AVERTIZARE: Bărbații își pierd fertilitatea într-un ritm extrem de rapid

AVERTIZARE: Bărbații își pierd fertilitatea într-un ritm extrem de rapid
AVERTIZARE: Bărbații își pierd fertilitatea într-un ritm extrem de rapid

Calitatea spermei bărbaților scade cu aproximativ două procente anual, aducându-i tot mai aproape de infertilitate, arată un studiu recent realizat de cercetătorii Universității din Murcia, Spania. Potrivit acestora, în maximum cinci ani, concepția ar putea deveni o problemă chiar și pentru cei mai tineri dintre aspiranții la statutul de tătic. „Concentrația medie de spermatozoizi a scăzut în ultimii zece ani de la 72 la 52 milioane per mililitru. Este doar o chestiune de timp până când vom atinge pragul de 40 de milioane per mililitru, dincolo de care infertilitatea devine un pericol real”, a explicat profesorul Jaime Mendiola, unul dintre coordonatorii studiului.

O conscecință a stilului de viață deficitar

Specialiștii români confirmă statisticile sumbre. Modificările de spermatogeneză, care apar de regulă abia după 70 de ani, se regăsesc tot mai des la tinerii de 30 de ani, spune medicul ginecolog Dan Tutunaru, de la Spitalul „Elias” din Bucureşti.

“Sunt o conscecință a stilului de viață deficitar. Stresul, nopțile pierdute, consumul de alcool, fumatul și chiar sarea în exces deteriorează vizibil calitatea spermei”, atrage atenția medicul. Mai grav este că afecțiunea este complet asimptomatică (nu are semne), iar cuplurile încep să intre la bănuieli abia după câteva încercări eșuate de a avea un copil. “Confundă impotența cu sterilitatea și cred că dacă sunt activi sexual, sunt automat sănătoși. Unii au rămas șocați să audă că nu mai au niciun spermatozoid și că elimină lichid seminal gol, o afecțiune numită azoospermie”, arată ginecologul Dan Tutunaru.

Potrivit acestuia, 70% dintre cazurile timpurii de infertilitate se pot “regla” prin dietă. Meniul bărbaților trebuie să conțină surse de zinc precum carnea de vită, pâine integrală sau avocado, seleniu, regăsit în peștele gras și ouă, plus vitamina C din ardei gras, pătrunjel și broccoli. În plus, pentru a-ș îmbunătăţi calitatea spermei bărbații ar trebui totodată să renunțe la obiceiuri nesănătoase precum fumatul sau abuzul de alcool.

Andreea Ciulac

Citiți și: Nu putea să rămână gravidă deoarece SPERMA SOȚULUI era grav afectată de un lucru pe care ÎL FACI ȘI TU ÎN FIECARE ZI

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. Nu e de mirare , am eliminat selectia naturala prin metode medicale si prin medicamente am intervenit in mersul normal al naturii, medicina a scapat de la moarte foarte multi copii bolnavi care altfel nu supravietiuiau. E un gest uman vazut pe termen scurt , dar efectele pe termen lung incep sa apara , genele umane se altereaza , indivizii care au supravietuit astfel vor aduce gene bolnave . Ar trebui reglementat aceasta problema prin legi drastice, nu inumane, deci nu sa ii lasam sa moara , dar copii care odata au scapat de boli care altadata erau fatale ar trebui sterilizati sa nu poate transmite mai departe genele alterate. Este foarte trist dar altfel rasa umana se va degenera si vor aparea boli mai complicate fiindca nu mai exista beneficiul selectiei, prin care doar cei puternici pot avea urmasi care la randul lor vor fi rezistenti si virili.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *