Calitățile teraputice nebănuite ale vâscului

Calitățile teraputice nebănuite ale vâscului
Calitățile teraputice nebănuite ale vâscului

Vâscul, planta sub care se spune că e bine să te săruți în noaptea dintre ani poate ajuta în lupta împotriva cancerului.

Vâscul, (Viscum album) cunoscut la noi şi sub denumirea de stoletnic, vâsc-de-păr, vâsc-de-brad, este o plantă parazit, veşnic verde, folosită şi ca plantă de leac pentru echilibrarea tensiunii. Vâscul se dezvoltă şi trăieşte în copaci, în plop, salcie, mesteacăn, stejar, păducel şi chiar în pomii fructiferi.

În scop terapeutic, de la vâsc se folosesc numai frunzele, bobiţele fiind considerate toxice. Calitatile terapeutice ale vâscului au fost cunoscute încă din timpuri străvechi, ştiinţa modernă nefăcând altceva decât să confirme ceea ce deja se ştia demult.

Astfel, vâscul este folosit pentru tratarea afecţiunilor vasculare, dar şi pentru boli ale sistemului nervos, precum epilepsia ori isteria. În medicina populară, vâscul este folosit şi pentru ameliorarea unor afecţiuni respiratorii precum astmul bronşic, tusea şi bronşita. Atenţie: vâscul nu se administrează copiilor şi preparatele din acesta nu se recomandă femeilor însărcinate.

Încă din 1920, vâscul a fost de testat în tratarea mai multor tipuri de cancer.
Pentru persoanele care fac tratamente pentru cancer planta este adesea folosită ca  terapie complementară. În Europa, preparatele de vâsc sunt prescrise în mod regulat pentru diferite tipuri de cancer deoarece s-a dovedit că extractul din vâasc are proprietăți anticancerigene.

Se spune că extractul de vasc îmbunătățește funcția sistemului imunitar, care creste productia de celule. Atunci când se folosește ca terapie pentru cancer, extractul se administrează prin injecție subcutanată, intravenoasă sau direct în tumoră.

Proprietățile anticancerigene ale vâscului pot fi influențate de planta gazdă. Dacă de exemplu, vâscul creștere pe un măr, poate avea o compoziție chimică oarecum diferită de vâscul care crește pe un ulm.

Cu toate acestea, nu pare să existe nicio cercetare definitivă despre ce tip de extract este de preferat pentru un anumit tip de cancer .

Majoritatea studiilor clinice au fost efectuate în Europa și în principal în Germania unde mai multe cercetări au scos la iveală eficacitatea vâscului împotriva cancerului.

Într-un studiu realizat între 1993 și 2000, cercetatorii au examinat utilizarea unui extract de vâsc pe 800 de pacienti cu cancer colorectal. Toți au fost tratați cu chimioterapie și/ sau radioterapie. Cercetătorii au descoperit că pacienții tratati cu extract de vâsc au avut mai puține efecte adverse, simptomele au fost ameliorate și șansele de supraviețuire au crescut, spre deoasebire de cei care nu au folosit vâscul ca terapie adjuvantă.

În 2002  Centrul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă ( NCCAM ) si Institutul Național al Cancerului ( NCI ) au inițiat un studiu clinic pe un extract de vâs în combinație cu chimioterapia la pacienții cu tumori solide avansate.

În cadrul studiului, combinația dintre cele două au arătat toxicitate redusă și beneficii pentru sănătate la aproape jumătate dintre pacienți.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

  1. nolly paraschiv says:

    buna ziua , am 53 de ani in 2006 m am operat de ulcer perforat, sint ok mincam orice dae de 2 ani ma supara spun investigatiile…gastroscopie, radiografii, pina si biopsie ei spunm ca este gastrita cu reflux , ma deranjeaza la respiratie ma simnt plina ori ce regim as tine si plus cite medicamente am incercat si ceaiuri la indrumarea doctorilor am facut si investigatii bronsice tratamente crezind ca poate are vreo legatura, nu mi-a taiat din stomac, e cicatrizat si e ok la radiografii, dar e usor alungit si cu reflux, ce ma sfatuiti ? s au sa i mi spune ti ceva de acest reflux e periculos ? se trateaza se opereaza ? trebuie sa m ai am rabdare cred deci nu ma doare nimic, nu zac, dar cind ma ia tusea si o hiriiala ajungeam cu crize la spital.. de 1 luna nu m ai am crize asa mari sa fie pe sistem nervos ? e posibil asta ? multumesc sa ave-ti sarbatori sanatoase si fericite, o zi buna va doresc sincer

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *