Sari la conținut

Boala care duce la INFERTILITATE. Durerile MENSTRUALE puternice sunt primul semn de alarmă, care trebuie să te trimită la medic

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Endometrioza este o afecțiune extrem de frecventă: se estimează că 180 de milioane de femei din întreaga lume se confruntă cu simptomele bolii. Afecțiunea apare când endometrul, mucoasa uterină, avansează și se dezvoltă în altă zonă din abdomen precum cea a ovarelor, trompelor sau peretelui abdominal. Rar, țesutul endometrial poate migra și în abdomenul superior sau în alte zone din corp. Consecințele pot fi extrem de grave pentru starea de sănătate.

“Una dintre consecințe o reprezintă dismenoreea, adică durerile menstruale. O alta o reprezintă durerea din timpul actului sexual. Alte persoane se confruntă cu dureri în timpul micțiunii sau al eliminării materiilor fecale. În plus, endometrioza este și o cauză a infertilității. Deci, ca o concluzie sunt două consecințe importante: durerea și infertilitatea. Asta nu înseamnă că orice persoană cu endometrioză se confruntă cu infertilitatea. Însă boala poate produce aderențe și înfundarea trompelor așa că poate împiedica o sarcină pe cale naturală. De altfel, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, afirmă prof dr. Taner Usta, expert în obstetrică-ginecologie la Altunizade, ACIBADEM.

Endometrioza poate apărea atât în adolescență, cât și la vârsta adultă și poate continua până la menopauză. Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază și tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice și dezechilibre hormonale.

În plus, femeile care au mame sau surori care suferă de endometrioză au un risc de 7 ori mai mare de a se confrunta cu această afecțiune.

“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani și jumătate și 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulțime de

afecțiuni care debutează la nivel abdominal și care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza”, completează specialistul în tratarea endometriozei.

Evaluarea istoricului medical, examinarea ginecologică și ecografia fac parte din protocolul de diagnosticare a endometriozei. În cele mai multe cazuri, endometrioza se localizează la nivelul ovarelor. Însă există și situații când poate afecta structurile pelvine profunde sau intestinele, iar specialiștii recurg la colonoscopie sau rezonanță magnetică. Terapiile diferă de la caz la caz și țintesc eliminarea durerilor și menținerea fertilității în cazul femeilor care-și doresc copii.

“Prima noastră intenție este să aplicăm tratamentul medicamentos și apoi, în anumite cazuri, recomandăm intervenția chirurgicală. Depinde de la caz la caz. Dacă vrem să păstrăm rezerva ovariană, iar endometrioza afectează ovarele, nu ne grăbim să operăm pacienta pentru că intervenția chirurgicală poate afecta rezerva de ovule. Însă la anumite paciente, facem intervenția și aplicăm laparoscopia care ne oferă o bună vizualizare a zonei tratate. În anumite cazuri, problemele de fertilitate se pot rezolva după operație. Viitorul îl reprezintă și aici chirurgia robotică, tehnicile din ce în ce mai sofisticate făcând intervențiile din ce în mai ușoare și mai precise”, descrie tabloul terapeutic al endometriozei prof dr. Taner Usta, expert în obstetrică- ginecologie.

În funcție de situație, medicii pot recomanda crioprezervarea ovulelor înaintea intervenției chirurgicale de îndepărtarea a țesutului endometrial. În plus, ei atrag atenția asupra faptul că endometrioza poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer ovarian și că poate recidiva dacă nu este tratată de un specialist în endometrioză.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: