Ce alimente sunt mai sănătoase dacă sunt păstrate congelate?

Ce alimente sunt mai sănătoase dacă sunt păstrate congelate?
Ce alimente sunt mai sănătoase dacă sunt păstrate congelate?

Fructele, legumele sau carnea păstrate în stare poaspătă sunt mai puţin sănătoase decât cele congelate.

Un studiu al cercetătorilor americani recent publicat în revista de specialitate “Journal of Science and Agriculture”, arată că pierderea nutrienţilor din alimente este mai mare dacă ele sunt păstrate în stare proaspătă, decât dacă sunt congelate sau conservate.

Nutrienţii rezistă la -18 grade

Dacă nu sunt congelate, alimentele proaspete sunt supuse unor procese biologice de degradare, care duc la pierderea treptată a valorii nutritive. La fel de importante sunt însă şi condiţiile în care are loc congelarea. “Temperatura minimă de congelare trebuie să fie de -18 grade Celsius. S-a constatat că la această temperatură procesele biologice au loc mult mai lent”, precizează nutriționistul Ștefan Ionuț.

Alimentele se pot degrada chiar dacă sunt congelate la temperatura corespunzătoare, în situaţia în care sunt menţinute în această stare pentru o perioadă prea lungă. În timp ce carnea de porc, de exemplu, poate fi ţinută la congelator timp de şase luni un an, peştele gras, sau alte alimente care conţin grăsimi nesaturate, ar trebui consumat în trei luni de la congelare. “Grăsimile nesaturate râncezesc mai repede decât cele saturate conţinute de carnea roşie”, explică expertul. În plus, pentru a-şi menţine mare parte dintre nutrienţi, odată congelate, alimentele nu ar trebui decongelate până în momentul în care sunt sunt preparate.

Decongelarea degradează alimentele

“Prin decongelare se dezvoltă rapid microflora şi produsul se degradează nutriţional” explică specialistul. Mai mult, de preferat este ca alimentele să fie gătite imediat ce sunt luate de la congelator. “Mazărea congelată o punem direct în ciorbă, altfel îşi pierde valoarea nutritivă. Carnea, pe cât posibil o gătim direct congetală, altfel îşi pierde sucul celular şi rămâne ca o iasca” spune Ștefan Ionuț. Dacă totuşi se impune decongelarea alimentelor, ideal este ca ele să fie lăsate să se dezgheţe la +4 grade Celsius

9 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook