Cât de periculoasă este mierea de albine pentru bebeluși

Cât de periculoasă este mierea de albine pentru bebeluși
Cât de periculoasă este mierea de albine pentru bebeluși

Mierea poate conţine spori ai bacteriei Clostridium botulinum. Cu toate acestea, pentru oamenii adulţi nu reprezintă o problemă, având în vedere că este vorba doar de spori şi nu şi de toxină. În schimb, la sugari (copiii mai mici de 13 luni) aceşti spori se pot transforma în toxina Clostridium botulinum, odată ajunşi în intestine.

Această toxină este foarte periculoasă otrăvind terminaţiile nervoase şi paralizând muşchii. Clostridium botulinum este aceeaşi bacterie care se comercializează sub numele de botox pentru a potoli spasmele musculare, a trata migrenele şi a „şterge” ridurile de expresie. Totuşi, la copii, bacteria poate duce la botulism.

Botulismul infantil poate duce la dezvoltarea sindromului flopy (diminuarea tonusului muscular) sau chiar la „deces subit şi neaşteptat”. Deşi cazurile nu sunt dese, există multe exemple în literatura de specialitate ce demonstrează că botulismul infantil poate apărea ca urmare a consumului de miere.

Un studiu publicat recent a indicat că din 397 de părinţi de sugari, 11% le dădeau copiilor suzete umplute cu miere (care se comercializează în SUA). Studiul a fost efectuat pe subiecţi din Houston, mare parte dintre ei (81%) fiind hispanici. Părinţii au declarat că foloseau suzetele umplute cu miere fie pentru că aşa era tradiţia, fie pentru că ei credeau că ar fi mai sănătoase aducând diferite beneficii precum stoparea colicilor.

Singurele cercetări realizate asupra legăturii dintre botulism şi suzetele cu miere au studiat obiceiul părinţilor de a înmuia suzeta în miere. Chiar dacă din suzetele umplute, mierea nu curge, nu este normal să pui în gura bebeluşului tău un „săculeţ” subţire umplut cu această substanţă pentru că există riscul ca suzeta să se spargă. Mai mult, chiar dacă ea rămâne intactă, tot există posibilitatea de a-l face pe sugar să prefere mierea şi să îi determine pe părinţi să o foloseşte ca aliment în mâncarea lui.

 

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

6 Comments

 1. Numai un cretin poate sa debiteze ca miere de albina este periculoasa , pentru copii .
  Bineinteles ca se vor gasii vite care sa si creada asa cretinitate .

  • Da la copil si ne spui si noua daca e sigur, ca toata lumea e in ziua de azi cu conspiratile.

  • poiana-albinelor says:

   Toti apicultorii STIU de aceasta problema si NU RECOMANDA mierea pentru copiii de sub 1 an. Eu o spun fiecarui client si am scris si pe eticheta de pe borcanele comercializate. Mierea poate contine acesti spori din faguri mai vechi si poate produce imbolnaviri grave la bebelusi. Probabil incidenta bolii ar fi foarte scazuta insa cand e vorba de copii, apicultorii NU SE JOACA.

  • poiana-albinelor says:

   Toti apicultorii cunosc problema si nu recomanda mierea pentru copiii de sub 1 an.

 2. albina e periculoasa?!!...albina e o farmacie !!! says:

  mierea nu e buna,dar zaharul e bun?..dar mancarurile cu e-uri?!!hai ca sunteti culmea!!

 3. Buna ziua!Dar cerealele cu miere care sunt indicate de la 8 luni.eu cand am vazut ccerale cu miere de la 8 luni nu mi-a venit sa cred desi peste tot gaseti inf ca nu e indicata pana la un an

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *