Sari la conținut

Cancerul la plămâni va fi depistat printr-o simplă analiză de sânge

Un laborator american realizează o analiză pe multiple proteine din sânge ce permite diferențierea, în peste 90% dintre cazuri, între un nodul benign din plămân de cancerul pulmonar, potrivit rezultatelor unui studiu.

Această tehnică, creată de laboratorul Indi (Integrated Diagnostics), se bazează între altele pe bioinformatică, tehnică prin care se pot analiza simultan milioane de combinații a 371 de marcări de potențial cancer la plămân. Atunci când acest grup de proteine este detectat, concentrația lor permite identificarea în funcție de caz a unei mici leziuni pe plămân (până la trei centimetri) și dacă aceasta este benignă sau nu în peste 90% din cazuri.

Cercetătorii au analizat eșantioane ale plasmei sanguine care proveneau de la 143 de pacienți care prezentau un nodul benign sau o tumoră în primele stadii de dezvoltare încă tratabilă, au explicat cercetătorii în lucrărilor lor apărute în revista Science Translational Medicine.

‘Acest studiu sugerează că această tehnologie este capabilă să detecteze semnul molecular al cancerului de plămân măsurând prezența a multiple proteine în sângele unui pacient’, a afirmat Paul Kearney, coordonator științific al Indi și principal autor al studiului.

Aceste proteine sunt legate de mai multe mecanisme de dezvoltare a cancerului, cum sunt creșterea și proliferarea de celule, inflamarea plămânilor și oxidarea celulară. ‘Medicii care tratează aceste cazuri au deseori cea mai mare dificultate în a decide calea de tratament după ce au descoperit un nodul în plămânul unui pacient, ca urmare a dificultății de a ști dacă această leziune prezintă sau nu un risc de a fi canceroasă’, notează pneumologul Kenneth Fang, responsabil al diviziei medicale a Indi și unul dintre principalii coautori ai studiului.

‘Dat fiind faptul că medicii oncologi recurg frecvent la o biopsie sau o intervenție chirugicală care comportă riscuri pentru a determina natura leziunii, există nevoia de diagnostic ce permite evitarea procedurilor’, a subliniat specialistul în pneumologie. ‘Aceste lucrări nu sunt decât un început, dar principiile pe care se bazează această tehnologie de diagnostic ar trebui să poată fi aplicate și la alte tipuri de cancer și patologii’, a apreciat el.

O versiune a testului va fi disponibilă comercial la sfârșitul acestui an, a indicat un purtător de cuvânt al societății Indi, cu sediul la Seattle (statul Washington, nord-vest).

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: