Sari la conținut

Cât de periculoase sunt, de fapt, radiografiile?

Razele X sunt radiaţii electromagnetice care permit vizualizarea clară a organelor pentru diagnosticarea unor afecţiuni. Beneficiile medicale sunt incontestabile, însă, în ce cantitate devin periculoase?

dr. bogdan ivanescuBine ati venit la Doctor MIT! Sunt doctor Bogdan Ivanescu si mi-am propus sa aflu adevarul din spatele miturilor ce spun ca fumatul creeaza dependenta sau ca fiecare anestezie generala iti rapeste cate 5 ani din viata.

Astazi vom vedea daca teama ca radiografiile iti pot provoca cancer este fondata sau nu! Avem de descalcit hatisul creat de faptul ca bomba de la Hiroshima a ucis aproape 300,000 de oameni prin expunerea la radiatia nucleara alaturi de faptul ca iradierea, asa cum mai este denumita popular expunerea la raze X, este utilizata ca tratament in cazul unei largi categorii de cancere.

De aici putem banui ca diferenta dintre radiatie mortala si cea de vindecare este data de tip si de concentratie.

Lasand la o parte radiatia nucleara, rezultata in urma armelor de distrugere in masa si asupra carora nu prea avem ce face decat sa ii responsabilizam pe cei ce le au la indemana, haideti sa ne uitam la radiatia noastra de zi de zi. De fapt, ce este radiatia aceasta? Este naturala si in ce fel ne poate afecta negativ?

Radiatia poate fi de origine nucleara, cel mai adesea naturala, sau non-nucleara, sa ii zicem generata. Aceasta nu este atat de important pentru analiza mitului nostru asa incat o vom numi radiatie si atat. Ca sa ne facem o imagine clara trebuie sa intelegem ca radiatia este un proces normal in care au trait toate fiintele vii, de la dinozauri la oameni. Daca este sa privim radiatia de la nivelul de energie inalta la cel de energie joasa intelegem ca traim intr-un mediu expus constant la radiatia cosmica, la razele gamma si X, la spectrul luminos ultraviolet (de care nu ne e frica) trecand prin spectrul luminos vizibil, continuand cu domeniul infrarosu, cu microundele din cuptorul din bucatarie si continuand cu undele radio de care, iarasi, nu ne e frica.

Acum ca stim unde sa plasam raxele X haideti sa vedem in ce fel, acestea, ne pot afecta sanatatea. Iradierea poate provoca aparitia cancerului prin ruperea lanturilor duble de ADN care, daca in mod normal in 24 de ore se repara, in cazul unei doze prea mari de radiatii nu o mai pot face, de unde si aparitia de celule mutante canceroase.

Dar ce inseamna o doza prea mare? Ca sa ne facem o idee ar trebui sa vedem care este doza periculoasa, de la care incepem sa ne punem probleme. Astfel, cantitatea de radiatii de la care trebuie sa ni se faca frica este de: 1. 250 2. 800 3. 5,000 sau 10,000 de miliSiverti? La 250 de milisiverti, se ridica nivelul de radiatie naturala a solului localitatii Ramsar din Iran, 800 de milisiverti este nivelul maxim de radiatie naturala ce se intalneste pe o plaja din Brazilia, la 5,000 de milisiverti jumatate din cei expusi mor in mai putin de o luna iar la 10,000 de siverti toti cei expusi mor in cateva saptamani.

Astfel incat raspunsul corect este 250 de milisiverti. Peste aceasta valoare, sanatatea ne ste supusa riscului. Atunci ar trebui sa vedem cat de mare este doza de radiatii pe care o primim la o radiografie. Ca sa ne facem o idee mai buna decat niste cifre seci, haideti sa vedem daca doza de radiatii din cabinetul de radiologie este este mai mare decat cea primita de: 1. (un) pilot de avion (aflat pe ruta New York – Tokio) 2. (de catre un) muncitor dintr-o mina de uraniu 3. (un) salvator (de urgenta din domeniul nuclear) sau 4. nici una (dintre variante nu este corecta)?

Click aici pentru a vedea episodul în player-ul video sau pentru a citi articolul integral apăsând butonul “Transcript”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel