Cancerul din ţigările electronice. Un nou studiu scoate la iveală cât de periculoase sunt produsele alternative tutunului

Cancerul din ţigările electronice. Un nou studiu scoate la iveală cât de periculoase sunt produsele alternative tutunului
Cancerul din ţigările electronice. Un nou studiu scoate la iveală cât de periculoase sunt produsele alternative tutunului

Ţigările electronice sun folosite din ce în ce mai des pe baza convingerii că ajută fumătorii să renunţe la viciu, însă expertii francezi atrag atenţia asupra substanţelor periculoase din aceste produse.

După ce guvernul francez a anunţat că plănuieşte să le interzică în locurile publice, un nou studiu a scos la iveală că ţigările electronice conţin substanţe cancerigene ceea ce le face la fel de dăunătoare ca ţigările obişnuite.

Rezultatul analizei făcute de Institutul Naţional al Consumului (INC) din Franţa arată că printre substanţele prezente în vaporii emişi de ţigările electronice de pe piaţă se numără formaldehidă, acetaldehidă, acroleină – toate toxice, precum şi urme de metale grele.

,,Am descoperit o cantitate semnificativă de molecule cancerigene în vaporii emişi de ţigările electronice. În cazul a trei din 10 tipuri de ţigări electronice nivelul formaldehidei era aproape la fel ca cel din ţigările normale”, a spus Thomas Laurenceau, redactorul şef al publicaţiei Institutului Naţional al Consumului.
Acroleina, o altă substanţă extrem de toxică, a fost găsită într-o cantitate semnificativă în ţigările electronice analizate, mult peste nivelul maxim admis în ţigările convenţionale.

Cei care promovează consumul ţigării electronice merg pe ideea că de vreme ce ţigareta electronică nu conţine tutun, nu conţine niciuna din cele 4.000 de substanţe toxice sau cancerigene eliberate de ţigareta convenţională, în consecinţă nu are riscuri pentru sănătate.
Totuşi, absenţa tutunului nu face cu nimic mai sigură ţigara electronică decât cea convenţională.

„Sunt periculoase ţigările electronice? În orice caz, nu sunt atât de inofensive (precum se credea). Dar acesta nu e un motiv ca să le interzici, ci mai curând ca să le controlezi mai bine”, e de părere Thomas Laurenceau, redactorul şef al publicaţiei Institutului Naţional al Consumului.

INC are ca scop informarea şi educarea consumatorilor francezi, precum şi protejarea lor împotriva publicităţii înşelătoare.

 

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

 1. Buna,

  Ar trebui sa cercetati putin o stire inainte sa o preluati. Stirea de fata a fost publicata initial de Daily Mail (UK), iar in urma protestelor unor adevarati oameni de stiinta, cu studii mult mai stufoase la activ, a fost editat de vreo 2 ori. Ce s-a descoperit e ca acesti francezi, care pana la urma au testat 10 tigari electronice, au recunoscut prezenta formaldehidei in rezultatele testelor, ca fiind eroare de laborator.

  Sunt consumator de tigari electronice si da, as dori o reglementare a lor, pentru binele consumatorului si nu al guvernelor care se vad in postura de nu mai incasa taxe de viciu si in nici un caz pe baza unor senzationalisme de genul acestui „studiu”. Pana una alta nu exista nici un studiu serios care sa spuna ca tigarea electronica, la general, contine produse cancerigene.

 2. ignat ionel says:

  va rog pe toti cei care detineti informatii despre efectele tigarilor electronice sa le dezvaluiti pentru ai decuraja pe cei care „carcotesc” fara sa detina date reale ci doar ipoteze neverificate de specialisti.
  Statul care incaseaza taxe pe acest viciu are interesul sa publice doar o parte a informatiei !

 3. Constantin Manoliu says:

  Intradevar o monstra de jurnalism romanesc. Facut probabil doar pentru trafic, mai ales ca in Romania , tigarile electronice sint in trend. Subiectul este vast. Profesional ar fi trebuit sa prezinte si opinia unui consumator sau importator de tigari electronice. Care au buletine de analiza din care poti vedea ce cuprinde un lichid pentru tigara electronica. Lichidele au in componenta majora 3 substante. Extract de nicotina, aroma, si baza lichidului , glicerina.Iar glicerina poate fi naturala , vegetala sau artificiala. Cea vegetala este folosita ca baza si de multe medicamente.Cum procentul cel mai mare in compozitie il prezinta glicerina, trageti singuri concluziile.

 4. azi scrieti ca e mai sigura, maine ca e cancerigena… nici voi nu mai stiti ce sa scrieti ca sa luati niste clicuri

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *