Boala necruțătoare care le paște pe femeile care stau prea mult pe scaun

Boala necruțătoare care le paște pe femeile care stau prea mult pe scaun
Boala necruțătoare care le paște pe femeile care stau prea mult pe scaun

Femeile care petrec prea mult timp stând pe scaun au un risc crescut de cancer. Statul pe scaun nu are, însă acest efect și în cazul bărbaților, potrivit cercetătorilor.

“Statul pe scaun timp îndelungat crește riscul de cancer, în general, în cazul femeilor, și în special al melanomului (cea mai agresivă formă de cancer de piele), al cancerului de sân și ovarian”, a explicat dr. Alpa Patel, cel care a consu studiul Cancer Prevention-3 la  American Cancer Society.

Medicul spune că mesajul studiului e clar.

“Încurajând oamenii, indiferent de greutatea corporală, să reducă timpul în care stau în fund pe scaun poate avea un impact asupra activității lor fizice cu efecte benefice asupra riscului de cancer sau al altor boli cronice”a spus dr. Paolo Bofetta, a profesor de medicină preventivă la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, din New York.

Publicat recent în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, studiul a urmărit mai mult de 146,000 de femei și bărbați care nu aveau cancer la începutul studiului, din 1992 până în 2009. În timpul acestei perioade aproape 31,000 dintre participanți au făcut cancer.

Timpul îndelungat petrecut pe scaun a fost asociat cu un un risc cu 10% mai mare de cancer în cazul femeilor. În cazul bărbaților, statul pe scaun nu a avut acest efect, potrivit cercetătorilor.

Principalele tipuri de cancer legate de statul pe scaun au fost melanomul multiplu, cancerul de sân invaziv și cancerul ovarian.

12 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook