Cât de tare o să RĂCEȘTI dacă ieși cu părul ud afară? Patru MINCIUNI pe care ți le-a spus MAMA ta

Tocmai pentru că ne vor binele, părinții ne-au învățat să ne protejăm sănătatea, născocind tot soiul de povești.
Știința le demontează pas cu pas: zahărul nu afectează comportamentul copiilor, plimbarea în aer liber imediat după duș nu atrage după sine o răceală zdravănă și în niciun ca nu vei face artrită dacă-ți trosnești degetele de la mâini.

1. Vei face pneumonie dacă mergi prin frig, cu capul ud

Studiile realizate pe această temă arată că expunerea la viruși ne poate îmbolnăvi, și nu faptul că am uitat să folosim feonul. Cercetătorii au demonstrat asta chiar foarte clar. Au pus viruși gripali în nasurile a două grupuri de oameni. Un grup a fost expus frigului și umidității și s-a constatat că nu au răcit mai repede ca ceilalți, arată Rachel Vreeman, asistent profesor de pediatrie la Universitatea din Indiana.

2. Zahărul îi face pe copii hiperactivi

Jurnalul Societății Americane de Medicină a publicat sumarul a 23 de studii pe tema efectului zahărului la copii. Concluzia? Zahărul nu le afectează în niciun fel comportamentul, doar concepția mamelor despre odraslele lor se schimbă. Într-un experiment realizat la Clinica pentru Copii Menninger din Kansas, mamelor li s-a spus că micuții au consumat
suc îndulcit cu zahăr, deși primiseră de fapt suc dietetic, pe bază de aspartam. Mamele le-au spus mai apoi oamenilor de știință că copiii au fost mai neastâmpărați ca de obicei.

3. Vei căpăta artrită dacă îți trosnești oasele degetelor

Potrivit medicilor, nu există nicio legătură între acest obicei și boala care atacă în special bătrânii. Există totuși câteva cazuri în literatura de specialitate care asociază trosnitul degetelor cu leziuni ale ligamentelor și chiar dislocarea tendoanelor.

4. Ia-ți căciulă! Cea mai mare parte a căldurii din corp se pierde prin cap

Dr. Daniel I. Sessler, expert în hipotermie la Univesitatea de Medicină din Louisville spune că acest mit s-a perpetuat din cauza unui experiment militar, în care subiecții au fost duși lângă Oceanul Arctic și expuși la frig, acoperiți doar de la gât în jos. Sessler crede că dacă oamenii ar fi purtat un costum de baie, majoritatea căldurii s-ar fi pierdut prin alte părți. Cu alte cuvinte, căldura corporală iese prin părțile dezgolite indiferent care ar fi acelea.

comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

12 Comments

 1. Baieti, nu mai dezinformati lumea! Se raceste zdravan daca iesi cu capul ud afara! O patesc si dupa ce ma usuc cu feonul si ies in frig. Dragi cititori, fiti intelepti! Nu credeti tot ce vi se spune aici!

  • Se scrie foen daca n-ai diacritice sa scrii corect
   Föhn sau Fön ( sunt acceptate ambele forme)

 2. @ Kornellius
  du-te domle de aici cu prostiile astea.eu stau in Irlanda de 7 ani.Nici o treaba nu are lumea sa iasa afara dupa dus.inclusiv subsemnatul fac dus apoi plec direct la munca .am racit poate de 3 ori in ultimii 2 ani .Mai imp este sa ai grija de tine sa nu bei ca porcu sa mananci sanatos si s afaci un pic de sport.Hai noroc si sanatate!

 3. Sfaturile astea sa le urmati voi si sa mai scrieti maine dupa ce iesiti din dus cu parul ud direct in statia de autobuz.

 4. zaharul II FACE pe copii hiperactivi si ii influenteaza chiar si pe adulti!!

 5. una priceputa says:

  Ce nu stiu cercetatorii si autorul articolului si unii cititori foarte „informati” este ca : de multe ori intri in contact cu agenti patogeni ( germeni ) si nu racesti pentru ca sistemul imunitar, daca este destul de puternic, ii distruge, daca esti odihnit , nu ai stres, atunci nu te imbolanvesti de raceala si gripa, de cate ori nu ati stat in preajma cuiva bolnav si nu te-ai imbolnavit. Acum sa trec la subiectul articolului, multe persoane au o sensibilitate la frig si la schimbari bruste de temperatura a corpului si daca ies afara cu parul ud sau transpirati dupa baie sau dus, sistemul imunitar este dat peste cap, si racesti din cauza ca ai intrat in contact cu ceva germeni care sunt deja in corp.

 6. nu conteaza says:

  curentul care te trage la picior, mana, cap, ureche, gura, dinti, ochi, mana, spate, etc, se pare ca exista doar in romania. celelalte popoare au doar curent electric.

 7. Nimeni Altul says:

  Sunteti dusi cu capul. Ia faceti voi un stiudiu personal, bagati-va capul in apa CALDA (ca sa se deschida porii) si stati vreo 20 de minute (cat dureaza o baie), apoi iesiti cu parul ud afara, pe vremea asta care e acum. Astept manuta ridicata de la cine face sinuzita. :)

 8. cel mai bine este sa ne uscam parul la soba,nu cu foenul,si sa ne ferim de frig pt ca de la o varsta…..

 9. din cauza ca ma spalam cand eram mai mica si ieseam cu pletele ude afara,imi ingheta parul din cap.acum sufar de dureri de cap de nu le mai dau de capat…atentie!!!daca va luati dupa studiile unora,o sa ajungeti rau…trebuia cel care a venit cu ideea sa incerce pe propira piele sa vada ce efecte negative poate avea iesitul dupa dus,afara!!!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *