Avertizarea cercetătorilor: UN COMPUS care se găseşte în majoritatea alimentelor CAUZEAZĂ CANCER

Avertizarea cercetătorilor: UN COMPUS care se găseşte în majoritatea alimentelor CAUZEAZĂ CANCER
Avertizarea cercetătorilor: UN COMPUS care se găseşte în majoritatea alimentelor CAUZEAZĂ CANCER

Institutul Alimentar Naţional din Danemarca avertizează în legătură cu un compus puternic cancerigen care se găseşte în majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic. Acest compus face parte din dieta oamenilor de mii de ani, însă în prezent din cauza prelucrării industriale a alimentelor, a devenit tot mai prezent în alimentaţia oamenilor.

Este vorba despre acrilamidă, un compus care apare în special la produsele care conţin cantităţi mari de amidon precum cerealele şi cartofii preparate prin încălzire puternică (mai mult de 120 grade Celsius). Printre aceste alimente se numără cartofii prăţiţi, pâinea, chiftelele, produsele de panificaţie, fursecurile, cerealele, cafeaua şi ţigările.

Specialiştii danezi au solicitat autorităţilor Uniunii Europene să investigheze în amănunt această ameninţare la adresa sănătăţii publicului european.

„Putem spune cu un grad mare de siguranţă că există o legătură între alimentele care conţin acrilamidă şi cancer”, a anunţat Jorgen Schlundt, directorul Institutul Alimentar Naţional din Danemarca.

Studii mai vechi au sugerat că există o legătură între acrilamidă şi cancer. Cercetătorii suedezi au identificat în 2002 acest compus din greşeală şi au bănuit că este un agent carcinogen.

De atunci, mai multe studii au oferit rezultate neconcludente, însă acum, pentru prima dată, oficialităţile daneze au lansat un avertisment public.

„Trebuie să elaborăm reguli pentru această problemă. Trebuie să stabilim un prag şi să elaborăm măsuri prin care principalii actori din această industrie să reducă nivelul de acrilamidă din produsele lor”, a anunţat Schlundt.

Iată câteva metode prin care puteţi reduceţi concentraţia de acrilamidă:

–         reduceţi timpul de fierbere, coacere şi prăjire cât se poate de mult

–         fierbeţi cartofii în coajă

–         prăjiţi pâinea doar până devine aurie

–         întoarceţi de mai multe ori carnea pe care o faceţi la grătar şi nu consumaţi zonele arse

–         prăţiţi cartofii la o temperatură mai redusă

–         ouăle folosite în compoziţia alimentelor procesate termic reduc concentrţia de acrilamidă

–         nu prăjiţi alimentele până se închid prea mult la culoare ci până obţin o culoarea galben-aurie

CITIŢI ŞI:

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

8 Comments

 1. eu am inceput deja sa mananc cartofii cruzi direct de pe camp. sper ca pamantul sa nu fie infestat.

 2. Mr Johann sint in saentiment cu tine. Eu cred ca ma mut in grajdi alaturi de vacuta, Nutrturile stau in sura asa ca nici caldura nu imi mai trebuie.Poate sia aia face cancer.

 3. Este un titlu mincinos , o bomba jurnalistica ce nu are nimic de-a face cu realitatea. Nici un aliment , in special cerealele si cartofii, nu contine acrilamida. Acest produs chimic apare in procesul de prelucrare termica a alimentelor in urma unor reactii chimice, cantitatea care rezulta fiind dependenta de timpul si/sau durata procesarii. Procesul are loc atunci cand se utlizeaza la prelucrarea alimentelor grasimi/uleiuri sau cand alimentul in sine le contine.
  Este insa corect faptul ca acrilamida este neurotoxic si poate produce cancer.
  PS. De pe site-ul E.Z. mi-a fost stearsa postarea , sper sa nu se procedeze la fel si aici :-)

 4. Io oi minca crumpe fierte si cereale cu aflatoxica si daca nu sunt satul si niste carne de cal sa ma satur!

 5. Pai sa nu mai manance specialistii danezi paine, cartofi, chiftele, cafea etc.
  Sau sa mancam si noi, dar numai de ale lor cu multe E-uri

  Nu stiu daca nu este cazul sa incetati cu astfel de articole!

 6. In acest articol autorul ne spune ce si cum trebuie sa mancam,dar contrazice pe alti care ne dau cu totul alte sfaturi, diferite.Cine mai intelege ceva.Fiecare are cercetarea lui si trebuie sa mai iasa cu ceva la o anumita perioada de timp pentru a justifica banii primiti din suma alocata cercetarii…Ceea ce unii ne spun ca este bun altii ne spun ca este nociv…Cine sa-i mai inteleaga/?????

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *