Care sunt cele mai sănătoase tipuri de brânză și cât e indicat să consumați zilnic??

Care sunt cele mai sănătoase tipuri de brânză și cât e indicat să consumați zilnic??
Care sunt cele mai sănătoase tipuri de brânză și cât e indicat să consumați zilnic??

Gama branzeturilor cuprinde foarte multe produse. Sunt branzeturi maturate, de tipul telemea, feta, cu specific romanesc, dar si balcanic. Acest tip de branza este buna indiferent daca este obtinuta din oaie, vaca, bivolita sau capra.

In general, branzeturile sunt grase, unele au si peste 40g-50g grasime. Din cauza densitatii calorice mari, trebuie mancate cu moderatie, in niciun caz un calup o data. Trebuie sa faca parte constant din dieta, o feliuta, doua pe zi fiind suficiente.

Chiar daca contin multa grasime, branzeturile au in compozitie si ceea ce se cheama acizi linoleici conjugati (CLA), care actioneaza asupra metabolismului lipidelor, redistribuind grasimea si ajutandu-ne sa nu ne ingrasam.

Mai exista o categorie de branzeturi foarte bune, care nu sunt foarte cunoscute in Romania. Este vorba despre cele cu mucegaiuri, ce au o calitate excelenta: sunt o sursa de vitamina B12, care nu se gaseste in orice aliment si lupta impotriva anemiei, aceasta vitamina fiind necesara pentru buna functionare a celulei nervoase.
Nu curatati mucegaiul de pe aceste branzeturi, insa oferiti-le cu precautie copiilor (doar cate putin) si nu de la varste foarte fragede.

Si cascavalurile sunt bune, au o proteina de foarte buna calitate, contin de asemenea acizi linoleici conjugati si aduc aport de calciu in organism, ca orice branzet.

In plus, cascavalul previne si cariile dentare, de aceea poate fi mancat la sfarsitul mesei. Branza dulce, pe de alta parte, este foarte buna pentru cei care au probleme de sanatate, avand un excelent rol hepatoprotector.

8 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook