Avertizarea medicilor de la Harvard: Fructele sunt „otrăvitoare” sub formă de suc. Mâncaţi-le întregi!

Avertizarea medicilor de la Harvard: Fructele sunt „otrăvitoare” sub formă de suc. Mâncaţi-le întregi!
Avertizarea medicilor de la Harvard: Fructele sunt „otrăvitoare” sub formă de suc. Mâncaţi-le întregi!

Ideea de a concentra într-un pahar tot ce-i mai bun din fructe sună tentant, însă nu este neapărat sănătos, atrag atenția specialiștii internaționali, alarmați de popularitatea detoxiefierilor pe bază de sucuri naturale.

Dovada că fructul „băut” se transformă în otravă pură pentru organism este studiul publicat luna trecută de cercetătorii Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard. Aceștia au analizat datele strânse de-a lungul a două decenii de la circa 200.000 de pacienți și au ajuns la concluzia că în timp ce fructele consumate ca atare scad cu până la 23% riscul de diabet de tip 2, sucul de fructe crește într-un procent similar posibilitatea apariției acestei boli.

Motivul este cantitatea mare de fructoză conținută de sucuri, care ajunge mult prea rapid  în organism. Mai mult, Barry Popkin, profesor al departamentului de nutriție din cadrul Universității Carolina de Nord spune că sucul obținut din patru-cinci portocale, spre exemplu, nu umple stomacul așa cum ar face-o un singur fruct, dar poate conține la fel de mult zahăr ca și o sticlă de Cola.

Nu daţi pulpa deoparte

Același mesaj încearcă să îl transmită și specialiștii români. “Este ideal să consumăm fructele întregi sau shake-uri făcute la blender pentru că se păstrează și pulpa plină de fibre, care au un rol esențial în digestie: favorizează tranzitul intestinal, împiedică absorbția imediată a unor cantității crescute de zaharuri și grăsimi, împiedică contactul prelungit al substanțelor toxice din colon cu mucoasa intestinală”, explică nutriționistul Ionuț Ștefan.

Un beneficiu au însă și sucurile, spune acesta, și nu trebuie musai excluse total din dietă. „Păstrează vitaminele și mineralele cu rol antioxidant important precum vitaminele A, E sau zincul, dar și flavonoizii, cu rol de anihilare a radicalilor liberi din organism, putând preveni efectul cancerigen pe care astfel de substanțe le au”, mai arată nutriționistul.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

 1. mda.. alta mare aberatie a „savantilor” americani !

 2. „împiedică contactul prelungit al substanțelor toxice din colon cu mucoasa intestinală”
  observ ca se recunoaste un fapt se pare ca exista substante toxice in colon
  cum anume ajung ele acolo si de ce se gasesc acolo
  colonul nu face parte din mucoasa intestinala?
  sau autorul nu stie nici macar atata lucru dar pretinde a da sfaturi de specialist
  asadar acesti specialisti ne indeamna sa consumam shake si nu suc de fructe
  de ce oare ?
  shake inseamna apa si fructe zdrobite dar fara enzime care prin taiere cu acel cutit al blenderului se transforma in altceva ce organismul nu mai reuseste sa asimileze
  sucurile extrase la rece si nu la centrifuga au din fericire acele enzime necesare refacerii florei bacteriene care mentin sanatatea tubului intestinal
  deci sfaturile asa zisilor experti ajuta la mentinerea vanzarilor marilor concerne si producatorilor de medicamente
  un singur lucru e adevarat “Este ideal să consumăm fructele întregi”
  ni se induc multe idei pe linga una adevarata
  si asta este prezent in tot ceea ce ni se spune mai peste tot

 3. Fara referinte acest articol este nul

  • Un articol bun, titlul nu este prea clar insa pentru ca nu diferentiaza intre sucuri si shakeuri.

   Si raspuns la un comentariu: Nu este „ideal” sa consumam fructele intregi. Este OBLIGATORIU, daca vrem sa contracaram problemele legate de lipsa fibrelor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *