Care e cel mai rezistent material pentru lucrările dentare?

Care e cel mai rezistent material pentru lucrările dentare?
Care e cel mai rezistent material pentru lucrările dentare?

Desi in Occident coroanele dentare de zirconiu sunt cele mai utilizate de medicii stomatologi, in Romania doar 1 din 15 pacienti alege acest material, in ciuda numeroaselor beneficii. Oxidul de zirconiu folosit in fabricarea coroanelor dentare a dus la obtinerea unui echilibru intre dorinta de a avea lucrari dentare rezistente si cea a unei estetici remarcabile.

Coroana din zirconiu acopera complet sau inconjoara un dinte sau un implant dentar si este fixata folosind ciment dentar. Zirconiul este un tip de diamant sintetic si este folosit in stomatologie inca din anii `90.

”Pacientii care aleg coroanele de zirconiu sunt in general cei care le inlocuiesc pe cele de metal, deoarece inteleg pe propria piele care sunt avantajele acestora: durablitate, fizionomie, eliminarea gustului de metal si a culorii pe care o capata gingia. Din pacate, pretul este inca o opreliste in calea multor pacienti, insa cei care au avut experienta metal si apoi zirconiu, pot confirma diferenta. In plus aspectul estetic este unul din elementele decisive pentru pacient, deoarece zirconiul este singurul care face dintii perfecti, fara nicio diferenta de cei naturali”,explica dr. Andra Custura, medic stomatolog.

Beneficiile zirconiului pentru lucrarile dentare

Zirconiul se poate folosi la confectionarea coroanelor unidentare cat si a lucrarilor dentare de mare amploare, atat pe dintii naturali cat si pe implanturi. Coroanele dentare pot fi confectionate din mai multe tipuri de materiale, insa cele care se apropie de naturaletea dintilor reali sunt coroanele din ceramica (portelan) ce au ca suport zirconiul. Astfel principalele avantaje ale utilizarii zirconiului sunt:

Aspectul natural. Din punct de vedere estetic, putem spune ca zirconiul este una din cele mai bune alegeri ale unui pacient, deoarece are o culoare translucida atractiva, care se imbina perfect printre ceilalti dinti naturali. ”Lucrarile din metaloceramica se observa, poate nu atunci cand vorbim, dar in cazul unei persoane cu zambet larg, ele se vad in special la terminatia dintelui. Poate mai important decat beneficiul estetic oferit de coroanele zirconiu este cel tehnologic. Coroanele pe zirconiu nu sunt confectionate prin turnare, modul in care este pregatit metalul clasic. Ele sunt obtinute in urma scanarii amprentei dentare de catre un aparat special, iar apoi zirconiul este frezat de catre un alt aparat si astfel sunt eliminate erorile umane care apar in cazul lucrarilor cu metalo-ceramica. In plus acum se pot adapta inclusiv nuantele, astfel incat sa nu existe nicio diferenta fata de restul dintiilor”, explica dr. Andra Custura.

Durabilitatea. Coroanele pe suport de zirconiu si puntile cu suport de zirconiu sunt suficient de rezistente incat pot fi folosite oriunde in cavitatea bucala. Aceste coroane zirconiu pot rezista la presiunea masticatorie atat a dintilor din fata, precum si a dintilor din spate. ”Ceramica sare destul de des atunci cand pacientul musca sa zicem dintr-un aliment mai tare. In schimb, durabilitatea zirconiului inseamna ca acesta poate suporta uzura zilnica si nu se toceste cum este cazul metalo-ceramicii, care pe masura ce isi pierde luciul se comporta asemenea unei pietre ponce care toceste dintii alaturati”, adauga dr. Custura.

Biocompatibilitatea. Fiind un material biocompatibil, zirconiul este mult mai bine tolerat decat metalul. ”Atunci cand ne referim la biocompatibilitate vorbim despre gingie, pentru ca metalul in general este compatibil cu organismul, dar nu si cu gingia, putand da reactii adverse, iritatii sau alergii sub forma de usturimi si mancarimi. Exista foarte multe cazuri in care gingia din jurul coroanelor cu metal si ceramica isi schimba culoarea si atunci pacientii revin si cer schimbarea coroanelor cu unele din zirconiu. Din pacate acea urma va ramane acolo pentru totdeauna, chiar si in urma tratamentelor gingivale”, puncteaza dr. Andra Custura. In plus, zirconiul nu produce niciun fel de reactie chimica in cavitatea bucala, eliminand riscul aparitiei unui miros sau gust neplacut.

Adaptarea imediata. Spre deosebire de alte solutii protetice, coroana pe suport zirconiu este foarte usoara, ceea ce ii permite pacientului sa se acomodeze mai repede cu aceasta. In timp are avantaje foarte mare pentru dinti si pentru gingie, pentru ligamentele care tin coroana, fara sa puna presiune pe acestea. ”Poate ca la o simpla coronita pacientul nu simte diferenta de greutate, dar la o punte unde lipseste un dinte pe care trebuie sa-l reconstituim, cateva miligrame se simt, deoarece corpul de punte se toarna doar din materialul de baza peste care se pune ceramica, adica zirconiu sau metal”, adaga dr. Custura.

Pregatirea. Pregatirea dintelui pentru obtinerea bontului pentru o coroana pe suport de zirconiu este cam la fel ca si pentru o coroana metalo-ceramica, ceea ce inseamna ca este usor sa ne schimbam alegerea facuta chiar si in ultimul moment dupa ce doctorul a preparat dintele si deja l-a amprentat pentru a trimite in laborator.

”Pentru a elimina dezavantajul pretului in cazul lucrarilor cu zirconiu, care sunt duble la pret fata de metalo-ceramica si pentru ca ne dorim sa incurajam pacientii sa opteze pentru variante moderne, cu multiple avantaje, costul lucrarii cu zirconiu l-am redus de la 1350 lei la 1049 lei, in care este inclusa si coronita provizorie pe care pacientul trebuie sa o poarte doua saptamani, pana este gata lucrarea. Este foarte important ca atunci cand suntem pusi in situatia de a alege din ce material sa fie realizata coroana dentara, sa cerem cat mai multe variante si explicatii referitoare la anumite criterii importante ale acestora si sa alegem zirconiu macar pentru zona frontala”, adauga dr. Andra Custura.

Igiena este un element foarte important atunci cand vine vorba de longevitatea unei restaurari dentare, aceasta regula fiind valabila si in cazul coroanelor dentare. Prin urmare se recomanda mentinerea sanatatii gingiilor si a danturii prin periajul cu pasta de dinti fluorurata si utilizarea metodelor auxiliare periajului dentar. De asemenea, sunt importante vizitele periodice la cabinetul stomatologic pentru controalele dentare de rutina si periaj profesional.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

One Comment

 1. CONTESTATARUL says:

  Redactie, Mon Amour …

  ZIRCONI-A se cheama exact materialul sau OXID de Zirconi-U …

  Zirconiu_UL este un ELEMENT Chimic, adica unul dintre „membrii” tabloului lui Mendeleev.

  Asta, desi RUS, nu are nimic de a face cu Putin … :)

  OXID-ul este un COMPUS chimic, adica este compus – dupa reguli stricte – din ATOMI de mai multe elemente.
  Formeaza molecule …

  Iar materialul ZIRCONIA are mai multe stari fizice, in functei de care se alege locul dintele sau osul pe care il inlocuieste sau repara.

  In reste tot ce a scris Autorel in articol este corect.

  Nu este scump materialul in sine, ci doar procedura de obtinerea a FORMEI.

  Se scaneaza dintele, osul (atentie la Computer Tomograf, daca ati facut mai multe, pentru asa ceva se fac si multe SLICES (sectiuni ) cam de ZECE ori mai multe decat la o scanare CT obisnuita …
  Adica vreo CINZECI de radiografii clasice …

  La dinte este posibila – fiind exterior, vizibil – o scanare OPTICA, laser …

  Apoi, pe baza SOFT-ului se face frezarea dintelui fals, implantului prin CAD/CAM.

  In adevar, ZIRCONIA are proprietati similare otelurilor ARC : duritate cam 8,5 pe Scara Mohs si modul de elasticitate bun.
  In plus este perfect bio-compatibil, ceea ce TITAN-iumul nu prea este mereu, functie de pacient.

  „Succesuri” ca si eu vreau sa imi pun, la 71 de ani PATRU masele pierdute din prostia si escrocheria unor dentiste stagiare in anii ’65 de la Policlinica Grozavesti.

  Stiu ce vreau, am oasele maxilarelor dense, ca am STIUT si CUM sa ma hranesc, nu sa mananc …

  Pe restul dintilor ii am toti, pentru ca m-am ferit de dentisti si am folosit SAREA ca dezinfectant al dintilor si gurii, dintii periati fara NIMIC, afara de saliva care are si tot ce trebuie … :)

  Nu am vrut sa le inlocuiesc pentru ca am CITIT Tatatele de Stomatologie si ce am aflat m-a scandalizat … :)

  Odata intrat pe mainile lor nu mai iesi fara PROTEZA lipita cu Corega …
  Dar intre timp dai o AVERE ca sa iti pierzi dintii TAI si sa ajungi la PROTEZA din pahar …

  Afara de cazurile :

  – cand STII si ii faci sa inteleaga ca LE STII
  – ALEGI tu procedeul
  – AI BANI destui …
  – ALEGI tu stomatologul

  Eu prefer stomatoloagele … :)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *