Cât de periculoase sunt milioanele de bacterii de pe periuța de dinți

Cât de periculoase sunt milioanele de bacterii de pe periuța de dinți
Cât de periculoase sunt milioanele de bacterii de pe periuța de dinți

O periuţă de dinţă poate adăposti mai bine de 100 de milioane de bacterii, inclusiv E-coli, candida, dar şi diverşi stafilococi şi streptococi care pot provoacă diaree, dar şi infecţii ale pielii, arată un studiu recent făcut de cercetătorii de la Universitatea Manchester.

Un biochimist de la Universitatea din Wisconsin, James Song, susţine chiar că periuţa de dinţi ar putea fi legată de afecţiuni grave precum bolile cardiace, infarctul, artrita, sau infecţiile cronice. Specialistul spune că o periuţă poate adăposti o largă varietate de bacterii, care ajung direct în sânge prin micile leziuni de la nivelul gingiilor.

“Virusurile hepatitelor A, B şi C au fost toate întâlnite pe periuţe. Sporii de hepatită B sunt mai rezistenţi şi pot rămâne acolo timp de câteva luni”, ne-a explicat, la rândul lui, stomatologul Tariq Idris, care atrage atenţia asupra folosirii la comun a periuţelor. Chiar dacă cei mai mulţi oameni sunt suficient de rezistenţi cât să nu dezvolte probleme grave, alimentarea constantă cu bacterii a unui organism care are un sistem imunitar scăzut poate provoca mari neplăceri.

“E ca şi cum ai face sex neprotejat, timp îndelungat. Dacă eşti ghinionist ai putea căpăta o boală păcătoasă“, mai spune medicul Tariq Idris, care crede că, în viitor, oamenii vor renunţa la periuţele clasice, în favoarea celor de unică-folosinţă.

Cele mai multe băi sunt destul de mici, ceea ce face ca toaletele să fie aproape de chiuvetă, acolo unde cei mai mulţi îşi păstrează periuţa. Sfatul experţilor este să aşezaţi suportul de periuţe cât mai departe de vasul de toaletă, din care, de fiecare dată când se trage apa, sunt aruncate sute de bacterii în aer.

În plus, vă puteţi steriliza periuţa de dinţi folosind apă fiartă. Şi, indiferent de cât de bine a fost întreţinută, nu uitaţi să o schimbaţi o dată la trei luni.

Fără capace de protecţie

  • Clătiţi bine periuţa, sub un jet de apă, după folosire.
  • Nu folosiţi capace pentru periuţe. Bacteriile se dezoltă propice în medii umede.
  • Puneţi periuţa pe verticală, în loc să o lăsaţi pe chiuvetă.
  • Încercaţi să nu atingeţi între ele periuţele pentru a
  • evita schimbul de germeni.
  • Nu folosiţi periuţe dure pentru că provoacă leziuni la nivelul gingiilor, pe unde pot intra bacterii.
15 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook