Care este legătura dintre Alzheimer și dulciuri

Sursa foto: 1zoom.net
Care este legătura dintre Alzheimer și dulciuri

Specialiştii încurajeaza persoanele în vârstă să renunţe pe cât posibil la dulciuri, deoarece un nivel ridicat al zahărului în sânge poate cauza probleme de memorie şi, pe termen lung, declin cognitiv.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că menţinerea unui nivel scăzut de zahăr în sânge este benefică pentru creier.

Un studiu publicat recent arată că persoanele cu prea mult zahăr în sânge sunt predispuse să aibă pierderi de memorie. Medicul Agnes Floes, de la Spitalul Universitar Charite din Berlin, susţine că „rezultatele testelor efectuate arată faptul că, până şi pentru persoanele care au un nivel normal de zahăr în sânge, coborârea acestuia poate reprezenta o strategie promiţătoare pentru evitarea unor probleme de memorie, sau chiar a declinul cognitiv care survine odată cu vârsta”.

Cercetătorii au testat 141 de persoane, cu vârsta medie de 63 de ani, care nu sufereau de diabet. Voluntarii care erau supraponderali, cei care aveau deja probleme de gândire sau de memorie, sau cei care beau mai mult de 3,5 unităţi de alcool zilnic nu au fost luaţi în calcul pentru experiment.

Participanţilor li s-a testat nivelul de zahăr de zahăr din organism şi li s-au făcut tomografii pentru a li se măsura dimensiunile hippocampusului. Apoi au fost supuşi unor teste de memorie care constau în principal în abilitatea de a reţine cuvinte şi imagini. Cei care aveau un nivel scăzut de zahăr au punctat mai bine la testele de memorie, în timp ce persoanele din cealaltă categorie au avut probleme în a-şi aminti o listă de 15 cuvinte la doar jumătate de oră după ce le auziseră.

„Ştiam deja că diabetul de tip 2 constituie un factor de risc pentru declanşarea maladiei Alzheimer, dar acest studiu arată că nivelul ridicat de zahăr în organism poate să provoace probleme cu memoria chiar şi la persoanele care nu au diabet, aşa că pare indicat ca persoanele în vârstă să fie mai atente la ce mănâncă şi să îşi regleze nivelul de zahăr din sânge. Totuşi, până ca bătrânii să se gândească să-şi schimbe dieta ar trebui să efectuam mai multe teste de acest gen. Statistic, una din trei persoane persoane peste 65 de ani e predispusă la demenţă, aşa că studiile în acest domeniu sunt vitale”, a delcarat Claire Watson de la Alzheimer’s Society.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

2 Comments

  1. Eu maninc dulciuri de cind ma stiu. Mai am 2 luni si implinesc 61 de ani. Daca nu maninc dulciuri 2 zile sunt fara vlaga, merg mereu in camara sa mai caut o rezerva. Daca am mincat ceva dulce ma simt bine, aproape nu imi mai trebuie mincare si parca si mintea imi merge mai bine. Glicemia o am dimineata in jur de 70. Nu sunt nici grasa am 56 kg. Recent mi-am facut niste investigatii medicale care pentru virsta mea mi-au iesit foarte bine. Nu am nici semne de Alzheimer, dar dulciuri maninc in limite normale, nu maninc o ciocolata intreaga sau un borcan de dulceata, serbet odata: citeva lingurite – de ajuns. Cred ca totul este in toate sa ai o masura.

  2. O.K. dar persoanele care au deja Alzheimer in faza finala pot consuma dulciuri ? Bineinteles moderat . Ingrijesc o batrana care are 90 de ani si e bolnava de 10 ani de Alzheimer si vreau sa o mai lungim ca toti ma inerveaza ca zic ca acesti bolnavi nu traiesc mai mult de 10 ani . Vreau sa le demonstrez contrariul….:) Multumesc , in caz ca primesc vreun raspuns .

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *