Operații cu laser ocular în spitale de stat. Când sunt gratuite intervențiile. CUM poți scăpa de ochelari cu ajutorul laserului

Operațiile cu laser durează câteva secunde
Operații cu laser ocular în spitale de stat. Când sunt gratuite intervențiile. CUM poți scăpa de ochelari cu ajutorul laserului

Intervențiile chirurgicale cu laser beneficiază de gratuitate și în spitalele de stat, însă numai dacă nu intră în categoria chirurgiei estetice

Daniela Șerb

Chiar dacă nu ai purtat niciodată ochelari este bine ca, din când în când, să-ţi faci un control la medicul oftalmolog. Cu atât mai mult dacă serviciul pe care îl ai presupune multe ore petrecute în faţa calculatorului.
Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii este să stea mult timp fără ochelari, chiar dacă își dau seama că nu văd bine, spun speciasliştii oftalmologi. Acest obicei reduce mult şansele de a păstra sănătatea ochilor cât mai mult timp.

Intervenții de câteva secunde

Deterioarea vederii impune intervenţii chirurgicale şi proceduri dintre care unele sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Operațiile cu laser pentru a scăpa de ochelari se fac mai ales în spitale private

„Multe dintre aceste proceduri medicale se efectuează cu ajutorul laserului”, explică prof. dr. Liliana Voinea, şeful Clinicii de oftalmologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB).
Printre aceste procedee medicale se numără iridotomiile şi iridoplastiile, intervenţii care constau în efectuarea unor mici orificii la nivel ocular necesare pentru a scădea presiunea determinată de lichidul acumulat.
Un alt procedeu executat cu ajutorul laserului este capsulotomia cristaliniană, o intervenție necesară frecvent după operația de cataractă. „Atunci când operezi o cataractă îndepărtezi suportul cristalinului numit capsula sau sac cristalinian şi înlocuieşti cristalinul bolnav cu unul nou. Ei bine, uneori acest sac al cristalinului se poate fibroza, poate deveni opac. Această problemă medicală se poate rezolva cu ajutorul laserului”, adaugă prof. dr. Liliana Voinea.

Intervenţia durează doar câteva secunde şi nu necesită anestezie sau internare. „De altfel, toate procedeele oftalmologice făcute cu laser se realizează cu pacientul stând pe scaun, fără anestezie sau sală de operație”, completează dr. Alina Popa Cherecheanu, conf. dr. la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

După efectuarea procedurii nu există restricţii, dacă este cazul se recomandă tratament antiinflamator cu picături sau pastile şi este posibil ca pentru o perioadă de timp să apară în câmpul vizual mai multe „musculiţe zburătoare”.
Alte afecţiuni ale retinei date de diabet, tromboze venoase, retinopatiile se rezolvă şi ele cu ajutorul laserului. „Aceste afecţiuni sunt date de coagularea aberantă a unor vase de sânge care sufocă retina şi care pot fi distruse cu ajutorul laserului”, detaliază dr. Alina Popa Cherecheanu.

În așteptarea cristalinului

Aşa-numitele operaţii endolaser (efectuate în interiorul globului ocular) precum dezlipirile de retină se fac însă doar în sala de operaţie, de regulă simultan cu intervenţia chirurgicală la nivelul retinei. „Toate aceste procedee și intervenții oftalmologice cu laser sunt gratuite pentru pacientul asigurat. El vine doar în baza unei trimiteri de la medicul specialist”, a explicat dr. Emil Ungureanu, asistent universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Singura situaţie în care pacientul plăteşte este cea în care îşi procură singur cristalinul pentru operaţia de cataractă: „CNAS nu decontează decât 284 de lei din costul cristalinului, însă pentru aceasta pacienții așteaptă și câte 10 luni. Dacă nu vor să aștepte, atunci își procură singuri cristalinul”.

^ Vrei să scapi de ochelari, plătești

Operațiile oftalmologice efectuate pentru a scăpa de ochelari se fac doar contra cost și doar în clinicile private. CNAS nu decontează astfel de intervenții deoarece sunt considerate chirurgie estetică.  „Un laser care execută astfel de operații costă cam 500.000 de euro. Din câte știu eu, intervenția ajunge undeva între 500 și 800 de euro, iar vârsta minimă pentru operație este de 20 de ani. Dacă dioptria tot crește atunci aceste operații nu se fac”, afirmă oftalmologul Emil Ungureanu. Potrivit acestuia, vârsta maximă până la care aceste operații sunt eficiente este de 40 de ani.

Cataracta, glaucomul, bolile vasculare și bolile de retină sunt cele mai  frecvente afecțiuni ale românilor care au nevoie de operație.”
prof. dr. Liliana Voinea,
medic oftalmolog

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

7 Comments

 1. DANIELA PREDESCU says:

  buna ziua ma intereseaza daca se poate face interventie cu laser si pentru degenerenta maculara juvenila ,si daca este suportata de casa de asigurari ,sau cat costa o astfel de interventie
  multumesc anticipat
  astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra
  o zi placuta

 2. Gheorghe Coanda says:

  Am diabet insulino dependent si doresc sa scap de ochelari.
  Cat ma costa o operatie de acest gen si daca se face la ambii ochi operatie in acelasi timp.Va rog sa-mi trimiteti detalii in acest sens.
  Va multumesc anticipat,
  Cu stima,
  Gheorghe Coanda

  • Olteanu Alexandra says:

   Am o nelamurire,mama mea a fost operata cu un an jumatate in urma de cataracta,apoi au existat complicatii a-ti operato cu laserul,a fost bine o perioada,acum are din nou dureri si ochiul in permanenta rosu,care este problema ca nu se vindeca ca toate celelalte persoane care face operatie de cataracta ca nu mai stiu ce sa fac cind o vad ca sufera si nu se vindeca.
   Va multumesc anticipat.
   Cu multa stima,
   Alexandra Olteanu

 3. buna ziua ma numesc burtea rodica,am fost diagnosticata ,cu cataracta metabolica matura, sunt persoana cu handicap gr.1 si trebuie urgent a ma opera dar nu am banii necesari am o pensie de 430 roni se poate o reducere prin casa de asigurari e ultima speranta de nu decat oarba deja nu vad nimic cu ochiu drept decat o pata alba trasparenta .mai bine mor .va multumesc /

 4. anghel vasilica says:

  am o fetita de 6 ani care are un salazion la ochiu stang se poate opera cu laser? multumesc

 5. Vasile Ioana says:

  Buna ziua! De curand am avut „deosebita” placere de a merge la cabinetul doamnei doctor Liliana Voinea pentru un consult si va sfatuiesc cu caldura sa NU alegeti cabinetul ei decat daca doriti sa asteptati mai bine de 5 ore pentru a sta de vorba cu ea si sa va trateze cum niciun doctor nu ar trebui.

 6. As dori sa stiu daca se poate o operatie la penis este mic si este 1983 cind mam ars cu spirt medicinal am fost ars 3 parti din corp ,unde stat 7 luni de zile in coma si daca se poate un puct de vedere finca eu am penisul ars nu mai am piele pe el ,daca se poate face ceva informativa

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *