Calitățile terapeutice ale țuicii de prune i-au dat pe spate pe cercetătorii americani

Calitățile terapeutice ale țuicii de prune i-au dat pe spate pe cercetătorii americani
Calitățile terapeutice ale țuicii de prune i-au dat pe spate pe cercetătorii americani

Un studiu american spune că, în cantități moderate, populara țuică de prună poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și bilei.

Băutura cea mai populară în rândul românilor este, mai nou, medicament. Nu e minciună, studiile biochimiștilor americani confirmă încă o dată că bătrânii nu greșeau deloc atunci când alungau bolile cu leacuri în care „picurau” și tradiționala băutură. Consumată cu moderație- nu mai mult de 30 de mililitri pe zi- poate combate cu succes bolile de inimă, de stomac și problemele la bilă, care fac viața un calvar multor români.

Care este însă secretul acestor vindecări miraculoase? Cercetătorii americani au descoperit că o enzimă prezentă în cactusul Karroll viridis enoae se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica de prune. „Această substanță are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe arterele care transportă sângele către inimă și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei și, implicit, a infarctului miocardic. Consumul zilnic a 30 de ml de țuică de prună poate substitui însă cu succes acest tratament, la un preț mult mai mic”, spune Marius Radu, cercetător în cadrul Academiei Române.

Întărește anemicii și combate constipația

Un alt grup de cercetători, de această dată germani, a descoperit în țuică șase tipuri de substanțe care hrănesc celulele roșii ale sângelui și care cresc cu 120% viteza de producere a hemoglobinei. Deși țuica are un conținut bogat în fier, acest lucru nu înseamnă că anemia se previne printr-o cură cu „suc de prună”, în lipsa unei alimentații corespunzătoare.

Un alt beneficiu pe care îl aduce țuica slabă organismului este reglarea funcțiilor hepatice, grație conținutului de vitamine A, B, C, D1 și D2, nedegradabile termic și ușor de asimilat. Băutura se recomandă în dischinzeii biliare, disfuncții ale ficatului provocate de o slabă irigare cu sânge a acestuia sau chiar constipație.

Pentru efecte maxime, țuica este indicată a aperitiv cu 10-15 minute înainte de servirea mesei de prânz (nu la micul-dejun!), pentru că favorizează absorbția nutrienților din alimente. În acest caz, nu trebuie să mai consumați alte băuturi alcoolice la masă.

Lacomi: „Românii nu apreciază corect cantitatea”

Nutriționiștii români se feresc să vorbească despre beneficiile alcoolului, pe motiv că acesta este „un punct sensbil” la români. „Țuica face parte din categoria băuturilor distilate, iar noi ne ferim să le recomandăm pe acestea. Aveam un profesor în facultate care era adeptul unei cantități mici de țuică, înainte de masă, a la long, însă nu văd ce efecte ar avea o băutură care conține apă și extarctul acela din prună. Există studii care spun că alcoolul în cantități mici scad probabilitatea de boli cardiovasculare, însă acestea sunt discutabile. În plus, percepția oamenilor asupra cantității este diferită”, este de părere nutriționistul Corina Zugravu.

„Am vazut atâtea cazuri de hepatită, ciroze, chiar nu pot să vorbesc despre alcool ca medicament”, adaugă nutriționistul Lygia Alexandrescu.

„Subțiază” sângele și activează neuronii

Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat calitățile terapeutice ale alcoolului. În cantități mici, s-a dovedit că acesta poate fluidifica sângele, prevenind astfel formarea cheagurilor de sânge, are un efect pozitiv asupra neuronilor și poate stimula memoria. Mai mult, consumul moderat la persoanele de peste 60 de ani ameliorează capacitățile cognitive și reduce riscul de demență și Alzheimer.

Protecția inimii se bazează pe creșterea colesterolului bun concomitent cu scăderea nivelului colesterolului „rău” și a trigliceridelor. „O meta-analiză din 2002 a mai multor studii a arătat că, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a luat în calcul şi dozele, a arătat că şi berea, şi vinul protejează inima în aceeaşi măsură”, a declarat medicul Licia Iacoviello, de la „Naples University”, Italia.

Nu recuperați la sfârșitul săptămânii!

Autorităţile în domeniul sănătăţii au stabilit limitarea consumului de alcool la două pahare /zi (20-30g de alcool) pentru bărbaţi şi la un pahar /zi (10-15 g alcool) pentru femei, aceste cantităţi fiind considerate suficiente pentru a asigura buna dispoziţie, fără riscul efectelor nocive pe termen lung.

Ele reprezintă un aport maxim posibil în 24 de ore şi nu doza zilnică medie. Adică unei persoane care nu a consumat alcool toată săptămâna nu i se recomandă să bea mai mult de două pahare la sfârşitul acesteia dacă nu doreşte să se expună riscurilor.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

11 Comments

 1. intzarcat cu tzuica says:

  pai chiar avem o pb cu cantitatea! bunicii nostri beau cu tzoiul, acum se bea cu jumatea’ 1/2 l
  hai noroc!

 2. mai avem pruni in Romania?

 3. Alcoolu dizolva grasimile inclusiv colesterolu ! Desigur in cantitati mai mari de cca 30ml dizolva si celulele din creier si ficat

 4. ROBERTO POTENTE says:

  BEAU DE 50 ANI TUICA DE PRUNE CAM 200-300 ML ZILNIC,N-AM MAI FOST LA MEDIC DE 40 ANI,CONDUC MASINA SI NU SUNT BEAT AM POFTA DE MANCARE.
  TUICA DE PRUNE MA APARA DE BOLI(CRED EU)

 5. Puteti arata un link la studiul respectiv american?
  Nu-l gasesc nicicum

  • Asa arata un articol scos din burta:
   1. Niste cercetatori americani sau englezi… apoi
   2. urmeaza ceva de genu sunt dati pe spate/ au ramas uimiti/ inca nu le vine sa creada
   3. Urmeaza ceva de genu gadilitor de orgoliu national sau ceva cu nume exotic gen: pamntul din romania e cel mai bun, tuica romaneasca e miraculoasa, painea romaneasca, cacatul romanesc e miraculos sau ceaiul yon un gung vindeca cancerul si sida….

 6. Nici un fel de referinta la sursa „studiului”… plus ca arterele nu duc sangele catre inima

 7. Please inform me of yo u r tuica for export tobenelux

 8. Cea mai bună dovadă că jurnalismul este practicat de toante în exces.
  În primul rând, este o nesimțire din partea Doctorului Zilei de a pretinde drepturi de autor pentru un articol PRELUAT (cu diferențele de rigoare) de aici:
  https://www.tonica.ro/tuica-medicament-sau-otrava/
  În al doilea rând, toanta care a scris acest articol nici măcar nu a verificat dacă este adevărat sau nu ce scrie în acel articol. Dacă ar fi fost cu adevărat niște cercetători americani care ar fi făcut această descoperire, informația ar fi fost publicată undeva, iar autoarea articolului ar fi avut obligația profesională (ca să nu mai apelez și la bun simț) să prezinte sursa. Și nu a făcut-o.
  În al treilea rând, așa-zisul cercetător la Academia Română nu lucrează la Academia Română.
  Aș mai putea să comentez și ce spun celelalte două toante nutriționiste, dar deviez de la subiect.
  În consecință, articolul acesta este încă o dovadă (pe lângă altele despre care am mai comentat) că pe situl Doctorul Zilei se bate câmpii la greu. Ați merita chiar niște vorbe de duh sau chiar chemarea în instanță pentru prostiile pe care le propagați.

 9. Foarte buna scuza cu americanii si studiile lor, pentru gloata de betivi.
  De-abia asteapta hahalerele drojdiere studii de genul asta.
  Americanii nu puteau sa studieze ce efecte au tariile de le beau betivii lor … Se framanta, la oha, ce face tuica din Romania…
  Pe urma, gloaba asta de scrie, se pare ca habar nu are ce inseamna 15-30 grame de alcool la pahar. Intai ca nu e vorba de grame ci de ml. Si pe urma ca cel mai mic si mai mic paharel are cel putin 40 ml.
  Deasemenea, se vorbeste despre tuica slaba dar nu se precizeaza ce se intelege prin asta, cate grade alcoolemie are tuica asta slaba.
  Una peste alta articolul este si prost scris si complet fals; pare scris de betivi pentru betivi.
  Urmeaza articole despre efectele pozitive ale fumatului … in cantitati mici si mijlocii.

 10. Articol fara nici o referinta pe care o putem verifica si care contine multe informatii false. Consumul de alcool provoaca în metabolismul uman o înmultire a numarului de trigliceride, a cantitatii de zahar si de grasimi polisaturate din sânge. Adica favorizeaza îngrasarea si diabetul. Nu consumul de alcool „subtiaza” sângele – auzi ce expresie – ci o alimentatie echilibrata fara exces de consum de carne rosie si de dulciuri si un sport practicat regulat.
  Pentru ficat, alcoolul nu e decât o otrava pe care bietul organ se straduie sa o elimine sau sa o transforme în grasimi.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *