oferit „gratuit” ochelari. „Nivelul de educație este foarte scăzut. Există o categorie de oameni care nu știau că trebuie să porți ochelari după 45 de ani sau că, dacă scade vederea nu e motiv de bătrânețe, te poți opera și ai șansa să vezi din nou. Este un deficit în educația sanitară în care ar trebui să se implice mai mult medicul de familie, care însă e sufocat de birocrație”, crede oftalmologul Speranța Schmitzer.

Vezi deformat și nu citești literele din centru? Ai putea avea degenerescență maculară

O altă afecțiune a cărei incidență a crescut din cauza factorilor de mediu este degenerescența. „Este vorba despre leziuni la nivelul retinei a căror incidență e foarte mare în ultima vreme și eu cred că au legătură și cu soarele–ultravioletele străbat globul ocular”, afirmă medicul. În anii ’90, în perioada rezidențiantului, „dacă am văzut 10 degenerescențe. Acum, sunt extraordinar de frecvente. Nu o pot pune doar pe seama examinării mai bune și creșterii duratei de viață. Examinarea e în mare aceeași. Eu cred că are legătură cu radiaţiile ultraviolete”, este de părere medicul oftalmolog.
Semnele care trădează o astfel de boală pot fi ușor remarcate. „Când începi să vezi ondulat, apare o pată neagră în câmpul vizual, încerci să citești un rând și nu mai poți citi litere din centru, vezi doar periferia. Toate astea arată că este afectată zona centrală a retinei, cu care noi vedem detalii și culori”, mai spune oftalmologul.

VLD_3129

„În ultima vreme, am remarcat creșterea incidenței unor forme agresive de cancer ocular. Eu o pun pe seama ultravioletelor, a mediului în care trăim. Drama este că aceste tumori nu dor.”
Speranța Schmitzer,
medic primar oftalmolog

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel