Sari la conținut

Cald sau rece pentru calmarea durerilor?

Căldura și frigul pot fi aliați prețioși contra durerilor musculare sau articulare. Dar ce variantă alegem? Care este cea mai eficientă în funcție de caz? Ca regulă generală, căldura este indicată în cazul durerilor cronice, precum cele din artroză, iar frigul pentru durerile acute, ca de exemplu cele survenite în urma unui traumatism. În prezent, există soluții moderne pentru utilizarea căldurii și frigului în calmarea durerilor de mușchi sau articulații. Spre exemplu, unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile și plasturii pe bază de levomentol, iar pentru efectul încălzitor se folosesc acum topicele pe bază de salicilat de metil, terebentină, mentol, eucalipt. Aflați în continuare când și cum se aplică fiecare metodă în parte.

Căldura topește durerea

Terapia prin căldură acționează astfel:

  1. Favorizează vasodilatația (dilatația vaselor de sânge), ceea ce îmbunătățește circulația sangvină;
  2. Accelerează transportul oxigenului și al elementelor nutritive către zona dureroasă;
  3. Ajută la eliminarea toxinelor secretate de mușchi;
  4. Conduce la relaxarea musculaturii.

Căldura permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de stres, efort ori menținerea unei posturi vicioase. Terapia prin căldură este ideală contra crampelor musculare, întinderilor, în caz de torticolis. În prezent, pentru a beneficia de proprietățile calmante ale căldurii, nu mai suntem nevoiți să apelăm la leacuri de pe vremea bunicii, cum ar fi cataplasmele sau buiotele, ci avem la dispoziție produse moderne de genul cremelor încălzitoare.

Ce este crioterapia?

Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori în urma traumatismelor. Spre deosebire de căldură, frigul provoacă vasoconstriția (contracția vaselor de sânge). Această vasoconstricție conduce la desensibilizarea zonei afectate și reducerea durerii. Crioterapia este o procedură recunoscută și recomandată de către medici și fizioterapeuți pentru calmarea durerii, prevenirea inflamației, hematoamelor și complicațiilor determinate de acestea. Medicii spun că dispozitivele medicale de crioterapie sunt mai sigure și mai eficiente decât aplicarea clasică a compreselor cu gheață. De ce? Spre deosebire de gheață, crioterapia sub formă de spray sau de plasture poate scădea temperatura țesutului cutanat, fără a deteriora celulele. Spray-ul de crioterapie difuzează particule reci, care conferă un efect răcoritor rapid, calmând rapid durerea și inflamația. Medicii recomandă folosirea spray-ului răcoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi continuată până la 24-48 de ore după producerea leziunii cu ajutorul plasturilor analgezici pe bază de levomentol. Această metodă face parte din regula de aur după un traumatism

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel