Sari la conținut

Cum recomandă nutriţioniştii să gătim mâncarea ca să beneficiem de toate proprietăţile nutritive ale alimentelor

Woman preparing stew

Toate produsele gătite la aburi îşi păstrează mirosul, culoarea, forma naturale dar şi vitaminele pe care le au atunci când sunt în stare proaspătă.

Acest sistem de gătit se referă la prepararea măncărurilor fără adaos de apă, pentru ca alimentele să fiarbă în sucul propriu. Adaosul de apă poate duce la pierderea calităţilor nutritive.

,,Cel mai sănătos mod de prepaparare a alimentelor este fierberea, fie în apă fie în aburi, cu menţiunea că fierberea în aburi conservă o cantitate mai mare de vitamine şi minerale decât fierberea în apă”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu.

În topul metodelor sănătoase de gătit, dr.Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie mai adaugă coacerea la cuptor, prepararea pe plită încinsă, un mod de gătit tradiţional chinezesc la temperaturi înalte şi care necesită un timp scurt de preparare, rotisorul sau gătitul prin căldura venită din lateral, aşa cum e cazul kebabului turcesc. ,,Acest mod de gătit este mai sănătos decât grătarul sau proţapul unde grăsimile topite pe jarul încins se trnsformă în produşi toxici (hidrocarburi aromatice) şi revin în carne din fumul produs”, adaugă dr. Ionuţ Ştefan.

Cât despre metodele cele mai nesănătoase de preparare a mâncării, nu mai este un secret pentru nimeni că prăjirea este cea mai dăunătoare. ,,În momentul în care uleiul se prăjeşte, se degajă anumiţi compuşi toxici”, avertizează dr. Adamescu.

Atenţie la calitatea vaselor. Unele pot fi toxice!

Însă, metoda de preparare nu e totul, foarte important este materialul din care este confecţionat vasul pe care îl folosim. Dacă acesta este confecţionat dintr-un material de slabă calitate pot ajunge în mâncare substanţe toxice. Indicate sunt cele din ceramică, teflon sau sticlă termorezistentă.

,,Vasele ceramice sunt, de departe cele mai sănătoase, apoi cele din email, fontă, iar cele mai puţin recomandate sunt cele din metal”, mai spune specialistul în nutriţie Eduard Adamescu.

Şi în cazul aparatelor de gătit cu aburi, trebuie să ţinem cont de aceeaşi regulă-să fie din ceramică, email sau fontă.

Gătitul la aburi, soluţii practice

„Ca principiu de gătit, este sănătos gătitul cu aburi deoarece se crează curenţi de aer cald care antrenează propria umiditate a alimentelor, însă depinde din ce material este făcut vasul în care gătim. Cele de proastă calitate se şi uzează repede, dar cel mai mare pericol este că ne pot otrăvi mâncarea eliberând substanţe toxice”, explică expertul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.

Există mai multe metode prin care să preparaţi alimentele prin această metodă:

Puteţi folosi o oală normală în care puneţi apă şi o strecurătoare pe care o aşezaţi deasupra ei în momentul când apa ajunge la fierbere, astfel încât alimentele din strecurătoare să nu atingă apa. Acoperiţi totul cu un capac. Aerul fierbinte va circula astfel în interior, gătind rapid mâncarea.

O variantă mai simplă este să folosiţi o tigaie specială pentru gătitul cu aburi. Dintre aceste sortimente, ultima invenţie este tigaia electrică. Aceasta are în mijloc o paletă care amestecă mânccarea şi generează un aer cald care antrenează aburii şi alimentul se prepară prin înăbuşire. Spre deosebire de tigăile clasice, la tigaia electrică aerul cald este mai pur, deoarece nu provine din arderea gazului metan. Preţul acesteia este însă prohibitiv pentru multe persoane ajungând până la 700 de lei. Puteţi găti la aburi aproape orice, mai puţin ciupercile care se pot usca în timpul procesului de preparare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel