CANCERUL din țigările electronice. De ce sunt mai NOCIVE decât țigaretele obișnuite?

CANCERUL din țigările electronice. De ce sunt mai NOCIVE  decât țigaretele obișnuite?
CANCERUL din țigările electronice. De ce sunt mai NOCIVE decât țigaretele obișnuite?

Ţigările electronice conţin de 10 ori mai mulţi agenţi cancerigeni decât ţigaretele obişnuite, potrivit unui studiu comandat de Ministerul Sănătăţii din Japonia.

Cercetătorii niponi au descoperit concentraţii mari de substanţe chimice nocive, inclusiv formaldehidă şi acetaldehidă, în vaporii produşi de lichidul utilizat de mai multe branduri de ţigarete electronice, informează dailymail.co.uk.

Acest studiu contrazice teoriile recente potrivit cărora dispozitivele electronice sunt mai „sigure” decât ţigaretele obişnuite.

Aceste aparate, care au devenit tot mai populare pe plan mondial, în special în rândul tinerilor, funcţionează prin încălzirea unui lichid aromat, care conţine adeseori nicotină, până când acesta se transformă în vapori ce sunt inhalaţi, la fel ca ţigaretele tradiţionale, dar fără a produce fum.

Formaldehida, o substanţă prezentă în materialele de construcţii şi în fluidele de îmbălsămare, este prezentă în acei vapori într-o concentraţie mult mai mare decât agenţii cancerigeni existenţi în fumul produs de ţigările obişnuite. Acetaldehida, care există în stare naturală în cantităţi mici, fiind folosită în principal în sectorul plantelor industriale pentru a produce acizi şi alte substanţe chimice, a fost detectată la rândul ei în cantităţi mai mari în vaporii ţigărilor electronice decât în fumul ţigărilor tradiţionale.

Într-un anumit brand de ţigări electronice, savanţii niponi au găsit concentraţii de agenţi cancerigeni de peste 10 ori mai mari decât în ţigările obişnuite, a precizat medicul Naoki Kunugita de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Japonia.

În Japonia, statutul ţigărilor electronice nu este deocamdată reglementat.

Ţigaretele electronice cu nicotină, denumite „Electronic Nicotine Delivery System” (ENDS), sunt vândute sub incidenţa legislaţiei nipone din domeniul farmacologiei.

Deşi nu sunt disponibile în magazine, aşa cum se întâmplă în Statele Unite şi în Europa, ţigările electronice pot fi cumpărate cu uşurinţă de fumătorii japonezi de pe internet.

În august, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat guvernelor lumii să interzică comerţul cu ţigarete electronice pentru minori, avertizându-le în legătură cu faptul că aceste produse reprezintă „o ameninţare serioasă” pentru fetuşi şi persoanele tinere.

În ciuda unor studii cu rezultate contradictorii, OMS spune că deţine dovezi suficiente pentru a-i avertiza pe copii, adolescenţi, femeile însărcinate şi femeile fertile în legătură cu riscurile generate de ţigaretele electronice.

Expunerea la nicotină a fetuşilor şi a adolescenţilor, pe termen lung, generează consecinţe severe asupra dezvoltării creierului, avertizează OMS.

OMS spune, de asemenea, că aceste produse ar trebui să fie interzise în spaţiile publice închise.

Susţinătorii ţigaretelor electronice spun că aceste produse reprezintă o alternativă faţă de tutunul tradiţional, ale cărui substanţe chimice şi gaze toxice pot să provoace cancer, maladii cardiace şi accidente vasculare cerebrale.

Aceste afecţiuni reprezintă unele dintre principalele cauze de deces din multe ţări.

Opozanţii lor spun că aceste dispozitive există pe piaţă doar de câţiva ani, iar impactul pe termen lung asupra stării de sănătate generat de inhalarea vaporilor produşi de e-ţigarete este deocamdată necunoscut.

La începutul lunii noiembrie, editorii prestigiosului Dictionar Oxford au ales ales cuvântul anului 2014, iar acesta este „vape” – actul de a fuma o ţigară electronică.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Ciudat ni se descriu vre-o doua substante cancerigene care se gasesc in tigarile electronice mai mult decit in tigarile normale ,dar despre multe alte substante cancerigene care se gasesc in tigarile normale(ex.Gudron) si nu se gasesc in tigarileelectronice nu se spune nimic.cel putin ciudat

  2. de ce spuneti ca nu pot fi gasite tigarete electronice in japonia ? copilul meu a vrut sa-mi cumpere si din tokyo si din osaka,l-am refuzat pe considerente de pret…si apoi,daca in aceasta vara,Uniunea Europeana a spus intr-un comunicat OFICIAL ca inca nu exista studii serioase care sa ateste calitatea tigaretelor electronice,de ce oare vreti sa spuneti altceva decat cei mai in masura decat noi ? faptul ca industria tutunului baga MUUUULTI bani in reclama/non reclama mie imi spune mai mult decat vreti domniile voastre…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *