Sari la conținut

Cancerul ovarian, o moștenire de la tată?

Cancerul ovarian poate fi cauzat de o mutație genetică moștenită de la tată. Savanții din SUA susțin că au identificat o nouă mutație genetică care poate duce la apariția cancerului ovarian și care se transmite de la tată la fiică, informează BBC.

Această genă se moștenește prin intermediul cromozomului X și este diferită de alte gene susceptibile fiindcă, deocamdată, existența ei nu poate fi verificată prin intermediul analizelor sau probelor.

Cancerul ovarian asociat cu genele moștenite de la tată (și de la bunica pe linie paternă) se manifestă mai devreme decât cancerul asociat cu genele materne, notează sursa.

Descoperirile au apărut în revista PloS Genetics.

În prezent, femeile cu cazuri de cancer în familie își pot face analize ale genei BRCA, cea care crește riscul unei femei de a dezvolta cancer mamar sau ovarian.

Spre exemplu, notează BBC, actrița Angelina Jolie a moștenit gena BRCA1 de la mama sa și după ce doctorii i-au spus că are 87% șanse să facă, la rândul ei, cancer mamar și 50% să dezvolte cancer ovarian, artista și-a extirpat ovarele și a suportat și o dublă mastectomie preventivă. Markerii săi biologici puteau fi interpretați ca semnalele unui cancer incipient.

Angelina Jolie a apelat intre timp la o procedura de reconstructie mamara. Mama ei, Marcheline Bertrand, a murit de cancer ovarian in 2007, la varsta de 56 de ani. Aceeasi boala a rapus-o si pe bunica actritei, Lois Bertrand, la varsta de 45 de ani, dar si pe strabunica vedetei, Virginia Gouwens, la varsta de 53 de ani.

Mai putin de 1% dintre femei poarta gena BRCA1 – pe care o are si Angelina Jolie – sau gena BRCA2, care se aseamana foarte mult cu prima. Aceste gene cresc riscul de a dezvolta cancer mamar cu un procent cuprins intre 40% si 90% si sunt, totodata, asociate cu cancerul ovarian.

Diva a declarat că acestea au fost alegerile ei, întrucât dorește să își vadă copiii mari.

Cercetătorii au spus acum că sunt mai multe cauze ale apariției cancerului ovarian, el putând fi moștenit prin cromozomii X de la tatăl biologic.

Fiicele moștenesc un cromozom X de la tată. Medicul care a condus această cercetare, Kevin Eng, de la Centrul de studiere a Cancerului din Buffalo, New York, a spus: ”Vrem să fim siguri despre ce genă vorbim, de aceea vom mai studia. Această descoperire a iscat multe discuții în grupul nostru de cercetare și dorim să aflăm cum identificăm această transmitere genetică. O familie cu trei fiice, în care toate trei au cancer ovarian, sigur a fost influențată mai mult de mutațiile cromozomului X moștenit, decât de gena BRCA.”

Dr. Catherine Pickworth, de la Institutul de studiere a cancerului din Marea Britanie a spus că această descoperire va ajuta femeile să își înțeleagă mai bine moștenirea genetică și să fie conștiente de riscurile pe care le poartă.

Este o descoperire importantă pentru cei care se ocupă de prevenirea cancerului ovarian și, în timp, va salva mii de vieți.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: