Sari la conținut

Ce boală cumplită îi paşte pe bărbaţii care au probleme cu somnul

Problemele de somn sunt foarte răspândite în societatea modernă de astăzi şi pot provoca probleme serioase de sănătate.

După ce au analizat timp de 5 ani starea de sănătate a bărbaţilor în vârstă în funcţie de tiparele de somn, cercetătorii au ajuns la concluzia că somnul insuficient dublează riscul de a suferi de cancer de prostată.

Echipa de oameni de ştiinţă coordonată de dr. Lara Sigurdardottir a analizat peste 2.000 de bărbaţi cu vârste cuprinse între 67 şi 96 de ani. Aceştia au fost întrebaţi dacă iau pastile pentru a adormi, dacă au probleme să adoarmă, dacă le este dificil să adoarmă la loc atunci când se trezesc noaptea şi dacă se trezesc devreme şi rămân treji.

Niciunul dintre participanţi nu suferea de cancer de prostată la începutul studiului. Studiul a arătat că 8,7% dintre bărbaţi au relatat tulburări serioase ale somnului, iar 5,7% tulburări foarte grave ale somnului.

Cinci ani mai târziu, 6,4% dintre participanţii la studiu au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care sufereau de insomnie prezentau un risc sporit de a dezvolta cancer la prostată în comparaţie cu cei care nu aveau probleme de somn.

Riscul creştea proporţional cu gravitatea tulburărilor de somn, fiind de 1,6-2,1 ori mai mare decât în mod normal.

Cercetătorii au avut grijă să elimine posibilitatea ca problemele de somn să fie provocate de cancerul de prostată nediagnosticat sau de glandele mărite ale prostatei, ce provoacă dorinţa de a urina în timpul nopţii.

Oamenii de ştiinţă nu pot explica de ce lipsa somnului afectează riscul de a suferi de cancer de prostată.

„Cancerul de prostată este una dintre principalele probleme de sănătate ale bărbaţilor, iar tulburările de somn sunt foarte răspândite. Dacă rezultatele noastre vor fi confirmate de alte cercetări, somnul ar putea deveni o ţintă pentru reducerea riscului de cancer de prostată”, a comentat dr. Sigurdardottir.

Studiul efectuat de cercetătorii de la University of Iceland din Reykjavik a fost publicat în jurnalul ştiinţific Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: