Ce boală gravă poate cauza carnea la grătar

Ce boală gravă poate cauza carnea la grătar
Ce boală gravă poate cauza carnea la grătar

Deşi este de preferat să gătiţi carnea la grătar în loc să o prăjiţi, specialiştii avertizează că grătarul cu cărbuni poate duce la contaminarea cărnii cu substanţe chimice periculoase care duc la apariţia cancerului.

„Grăsimile scurse pe cărbunii încinşi se transformă în hidrocarburi, care se reîntorc în carnea de pe grătar. Sunt toxici şi cresc riscul de apariţie a neoplaziilor digestive”, explică Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie la cabinetul „MC²” din Bucureşti.

Foarte nesănătoasă este şi carnea prăjită în ulei, unt sau untură. „Acest mod de preparare aduce un aport excesiv de trigliceride pentru organism, ceea ce creşte riscul afecţiunilor cardiovasculare”, precizează nutriţionistul.

Ceea ce obţineţi în urma prăjitului vor fi alimente greu digerabile, ce suprasolicită ficatul, vezica biliară şi pancreasul.

Cea mai nocivă este însă carnea pane. „Alăturarea dintre pesmet, ulei şi carne e cea mai indigestă şi calorică combinaţie”, avertizează Ionuţ Ştefan.

O ariantă sigură de gătit a cărnii este la cuptor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre gătitul la microunde. „Există posibilitatea preparării neuniforme a cărnii, zona centrală putând să rămână insuficient preparată termic”, menţionează Ştefan Ionuţ.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

17 Comments

  1. Dupa mintea voastra ar trebui sa stam nemancati ca vad ca de la o vreme tot ce se mananca este daunator. Ciudatilor

    • Asta e ca si ala Menchinicopsky sau cum il Mai cheama , dupa care totul este daunator , pana si cartofii fierti in apa dauneaza ,

      • Hehe.. Pai cartofii, fac rau, dar nu la toata lumea se cunoaște, ci mai mult la cei cu artrita. Solanina conține in cartofi sau in vinete si se „depune” pe incheieturi, Aveti dureri de genunchi, in primul rand renuntati sa mancati solonacee si sa beti mai multă apa.

  2. De mii de ani omul a consumat carne fripta la foc/gratar…Deci vara cand ai 50 de grade in casa dupa astia trebuie sa faci carnea la cuptor ca sa mori de tot de caldura…

    • Pai asta zice si omul.. Dar pana acum 100 de ani speranța de viata era sub 50 de ani.

      • @ Dan Micu Speranta de viata a crescut de la medicamente nu de la alimentatie…Inainte mureai de la TBC de asta traiai pana la 50 de ani…chiar si o banala apendicita sau un abces dentar te putea omora ptr ca nu existau tratamente..asa ca nu mai dezinforma oamenii..

  3. in loc sa se oboseasca sa ne spuna ce NU se face, mai bine ar zice ce se poate face…oricum nu-i baga nimeni in seama…inainte minca lumea de toate si nu avea nici pe dracu….

    • Partea proasta este ca pe ” astia”, cum le spuneti, ii baga lumea in seama abia dupa ce face cancer. Soluții sunt: prepararea la cuptor, in forma de snitele natur, taiate in bucati subtiri si batute in prealabil. Gratarul o fi bun, dar nu pentru toata lumea si nu des. Daca stai 10 ore cu fundul pe scaun, nu faci mișcare, înghiți repede, bei peste măsura, mananci numai gratare si snitele ( poate de 10 ori mai mult decat acum 50 de ani) fireste ca este ușor sa faci cancer. Gratarul nu este o garantie ca faci cancer, insa este un factor de risc, fie de va place, fie ca nu.

  4. toti aia care stau zilnic la gratar cum ar fi Cocosatu sau alti vanzatori de mici ar trebui sa fie deja plini de cancer, oare ei cum fentaza hidrocarburii ?

  5. ..D-le Ionut,…spune sincer ,cati ani ai?….in toti acesti ani ,in ce fel a fost preparata carnea pe care ai mancat-o?????…
    …NU prajita
    ….NU pane
    ….NU gratar…a mai ramas fierberea….pote de aceea mintea ta „FIERBE” la modul asta….

  6. La scoala am invatat ca mare parte din evolutia primatelor spre homo sapiens, s-a datorat adoptarii mersului biped , care a marit orizontul vizual al acestora si dezvoltarea creierului prin perceperea de informatii multiple care necesitau o prelucrare si interpretare superioara. Apoi descoperirea focului a dus la prelucrarea termmica a alimentelor , in special a carnii. Aceasta cred ca era prajita pe jar ( carbuni) , intrucat cuptorul si gratarul s-au inventat mult mai tarziu. Aceasta revolutie in alimentatie, a dus la o dezvoltare fizica si mentala accelerata , creierul dezvoltandu-se datorita proteinelor animale preparate termic , procedeu care distrugea bacteriile din carne. Daca pe vremea aceea existau nutritionistii lui peste prajit care spun ca cel mai eficient si sanatos mod de hranire este pascutul ierbii si mancatul radacinilor, astazi Pamantul ar fi cu adevarat „Planeta Maimutelor”. Nu va iutati dupa toate prostiile unor nutritionisti care incearca sa ne prosteasca si sa manance si ei o paine scriind tot felul de prostii.Mancati orice aliment pe care il doriti, cu o singura conditie:nu faceti exces si mancati echlibrat.Adica nu mancati numai carne , consumati legume si cereale , lactate , fructe si legume, pentruca orice aliment are niste principii nutrititive necesare corpului uman.Un gratar nu strica la masa principala, dupa cum nu strica nici o friptura la tava sau la cuptor.Esential este ca friptura respectiva sa fie insotita si de o salata apetisannta si sa aiba un antemergator de 40-50 % vol. alcool, bineinteles fara exces.Iar pentru o buna digestie va recomand dupa masa un pahar de vin bun alb daca este vorba de peste si pasare, si rosu daca este vorba de carne de porc, vita sau vanat cu par.Va garantez ca va vaeti simti foarte bine si nu veti pati nimic.Auzi comedie, grasimea care cade e carbuni se transforma in hidrocarburi! Acel domn cred ca nu stie ce sunt acele hidrocarburi si nici nu cunoaste procesul de formare a acestora.Face perte din cei care se mira precum Adrian Severin ca apa are 2 atomi de hidrogen!

  7. Domnu Șase Șase, va reamintesc ca pe vremea cand Homo Sapiens a intrat in scena, pentru o bucata de carne alerga vanatorul 20-30 km sa prindă o ” bucata de carne” . Sa nu credeți ca aveau armele de vanatoare ale AGVPS ului. Ati fost vreodata la vanatoare? Asa singur, fara gonaci? Pai daca nu esti obisnuit, a doua zi abia te poti ridica de jos de febra musculara. Carnea se mânca rar, la inceput doar de cateva ori pe an. Ca mod de preparare, nu se punea pe grătar, ci se gatea la protap. Intrebati bunicii, de cate ori pe saptamana / luna se manca respectivul gratar? Nu incerc sa va conving, dar nutritionistii fac mai mult bine decat par. Omul v-a spus rezultatele cercetărilor, nu v-a taiat din salariu, sa nu mai mâncati friptura.

  8. mos gerula says:

    Ce boala grava poate produce carnea la gratar?? Simplu. Dependenta de carne la gratar!

  9. cum sa renunt eu,la70 de ani,la un chateau brilliant ?.Sunteti de-a-dreptul sonati !

    • Nu v-a cerut nimeni sa renuntati la el, ci va sugereaza sa evitati a-l manca in fiecare zi… In subsidiar, articolul indeamna la echilibru, la masura, la bunul simt, atat.. Si da exemplu ca a exagera la capitalul gratar este nesanatos.

  10. Martin Fierro says:

    In Argentina primul fel de mancare este „asado”(friptura la gratar), felul doi:asado iar felul trei:asado. Tara nu este plina de cancerigeni.

    • O fi așa cum spuneti, numai ca ei mananca vita, carne de vita la grătar, pe cand noi purcelusul in primul rand si micii, de care suntem atat de mândri.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *