Ce conţin cu adevărat iaurturile pentru copii

Ce conţin cu adevărat iaurturile pentru copii
Ce conţin cu adevărat iaurturile pentru copii

Un castron cu iaurt cu toping deasupra poate fi imaginea unui mic dejun perfect pentru cel mic. Lista de ingrediente din unele iaurturi poate ascunde însă unele suprize neplăcute, avertizează specialiştii citaţi de Huffington Post.

Iaurtul este cu siguranţă sănătos, spun nutriţioniştii. Ei recomandă alegera unui sortiment fără grăsimi, eventual un iaurt grecesc bogat în proteine. În timp ce calciul din iaurt este un plus, sortimentele de iaurt cu fructe pot avea adaos mare de zahăr.

Nutriţioniştii spun că iaurtul poate fi consumat cu ouă sau cu cereale bogate în fibre.

Unele sortimente de iaurturi pentru copii concepute pentru a fi luate în călătorie însă pot conţine aditivi periculoşi pentru sănătatea celor mici.

Huffington Post face o analiză a două sortimente de iaurturi pentru copii şi a ingredientelor conţinute:

Yoplait Go-gurt Burstin Berry

Un tub de 74 de grame conţine 70 de calorii, 5 grame de grăsime, 10 grame de zahăr, 2 grame de proteine şi 10% calciu. Lista numără 13 ingrediente printre care laptele degresat, zahărul, amidon modificat, gelatină nefalsificată, calciu fosfat, potasiu, carrageenan – un aditiv de stabilizare interzis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aromă naturală şi artificială, vitamina A, acetat şi Vitamina D.

Stonyfield Organic Yogurt Tubes, Berry

Un tub de 56 de grame conţine 60 de calorii, 1 gram de grăsime, 9 grame de zahăr, 2 grame de proteine, 10% calciu. Lista are 11 ingrediente, zahăr măcinat, amidon din tapioca, concentrat de morcov, suc de căpşuni concentrat, gumă, pectină, carrageenan, vitamina B3 şi un mix compus din şase culturi de bacterii de iaurt.

Zahărul

Medicii recomandă consumul a 14-23 de grame de zahăr pentru copii, însă cei mai mulţi consumă între 61 şi 93 de grame. Un studiu făcut pe copiii cu vârste între 4 şi 8 ani arată că 137 de grame zilnic este cantitatea de zahăr pe care o îngurgitează.

O dietă bogată în zahăr poate duce la diabet, creştere în greutate, rezistenţă la insulină, hipertensiune şi probleme cu inima.

Carrageenan

Este un aditiv prezent în multe iaurturi, dar mai ales în aceste tuburi pentru copii. Studiile referitoare la efectele folosirii acestui aditiv nu au fost concludente, dar suficient de convingătoare pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să recomande scoaterea lui din mâncarea celor mici.

Studiile făcute pe şoarecii de laborator au arătat că aditivul provoacă probleme gastrointestinale, inclusiv inflamaţii ale colonului, care este un risc de cancer la colon. De asemenea, aditivul creşte rezistenţa la insulină.

Coloranţii

Combinaţi cu benzoatul de sodiu provoacă hiperactivitatea la copii, arată unele studii ale specialiştilor europeni contestate însă de colegii lor americani. Prezenţa coloranţilor este însă considerată un indicator al procesării mâncării, deci fără beneficii pentru sănătate.

49 distribuiri
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook