Boala ascunsă a milioane de români. Câți au acces la tratament

In trecut, transfuziile facute in timpul operatiilor au fost o sursa importanta de imbolăvire cu hepatita C
Boala ascunsă a milioane de români. Câți au acces la tratament

Din aproximativ 2 milioane de romani care au diverse forme de hapatita, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatită C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.

,,Ziua Mondială a Hepatitei marcată pe 28 iulie este un bun prilej de a atrage atenţia autorităţilor încă o dată asupra situaţiei bolnavilor cu hepatită. Este important să se ia măsuri pentru reducerea perioadei de aşteptare până la obţinerea tratamentului şi în acelaşi timp pentru asigurarea celui mai bun tratament existent în acest moment. Este de asemenea o oportunitate de a le transmite pacienţilor că există noi speranţe pentru ei. Numai în SUA, conform Asociaţiei Americane a Cercetarilor şi Producătorilor de Medicamente – PhRMA, sunt în faza de cercetare şi dezvoltare 112 noi terapii. În curând acestea vor fi accesibile pacienţilor europeni şi suntem încrezători că şi autorităţile române se vor alinia la practicile europene prin actualizarea constantă a listei medicamentelor compensate”, a adăugat Oana-Martha Igrişan.

Cum se manifestă hepatita C

Hepatita C este o infecţie virală a ficatului, transmisă prin sânge, care a fost identificată abia în anul 1989. În principal, acest tip de hepatită se transmite prin contact direct cu sângele unei persoane infectate, adică prin transfuzie, ace infectate folosite de consumatorii de droguri intravenoase, acupunctură şi tatuaje făcute cu instrumentar nesterilizat. Folosirea în stomatologie şi în medicină, în general, a unor materiale şi instrumente prost sterilizate pot duce la infectarea pacienţilor. De asemenea, se poate produce infectarea accidentală a personalului medical. Folosirea în comun a aparatelor de ras sau a periuţelor de dinţi pot infecta, prin contactul cu cantităti minime de sânge provenite de la răni sau tăieturi care par neimportante.

Perioada de incubaţie a acestui tip de hepatită este de 5-6 săptămâni. În majoritatea situaţiilor, această fază a bolii trece fără a se manifesta vreun simptom. De foarte multe ori, bolnavii sunt depistaţi când boala este în faze avansate. Foarte rar apar simptome precum:

  • Oboseala
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Greţuri şi vărsături
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap
  • Uneori, febră
  • Lipsa concentrării

Medical, analizele de sânge arată că transaminazele cresc foarte mult (adeseori, de peste 20 de ori faţă de nivelul normal), ceea ce indică o leziune acută a celulelor hepatice. Următoarea etapă în depistarea bolii o reprezintă efectuarea unor teste (anticorpi antivirus hepatita C). Şi această analiză poate fi înşelătoare, aşa că următoarea etapă, edificatoare, este puncţia hepatică (se recoltează şi analizează o mostră din ficat). În timp ce în 20 la sută din cazuri hepatita C se vindecă spontan, în restul situaţiilor ea se cronicizează, evolund lent (în zeci de ani) şi putînd ajunge la ciroză hepatică şi cancer hepatic. În aceste din urmă situaţii, singura şansă de supravieţuire a bolnavilor este transplantul, o operaţie care se face rar (şi din cauza lipsei donatorilor) şi care este foarte costisitoare. Anul acestea, s-au făcut doar opt transplanturi hepatice, peste 100 de bolnavi fiind pe listele de aşteptare ale medicilor. Statisticile prezentatate la Congresul de Hepatologie care s-a desfăşurat de curând la Bucureşti susţin faptul că după infectarea cu virusul hepatitic C, circa 55-85% dintre bolnavi dezvoltă o boală cronică hepatică, 20-30% dintre aceştia evoluează spre ciroză hepatica, iar 1-5% spre carcinom hepatocelular (cancer). Boala poate evolua rapid (în 10 ani), mediu (20 de ani) şi lent (în 30 de ani).

Cum vă protejați

Sunt câteva măsuri pe care le poţi lua şi care te pot ajuta să previ contactarea acestui tip de hepatită. Cel mai simplu mijloc de prevenţie este păstrarea unei igiene cât mai riguroase.

* Tratamentele injectabile trebuie să se facă numai cu seringi şi ace de unică folosinţă, iar tratamentele stomatologice şi chirurgicale numai cu instrumente sterilizate conform standardelor.

* Periuţele de dinţi şi aparatele de ras trebuie să fie individuale.

* Transmiterea pe cale sexuală a hepatitei C este destul de rară. Rata de transmitere este relativ mică, riscul calculat la cuplurile heterosexuale fiind de 5 la sută. Riscul de transmitere a bolii creşte la cei care au mai mulţi parteneri sexuali şi la cei cu boli sexuale transmisibile. Obligatoriu, persoanele care au contacte sexuale multiple ar trebui să se protejeze folosind prezervativul.

Cum se tratează

Pentru hepatita cronică C există tratament, la nivel internaţional folosindu-se terapia cu interferon alfa combinat cu Ribavirina. Statisticile susţin că în acest moment în jur de un milion de romani sunt infectaţi cu virusul hepatic C, dintre care doar 3000 sunt în tratament. Includerea persoanelor bolnave în terapie se face în funcţie de rezultatul obţinut la biopsia hepatică, de prezenta anticorpilor HCV, precum şi a valorilor crescute ale transaminazelor. Pentru un singur bolnav costul tratamentului pentru un an de zile este de 1,2 miliarde de lei, din cele 3000 de persoane aflate în tratament, doar 1700 răspunzând la medicaţia cu interferon. Cu cât boala este depitată mai rapid, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Tratamentul durează circa un an şi dacă într-un interval de 6 luni afecţiunea nu recidivează, bolnavul este considerat vindecat. Hepatita C poate fi depistată şi tratată în orice clinică universitară în care există centre de hepatologie (Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Craiova, Iaşi etc.) Pentru bolnavii care intră în protocolul de tratamentul gratuit, suportat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se face un dosar special, care trebuie aprobat de specialişti.

Pe ultimul loc în Europa la capitolul tratamentului asigurat pentru bolnavii de hepatită

Conform celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate.

România a înregistrat 131 de puncte din 225 posibile şi s-a plasat la finalul clasamentului alături de Malta. Pe primele locuri se află Franţa şi Suedia cu 216 puncte şi Slovenia cu 206 puncte.

,,În studiul realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat, România s-a plasat pe ultimul loc la <<Accesul la tratament>>, unde la secţiunea accesului pacienţilor la tratamente inovatoare a obtinut un singur punct. Din păcate, acest lucru subliniază o situaţie îngrijorătoare cu care se confruntă majoritatea pacienţilor români referitoare la faptul că lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată din anul 2007. Sunt mai bine de 6 ani de când pacienţii români nu sunt trataţi cu aceleaşi medicamente de ultimă generaţie ca pacienţii europeni, iar bolnavii de hepatită nu au acces la terapia de ultimă generaţie numită tripla terapie, care a avut o rată de succes foarte bună la nivel european”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director Comunicare, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

Raportul, Indicele European al Hepatitei, realizat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat alături de firma de cercetare Health Consumer Power House, cuprinde o analiză a categoriilor ,,Prevenţie”, ,,Screening”, ,,Accesul la tratament şi servicii medicale”, ,,Strategia Natională”, ,,Registrul Naţional” în 30 de state – 27 de ţări membre UE şi Norvegia, Croaţia şi Elveţia. România s-a plasat, în clasamentul general, pe locul 25 cu un punctaj de 606 din maxim 1000.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *