Cât de afectat este creierul de pierderea dinţilor

Cât de afectat este creierul de pierderea dinţilor
Cât de afectat este creierul de pierderea dinţilor

Impulsurile senzoriale create de mişcarea maxilarului şi a dinţilor ajung într-o anumită parte din creier, responsabilă cu formarea şi restabilirea amintirilor, spun oamenii de ştiinţă.

Persoanele care nu mai au dinţii lor naturali, produc mai puţine semnale care să ajungă în hipocamp.

Numărul dinţilor pe care îi are un individ este asociat cu performanţele pe care le obţine acesta la testele ce vizează memoria episodică, sarcini în care trebuie să îşi amintească evenimente din trecut şi să îşi activeze memoria semantică.

Cercetarea a fost realizată de universităţi din Norvegia şi Suedia, având la bază un eşantion 273 de indivizi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani. În medie, participanţii aveau între 22 şi 10 dinţi naturali, comparativ cu 32 de dinţi cât au oamenii în mod normal. Mai bine de 70% din dinţii lipsă erau molari.

În studiu participanţii au fost supuşi la o serie de teste în urma cărora s-a constatat că  oamenii care aveau mare parte din dinţii lor naturali se descurcau cu aproximativ 4% mai bine la testele de memorie, comparativ cu persoanele care nu mai aveau dinţii naturali. Rezultatele au rămas neschimbate şi după ce s-au luat în considerare şi alţi factori.

„Numărul dinţilor naturali a fost asociat pozitiv cu performanţele memoriei episodice, a capacităţii de a ne aminti şi de a recunoaşte”, au notat autorii studiului de la universităţile Umea şi Stockholm şi de la Institute of Clinical Dentistry din Tromsx, Norvegia.

Cercetătorii au sugerat că numărul redus de semnale senzoriale produse de dinţi ar putea fi vinovat pentru problemele de memorie. Deşi implanturile dentare artificiale pot reda o parte din aceste semnale senzoriale, nu au capacitatea de le reproduce la un nivel normal.

O altă interpretare are ca punct de plecare capacitatea de a mesteca. Mestecatul măreşte fluxul sanguin din creier şi are capacitatea de a intensifica activitatea din numeroase zone din creier.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

4 Comments

 1. Doi buni prieteni se intilnesc dupa multi ani

  Unul dentist ,iar celalalt inginer;

  Vazindu-l cam suparat dentistul i-si intreaba prietenul de ce este abatut;

  Pai sa vezi cum sta treaba.Sotia mea nu poarta choloti.

  Trimeteo la mine sa rezolvam problema.

  Inginerul i-si convinge sotia sa i-si faca un control dentar.Ajunge sotia la dentist,c

 2. Surpriza!!
  Asta inseamna ca Iliescu nu mai are nici un dinte natural.
  Asta este adevaratul motiv pentru care nu-si aminteste cine I-a chemat pe minieri la Bucuresti.

 3. adrian_hora says:

  4% nu inseamna nimic :|
  ce draq…

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *